Interview – Coeur de Pirate: “Muziek overstijgt alles, er is geen taalbarrière”

Geschreven door op 29 november 2016 om 20:40
Coeur de Pirate - photo: Kmeron - Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Op maandag 28 november stond Beátrice Martin (artiestennaam Coeur de Pirate) in The Max van de Amsterdamse Melkweg. In de middag voorafgaand aan het concert hadden we de eer om de Canadese zangeres te spreken. Aan bod kwamen o.a. de rol van de Franse en Engelse taal in haar succes, haar connecties met de wereld van de punkrock en haar hond Nemo!

Nadat de tourbus zich een weg heeft gebaand door de uiterst krappe straatjes rond poppodium de Melkweg, stappen de 27-jarige singer-songwriter, haar achtergrondband en haar crew (allen dik ingepakt in winterkleding) uit en gaan ze gauw naar binnen, weg van de kou.

Even later komt de tourmanager echter nog snel even naar buiten om ook ons naar binnen te leiden voor het interview. In een backstagekamertje zonder ramen begroet de artieste ons vriendelijk om vervolgens rustig achter een tafeltje te gaan zitten in afwachting van onze vragen:

Afgelopen zondag (27 november) speelde je op het Songbird Festival in Rotterdam; hoe was dat?

Ik speelde als eerste; ik had niet verwacht dat er echt veel publiek zou komen, omdat het nog zo vroeg was. Er waren echter een hoop mensen, en het was erg leuk! Ik wist alleen niet of de mensen mij al kenden, al waren er gelukkig wel een aantal die in ieder geval meezongen, hah.

Eerder dit jaar speelde je ook al in Amsterdam (in Paradiso Noord); was dat de eerste keer dat je hier speelde en hoe was dat concert?

Het was mijn eerste keer in Amsterdam. Ik wist ook toen niet hoeveel mensen er zouden komen opdagen; ik dacht dat het er misschien 30 zouden zijn, haha, maar uiteindelijk was de opkomst geweldig (de show was uitverkocht, red.).

Je kon zien dat een hoop mensen lang hadden gewacht om mij een keer te zien. Vaak gingen fans al naar België, maar ze leken erg blij dat ik eindelijk ook hierheen kwam; ik weet dan ook zeker dat ook deze show geweldig wordt!

Je bent de laatste tijd steeds bekender aan het worden in niet-Franstalige landen. Zie je hierbij een directe link met het feit dat je nu ook in het Engels zingt; vormde de Franse taal eerst een obstakel?

Het was vooral een obstakel bij het boeken van shows; promotors zijn minder bang om iemand te boeken die uitsluitend in het Engels zingt. Het heeft er dus voor gezorgd dat ik ook in heel Europa kan spelen, en daar ben ik erg blij mee!

Merk je echter wel verschillen bij concerten op plekken waar de meeste mensen geen Frans spreken? Zingen ze bijvoorbeeld minder mee bij Franstalige liedjes?

Het is vooral wel grappig dat er in niet-Franstalige landen wel vaak mensen zijn die Franstalige muziek leuk vinden, ondanks dat ze de taal misschien niet echt spreken. Maar vaak zingen veel mensen toch mee.

Vooral met een nummer als Comme des Enfants, mijn hitsingle uit 2008, zingen fans ook hier mee, maar dan met een Nederlands accent, haha;

Het laat prachtig zien hoe muziek alles overstijgt, er is eigenlijk geen taalbarrière.

Je hebt ook connecties met muziekstijlen die heel anders zijn dan die van jezelf, zoals punk/alternatieve rock. Je zat ooit zelfs in een band genaamd December Strikes First; wat voor muziek maakte je toen?

Het was post-hardcore, wat toen erg populair was. Ik zat toen maar kort in dat bandje als tiener, maar ik werd wel bekend met die scene en liet mezelf tatoeëren etc. Uiteindelijk ging ik echter weer terug naar het pianospelen, maar ik kan niet ontkennen dat bands als My Chemical Romance, Against Me!, Silverstein en Alexisonfire mij in zekere zin hebben beïnvloed.

Je hebt ook in 2011 gezongen in de demoversie van het nummer Jet Lag van Simple Plan, maar uiteindelijk werd de versie met Marie-Mai Bouchard gekozen; hoe gebeurde dat precies?

Ze wilden de single uitbrengen rond de tijd dat mijn eigen album Blonde zou uitkomen, en dat was eerst niet echt zo gepland. Uiteindelijk heb ik na een kleine discussie uiteindelijk maar gezegd “ok, whatever”, en toen werd er voor iemand anders gekozen.

Zou je in de toekomst echter nog wel een keer willen samenwerken met een alternatieve rock/punk-band?

Zeker! Ik ben nog erg close met die hele scene. Ik ben bijvoorbeeld ook goed bevriend met de mannen van Alexisonfire, maar iedereen is eigenlijk verbonden met elkaar. Misschien komt het er dus ooit weer van.

Het is erg cool om gerespecteerd te worden binnen die gemeenschap, omdat ik in de Franstalige wereld erg mainstream ben.

Dan iets heel anders: je componeerde een paar jaar terug de soundtrack van de videogame Child of Light; voelde het heel erg anders om daar aan te werken?

Het was geweldig, omdat mensen eindelijk zagen dat ik ook echt muziek kan componeren. Het was ook gewoon erg cool, omdat ze je een wereld, verschillende thema’s en (vecht)scènes geven waarbij je steeds variaties op dezelfde muziek moet bedenken, en uiteindelijk wordt het dan door een echt orkest gespeeld. Er heeft erg veel werk in gezeten, maar ik zou het zeker nog een keer doen!

Voordat we richting het einde van het interview gaan, wilde we je nog ’n vraag stellen die niet aan muziek gerelateerd is; je hebt een hond genaamd Nemo, is hij ook echt vernoemd naar de vis uit de film Finding Nemo?

Jazeker. We wisten eerst niet of we een mannetje of een vrouwtje zouden krijgen. Toen heb ik Romy, mijn dochter, gevraagd hoe we de hond zouden noemen als het een vrouwtje zou worden, en zij zei Ponyo (de naam van de vis uit de gelijknamige Japanse film, red.). Dus toen bedacht ik mij dat Nemo een passend mannelijke equivalent zou zijn, hah.

Nemo being perfect for @thedogsofmontreal ? @paullabonte

A photo posted by Coeur De Pirate (@beatricepirate) on

Ben je trouwens een dierenliefhebber in het algemeen?

Ik ben vooral een hondenliefhebber. Ik haat katten; mensen vragen altijd “wat is er mis met jou?” als ik dat zeg, haha! Maar ik hou gewoon superveel van honden. Ik mis Nemo nu dan ook heel erg; hij is zo fluffy!

Op deze manier sluiten we het interview met Coeur de Pirate met een lach af. Nadat we elkaar veel plezier wensen voor het concert van die avond, neemt de muzikante afscheid van ons en begint ze aan de voorbereidingen voor de show.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.