Rodriguez: de man die zelf niet wist dat hij beroemd was

Geschreven door op 27 februari 2018 om 13:02
Rodríguez - Bron: Persbericht De Oosterpoort - Fotocredits: De Oosterpoort

Vandaag werd bekend dat beide concerten van Sixto Rodriguez in TivoliVredenburg en de Oosterpoort aankomende zomer volledig uitverkocht zijn. Het verhaal achter de populariteit van de legendarische Amerikaanse ‘folkheld’ is meer dan merkwaardig te noemen.  

De mythe van Rodriguez

Het verhaal over de carrière van Sixto ‘Diaz’ Rodriguez (10 juli 1942) zou in de Griekse mythologie niet misstaan. De Amerikaan deed heel Zuid-Afrika schudden met zijn muziek, maar hier was hij zelf nauwelijks van op de hoogte. Jarenlang leefde hij als bouwvakker in Amerika een redelijk onbekend leven, terwijl op een ander continent de mythe over hem en zijn muziek alsmaar groter werd. Pas wanneer hij voor het eerst in 1998 optreedt in Zuid-Afrika, ontdekt hij zijn eigen sterrenstatus.

Mislukt in Amerika

In de jaren ’70 van de vorige eeuw brengt de zoon van Mexicaanse immigranten twee albums uit in de Verenigde Staten. In 1970 komt het album Cold Fact uit en een jaar later ziet Coming From Reality het levenslicht. Beide albums verkopen bijzonder slecht in Amerika. Rodriguez treedt enkele malen op, maar ook zijn concerten genieten weinig aandacht. Een carrière als muzikant lijkt zodoende finaal mislukt, maar niets blijkt minder waar.

Groot in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika komt men eind jaren ’70 in contact met de muziek van Rodriguez, dat immens populair wordt. Vele Afrikanen beschouwen de politieke teksten van de voor hun onbekende zanger als een voorbode voor vrijheid. Het biedt de bevolking, die gebukt gaat onder het apartheidsbewind van president Botha, een sprankje hoop in bange dagen. Vooral teksten als  “I open the window and listen to the news. But all I heard was the establishment’s blues” spreken de bevolking aan.

Onbekend met faam

Het feit dat Rodriguez immens populair wordt in Zuid-Afrika, gaat aan de zanger zelf compleet voorbij. Na de mislukte tournee in Amerika besluit hij zijn oude leven in Detroit weer op te pakken. Jarenlang werkt hij als bouwvakker in de straten van de grauwe Amerikaanse stad, totdat hij in 1991 in contact komt met muziekjournalist Craig Bartholomew-Strydom, die voor hem bijzonder nieuws heeft.

Rodríguez - Bron: Persbericht De Oosterpoort - Fotocredits: De Oosterpoort

Rodríguez – Bron: Persbericht De Oosterpoort – Fotocredits: De Oosterpoort

Wie is Rodriguez?

Bartholomew had jaren eerder de zoektocht naar de mysterieuze Rodriguez ingezet. In Zuid-Afrika zelf had men namelijk ook geen idee wie de persoon achter de populaire muziek was. Niemand wist wie de protestzanger was, waar hij woonde en of hij überhaupt nog leefde. Zijn mythe was zodoende snel gevormd: al snel deden wilde verhalen de ronde over de dood van Rodriguez. Het geheimzinnige karakter van de legende doet Bartholomew overwegen om de muzikant (of wat er van over is) op te sporen. In een tijdperk waarin internet nog in de kinderschoenen stond, was dit echter makkelijker gezegd dan gedaan.

 ‘I met a girl in Dearborn’

Na het aandachtig luisteren van de teksten op de populaire albums, komt er plots een aanknopingspunt voor Bartholomew. Het zinnetje, “I met a girl in Dearborn”, brengt hem naar dat specifieke stadsdeel van Detroit. Wanneer hij hier in contact komt met Mike Theodore, een vooraanstaand producer uit de stad, is de zoektocht naar Rodriguez snel voltooid. Theodore legt aan Bartholomew uit dat Rodriguez, in tegenstelling tot de verhalen, nog steeds in leven is. Bartholomew zoekt zijn idool op om deze te kunnen vertellen over diens faam in Zuid-Afrika. Ook poogt hij de muzikant te overtuigen naar dit land te komen voor een optreden.

Searching for Sugar Man

In 2012 brengt de regisseur Malik Bendjelloul de documentaire Searching for Sugar Man uit. Deze documentaire (vernoemd naar het nummer Sugar Man) is met prijzen overladen. Het verhaal van Rodriguez werd andermaal in de populariteit gebracht. Ditmaal is hij echter niet vergeten. Sinds het succes van de documentaire speelt het fenomeen vele shows over de hele wereld. De legende vormt zich zodoende nog steeds!

YouTube player

Bron: De VolkskrantNRC

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.