11 wetenschappelijke muziekfeitjes om indruk mee te maken

Geschreven door op 23 maart 2018 om 14:25
Ben Liebrand - cover, muziekfeitjes- Pixabay (CC0)

Wij bij Artiesten Nieuws zijn dol op muziekfeitjes en wij wedden dat jij dat ook bent. Deze keer zetten wij 11 ongelooflijke facts uit wetenschappelijke onderzoeken naar muziek voor je op een rijtje.  

11 muziekfeitjes gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken

Feestje op komst en wil je je vrienden of familie imponeren met je slimheid en je enorme muziekkennis? Artiesten Nieuws to the rescue! Wij delen 11 mindblowing facts uit onderzoeken naar muziek met je, zodat jij straks de ster van de party bent.

Muziek luisteren - Pixabay (CC0)

1. Muziek veroorzaakt vooral kippenvel bij mensen die openstaan voor nieuwe ervaringen 

Vraag je je af wat ervoor zorgt dat je kippenvel krijgt van sommige nummers, terwijl iemand anders nergens last van heeft? Uit een onderzoek in 2011 blijkt dat mensen die openstaan voor nieuwe ervaringen de meeste kans hebben op het krijgen van kippenvel bij het luisteren naar muziek.

Daarnaast wees het onderzoek uit dat diezelfde mensen meer naar muziek luisteren en het meer waarderen dan andere die deze karaktereigenschap niet hadden.

 

2. Mensen bereid meer te betalen voor nummers die de nucleus accumbens stimuleren 

De nucleus accumbens is een gebied in de hersenen die getriggerd kan worden door muziek, waardoor je dopamine aan gaat maken. Onderzoekers speelden 60 verschillende nummers, terwijl ze met een MRI-scan keken naar de activiteit in dit gebied van de hersenen van de deelnemers.

Daarna vroegen zij of hoewel geld de proefkonijnen bereid waren te betalen voor het nummer. Wat bleek? Hoe meer activiteit in de nucleus accumbens, hoe meer zij bereid waren te betalen. 

 

3. Muziek heeft positief effect op te vroeg geboren baby’s 

In 2013 ontdekten onderzoekers dat het spelen van slaapliedjes bij premature kindjes tot positief gedrag leidde. De te vroeg geboren baby’s hadden een lager hartritme en een hogere calorie-inname.

De onderzoekers draaiden de liedjes voor 272 te vroeg geboren baby’s. 

 

4. Muziek geeft je immuunsysteem een boost 

Een team van de McGill University onderzochten 400 onderzoeksdocumenten over muziek en de hersenen en ontdekten dat muziek angst verminderd en je immuunsysteem helpt. 

 

5. Heavy metal fans en klassieke muziekliefhebbers lijken enorm op elkaar 

Uit onderzoek onder 36.000 muziekfans van zes verschillende landen blijkt dat luisteraars van deze twee genres veel overeenkomsten hebben. Ze zijn beiden creatief, zachtaardig, zelfverzekerd.

Dat zachtaardig misschien wel wat minder in de mosh pit. 

 

drummer - pixabay (CC0)

6. Drummers zijn intelligent 

De bassist mag dan volgens de wetenschap het belangrijkste bandlid zijn, de drummer is volgens onderzoek de slimste. Meerdere onderzoeken leggen de link tussen drummen en intelligentie.  

 

7.  Harde muziek brengt meer plezier 

Geldt hoe harder hoe beter voor jou? Wetenschappers geven je nu een excuus voor als je buren komen klagen, want uit onderzoek blijkt dat lage frequentie geluiden boven de negentig decibel de sacculus in je binnenoor stimuleren en deze is verbonden met de gebieden in je hersenen die zorgen voor plezier.   

 

8. Dromen over muziek komen weinig voor 

Volgens een onderzoek van MIT komt in ongeveer achttien procent van dromen muziek voor. Bij muzikanten ligt dit percentage op veertig procent. 

 

9. Muziek helpt je leren 

Heb jij ook altijd muziek op tijdens het leren? Uit een Frans onderzoek kwam naar voren dat studenten beter scoorden op een toets na een les van een uur met klassieke muziek spelend op de achtergrond. Dit in vergelijking met studenten die een uur les kregen zonder de muziek.  

 

10. Muziek verhoogt aantrekkingskracht tijdens eerste ontmoeting 

Je kansen verhogen tijdens de jacht naar een partner? Zorg dat er muziek gedraaid wordt tijdens de eerste ontmoeting.

In onderzoek gaven single hetero’s aan zich meer aangetrokken te voelen tot een ander als muziek in de achtergrond speelt als zij iemand van het andere geslacht voor het eerst ontmoeten.   

 

11. Muziek van vroeger bevatte meer akkoorden, tonen en toonhoogtewisselingen 

De uitspraak ‘vroeger was alles beter’, heeft er op muziekgebied een nieuw argument bij.

Een groep van Spaanse onderzoekers publiceerden in 2012 een onderzoek naar popsongs van de jaren 1955 tot en met 2010. Zij ontdekten dat popsongs van de afgelopen jaren minder akkoorden, tonen en toonhoogtetransities bevatten dan nummers van vroeger.   

guitar chords - pixabay (CC0)

Je hoofd volstoppen met nog meer feitjes? Lees dan ook: 10 grappige muziek weetjes

Bron: mentalfloss

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Tags:
· · ·
Artikel Categorieën:
Fun Content · Lijstjes · Weetjes