Interview: Nieuw werk van Victories at Sea

Geschreven door op 24 september 2019 om 16:56
Victories at Sea - persfoto (toestemming van label, zie mail René Rosierse)

Op vrijdag 27 september verschijnt er eindelijk weer een nieuwe single van Victories at Sea, genaamd ‘Quiet house’. Artiesten Nieuws sprak met zanger JP over de totstandkoming van de single, overig nieuw materiaal en de toekomstplannen voor Victories at Sea.

Supporting The Boxer Rebellion en Editors

Wie de afgelopen twee jaar bij concerten van The Boxer Rebellion of Editors geweest is, heeft Victories at Sea al kunnen meemaken als de support act. Artiesten Nieuws belt met zanger JP en hij vertelt vol enthousiasme over deze periode:

“De shows werden in Europa goed ontvangen. Bij het optreden van The Boxer Rebellion in Paradiso in 2017 waar wij voor mochten openen was ook iemand van het Rotterdamse label ‘Gentlemen Recordings’ in de zaal. Hij sprak ons backstage aan en gaf aan graag zaken met de band te willen gaan doen. Hier werden de eerste contacten gelegd voor wat uiteindelijk zou leiden tot een platendeal. We hadden in Engeland al een lokaal label ‘Static Caravan’. Wij wilden ons echter meer gaan focussen op Europa en met name Nederland, België en Duitsland. Het label begreep onze ambities en we zijn zeer goed uit elkaar gegaan. We hebben veel aan ‘Static Caravan’ te danken gehad. Nu is het tijd voor een nieuwe samenwerking met een Nederlands label.”

Nieuw label, nieuw materiaal

Het eerste resultaat van deze nieuwe samenwerking komt aanstaande vrijdag uit en heet ‘Quiet house’. Dit is de eerste single van het nieuwe album dat gepland staat om half januari 2020 te gaan verschijnen. We vragen JP naar het proces dat hiertoe geleid heeft:

“In maart 2018 waren we klaar met toeren en vonden we het tijd voor nieuw werk. Omdat wij als band allemaal  in verschillende plaatsen wonen hebben we besloten om ons compleet af te zonderen ver van onze eigen omgeving. Zo vertrokken we met zijn drieën naar Schotland en hebben daar, verlaten van alles en iedereen, nieuw materiaal opgenomen. Dit werkte heel bevrijdend voor ons. We werden niet gestoord en konden als we dat wilden 24/7 aan ons nieuwe materiaal werken. We hebben ons echt gefocust op wat wij wilden maken en minder rekening gehouden met wat er van ons verwacht werd. Hierdoor is het nieuwe materiaal totaal anders dan ons album uit 2015 (‘Everything forever’). Dit proces heeft ons echt heel goed gedaan, we zijn hier als hele goede vrienden uit gekomen en zijn zeer tevreden met het resultaat.” 

Release

Het materiaal is ondertussen opgenomen, gemastered en het kan geleidelijk aan uitgebracht gaan worden. Hoe gaat dit allemaal gebeuren?

”De eerste single verschijnt vrijdag, daarna volgt er nog een tweede single eind november en waarschijnlijk nog één vlak voor het uitkomen van het album in januari 2020.”

Victories at Sea live in Steck

De eerste headline show staat gepland in Nederland, te weten op 1 november in Steck, Delft. Wat kan het publiek hiervan verwachten?

”We zien erg uit naar dit optreden en zullen een mix van oud en nieuw werk gaan brengen. Waarschijnlijk half oud en half nieuw werk. We hebben vorig jaar al een show in de UK gedaan met vier nieuwe nummers en ‘Quiet house’ werd hiervan het beste ontvangen. Dit is ook een echte popsong.”

Waar het oudere werk van Victories at Sea het beste vergeleken kon worden met bands als Mogwai en Swervedriver, ligt bij een nummer als ‘Quiet house’ de nadruk meer op het eind jaren 80, begin jaren 90 elektronische geluid van bands als onder andere Depeche Mode en Diorama.

We bedanken JP voor zijn tijd en kijken uit naar het nieuwe werk en het optreden in Delft in november. De single ‘Quiet house’ verschijnt op vrijdag 27 september via Gentlemen Recordings.
Op 1 november staat Victories at Sea in Steck, Delft. De kaartverkoop hiervoor is reeds gestart.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Fun Content · Interviews · Nieuws