In 10 tracks de wereld rond: de beste songs met locaties in de titel

Geschreven door op 4 juli 2019 om 15:28
In 10 tracks de wereld rond - Foto: Tookapic - Pexels (CC0)

Het is weer zomer! De temperatuur stijgt en last-minute vakanties vliegen de deur uit. Voor wie (nog) niet op reis gaat deze zomer, wees gerust. Artiesten Nieuws stelde een muzikale roadtrip samen. Ga in 10 tracks de wereld rond!

In 10 tracks de wereld rond

Zomer, het seizoen waarin mensen massaal op reis gaan, is aangebroken. Velen kijken al lange tijd uit naar een geplande vakantie of kiezen er op het laatste moment voor naar een tropische bestemming af te reizen. Voor degenen die (nog) niet op vakantie gaan, stelde Artiesten Nieuws een muzikale roadtrip samen. Hieronder staan de tien beste nummers met locaties in de titel. Naar Boedapest met George Ezra en met Alphaville naar Japan. Reis mee rond de wereld in slechts tien tracks.

1. Imagine Dragons – Amsterdam

Eerste stop: Amsterdam. Imagine Dragons-zanger Dan Reynolds schreef het nummer na het zien van foto’s van de stad. De band had er destijds nog niet opgetreden, maar de frontman had wel een duidelijk beeld gecreëerd. Reynolds omschreef het tijdens een concert als “het overzeese Las Vegas”. Of de groep na meerdere concerten in de Ziggo Dome nog hetzelfde denkt over Amsterdam is onbekend.

YouTube player

2. Ramones – Born to Die in Berlin

Van Amsterdam is het slechts een kleine stap naar Berlijn. De stad was een inspiratie voor vele artiesten, waaronder Lou Reed, Iggy Pop en Black Rebel Motorcycle Club. Ook op het veertiende Ramones-album is een nummer over de Duitse ‘Hauptstadt’ te vinden. Bassist Dee Dee Ramone groeide er op en sinds 2005 heeft de groep zelfs een eigen museum in het Berlijnse district Kreuzberg.

YouTube player

3. George Ezra – Budapest

In 2014 scoorde singer-songwriter George Ezra een megahit met zijn debuutsingle ‘Budapest’. Opvallend genoeg had de zanger de Hongaarse stad nog nooit bezocht. In een interview met The Daily Telegraph vertelde Ezra dat het wel op de planning stond, maar dat hij in Zweden op een songfestivalfeest teveel gedronken had. De volgende dag voelde de Brit zich te slecht om de treinreis naar Boedapest te maken.

YouTube player

4. David Bowie – China Girl

Van Hongarije gaat de muzikale roadtrip naar Azië met ‘China Girl’. De klassieker werd in de seventies geschreven door David Bowie en Iggy Pop. Laatstgenoemde bracht het nummer in 1977 uit als single, maar het was Bowie die de song in 1983 bekendheid gaf. De video van deze versie parodieert vrouwelijke Aziatische stereotypes en is volgens de zanger zelf een statement tegen racisme.

YouTube player

5. Alphaville – Big In Japan

Van China is het niet ver naar buurland Japan. De Duitse popgroep Alphaville maakte in 1984 een song over westerse bands die populair zijn bij het Japanse publiek, maar vrijwel onbekend zijn in het land van afkomst. De bandleden van Alphaville hoefden zich geen zorgen te maken over deze kwestie. ‘Big In Japan’ was een succes in verschillende landen, waaronder Nederland, Zwitserland, Italië en Duitsland.

YouTube player

6. Men At Work – Down Under

“I come from a land down under”, zingt Men At Work-zanger Colin Hay. Door de jaren heen heeft ‘Down Under’ zich ontwikkeld tot één van de meest bekende nummers ter wereld. Oorspronkelijk werd het nummer alleen uitgebracht in Australië en Nieuw-Zeeland, maar het bleek al snel een succes en kwam alsnog wereldwijd uit. De track gaat over een Australische man die een wereldreis maakt en een aantal mensen tegenkomt die geïnteresseerd zijn in zijn thuisland.

YouTube player

7. Toto – Africa

Na Azië gaat de muzikale reis naar ‘Africa’, het beroemdste en beruchtste nummer van de Amerikaanse band Toto. De song verscheen in 1982 en was in de jaren tachtig al een succes. Onlangs nam de populariteit opnieuw toe onder jongeren. De track groeide uit tot een internetsensatie en werd door de kunstenaar Max Siedentopf zelfs gebruikt in een kunstproject. De jonge artiest plaatste een installatie in de Namibische woestijn die non-stop ‘Africa’ afspeelde.

YouTube player

8. Bruce Springsteen – Streets of Philadelphia

‘Streets of Philadelphia’ is één van Bruce Springsteen’s bekendste nummers. De hitsong werd zelfs bekroond met een Oscar in de categorie ‘Beste Originele Nummer’. In de clip is te zien hoe de zanger door de straten van Philadelphia loopt en uiteindelijk aankomt bij de Delaware River. De artiest schreef het nummer voor de film ‘Philadephia’ uit 1993, waarin Tom Hanks de hoofdrol vertolkt.

YouTube player

9. The Doors – L.A. Woman

Van Philadelphia aan de Amerikaanse oostkust gaat de reis verder naar het westen. Los Angeles vormt al jarenlang een inspiratiebron voor artiesten. Zo ook voor The Doors. Zanger Jim Morrison nam de tekst niet op in een studio, maar in een badkamer. Op deze manier hoopte hij een voller geluid te creëren. In 2009 bracht een vel papier, met daarop deze songtekst, nog ruim veertienduizend euro op tijdens een veiling.

YouTube player

10. The Clash – London Calling

De roadtrip komt ten einde met het iconische ‘London Calling’ van The Clash. De track uit 1979 is in de afgelopen veertig jaar door verschillende beroemdheden gecoverd. Zo namen Bruce Springsteen, Bob Dylan en Dave Grohl allemaal een eigen versie op. In Nederland wordt sinds 1992 zelfs een festival georganiseerd genaamd ‘London Calling’. Dit event in Paradiso te Amsterdam biedt Britse bands al jarenlang een podium.

YouTube player

 

Bronnen: YouTube, Ramones Museum, The Daily Telegraph, Academy Awards, Paradiso

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Pien Jansen, Redacteur bij artiestennieuws.nl. Heeft een voorliefde voor het alternatieve genre en de jaren '80
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Fun Content · Lijstjes