De top 6 grootste Green Day-klassiekers

Geschreven door op 29 augustus 2016 om 16:55
Billie Joe Armstrong (Green day) - Foto: F de Falso - Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Green Day behoeft eigenlijk geen introductie meer. Al sinds de jaren 90 behoort de Californische punkrock/poppunk-groep tot de bekendste bands ter wereld. Op 7 oktober brengen de mannen alweer hun twaalfde album genaamd ‘Revolution Radio’ uit, waarvan de ijzersterke single ‘Bang Bang’ al te beluisteren is. Nu we nog even moeten wachten voordat we de rest van deze plaat kunnen gaan genieten, is het een mooi moment om in de immense Green Day-discografie te duiken en nog eens hun grootste hits langs te gaan. Bereid je voor op een hoop nostalgie!

6. 21 Guns

Alhoewel de allerbekendste en succesvolste Green Day-albums waarschijnlijk Dookie uit 1994 en American Idiot uit 2004 zijn, staan er ook op iets recentere platen een aantal echte klassiekers. Zo verdient 21 Guns van het album 21st Century Breakdown uit 2009 het zeker om in dit lijstje te staan. Het lied, waarin de band met een kritische blik naar oorlog en vaderlandsliefde kijkt, is waarschijnlijk het bekendste Green Day-nummer van de laatste tien jaar.

YouTube player

5. Good Riddance (Time of Your Life)

Ook het nummer Good Riddance (Time of Your Life) van het album Nimrod uit 1997 behoort tot de bekendste Green Day-hits. Een van de redenen hiervoor is dat het lied talloze malen is gebruikt bij afscheidsceremonies op scholen en universiteiten. Met lyrics als “So take the photographs, and still-frames in your mind / Hang them on a shelf in good health and good time […] I hope you had the time of your life” is Good Riddance inderdaad een ideaal lied voor momenten die draaien om nostalgie en afscheid. Bovendien werd het nummer gebruikt in een van de laatste afleveringen van de klassieke jaren 90-sitcom Seinfeld. Dit heeft ervoor gezorgd dat het lied voor menig ’90s kid’ nog meer emotionele lading heeft gekregen.

YouTube player

4. American Idiot

Na het uitbrengen van een aantal albums die iets minder mainstream-succes hadden, kwam Green Day in 2004 met de klapper American Idiot. De gelijknamige single is misschien wel het meest karakteristieke Green Day-lied dat er is; het is een lekker snelle meezinger waarin, zoals de naam natuurlijk al doet vermoeden, er korte metten wordt gemaakt met een aantal aspecten van de Amerikaanse cultuur en media: “Don’t want to be an American idiot / One nation controlled by the media / Information age of hysteria / It’s calling out to idiot America”.

YouTube player

3. Boulevard of Broken Dreams

Ook Boulevard of Broken Dreams van het American Idiot-album is een regelrechte klassieker. Bijna iedere rockliefhebber kent het refrein wel van het uiterst melancholische nummer dat ideaal voor iedereen is die in een dipje zit en zich alleen voelt: “My shadow’s the only one that walks beside me / My shallow heart’s the only thing that’s beating / Sometimes I wish someone out there will find me / ‘Til then I walk alone”.

YouTube player

2. Wake Me Up When September Ends

Ook de tekst van Wake Me Up When September Ends, eveneens van American Idiot, is meer dan bekend. Hoewel het nummer vaak aan 9/11 wordt gelinkt, slaan de lyrics eigenlijk op een traumatische ervaring uit de jeugd van zanger Billie Joe Armstrong: het overlijden van zijn vader in de maand september in 1982. Na deze gebeurtenis wilde de toen 10-jarige Armstrong niet meer gewekt worden om zijn verdriet te verwerken.

YouTube player

1. Basket Case

Dookie was in 1994 het eerste Green Day-album dat op een groot recordlabel uitkwam. Het zorgde niet alleen voor de definitieve mainstream-doorbraak van de band, maar Green Day droeg met dit album samen met bands als The Offspring, NOFX, Rancid en Bad Religion mede bij aan de punkrock-revival van de jaren 90. De plaat staat vol met klassiekers zoals Longview, When I Come Around en Welcome to Paradise. Basket Case is echter waarschijnlijk toch wel het bekendste nummer. Ook de lichtelijk absurde videoclip, die werd opgenomen in een psychiatrische inrichting, is memorabel te noemen.

YouTube player

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Fun Content · Lijstjes · Nieuws