Tien vreemdste muziekinstrumenten, ken jij ze?

Geschreven door op 7 februari 2016 om 11:55
Nyckelharpa - Fotocredits Martin Burns - Flickr (CC BY 2.0) - Vreemde instrumenten, vreemdste muziekinstrumenten

Ben je een muziekkenner? Dan is dit de ultieme test! Door de jaren zijn er vele vreemde constructies gemaakt om muziek te maken. Zie hier de tien vreemdste. 

Vreemd, vreemder, vreemdst. Heb jij deze instrumenten al ooit gezien, bespeeld of er überhaupt al ooit van gehoord?

10 Cajón

We duiken even terug in de tijd. De tijd dat Zuid-Amerikanen in armoede hun land per boottocht verlieten. Echter, op de boot waren geen instrumenten te vinden. Om toch muziek te kunnen maken waren zij genoodzaakt kisten te gebruiken als percussie-instrumenten. Toen ontstond de Cajón.


9 Crwth

Het gaat hier om een houten instrument met zes snaren en een strijkstok. Ontstaan in de middeleeuwen en gemoderniseerd in het einde van de vorige eeuw. De crwth werd bijvoorbeeld weer gebruikt in eigentijdse typische volksmuziek. Er werden zelfs twee CD’s uitgebracht met daarop uitsluitend crwth-muziek. Hieronder een nummer met de crwth.

8 Theremin

De theremin is de eerste analoge synthesizer, ontstaan in 1919. Het instrument werkt als volgt: met je linkerhand kun je het geluidsvolume beïnvloeden en met je rechterhand de toonhoogte. Het geluid, dat je dan maakt, lijkt op dat van een viool. Sommigen horen er een vrouwelijke operastem in. Een aantal decennia later was de theremin een veelgebruikt instrument in sciencefictionfilms. Op het moment dat je dit typische geluid hoorde, kwam er een ufo voorbijvliegen.

7 Nyckelharpa

De nyckelharpa is ontstaan in de middeleeuwen. Toen het instrument in Zweden belandde, waren de inwoners van de streek Uppland zeer gecharmeerd van de nyckelharpa. In steeds meer landen werd het instrument gebruikt. Dit muziekinstrument werd vooral gebruikt door ensembles, die volksmuziek speelden. En nog altijd vormt de nyckelharpa – met haar bijzonder warme klank – een waardevolle aanvulling in dit muziekgenre.

6 Didgeridoo

De didgeridoo is voor jou waarschijnlijk de bekendste uit dit lijstje. 2000 jaar geleden, in Australië, was daar ineens de didgeridoo. Middels een rotstekening kon men dat afleiden. De didgeridoo werd gebruikt bij traditionele dansen. Tegenwoordig hoor je het vooral terug in elektronisch muziek.

5 Hydrolofoon

Dit muziekinstrument wordt ook wel waterpijporgelfluit genoemd. Je kunt geluiden maken door het directe contact met vloeibare substanties zoals water. Steve Mann ontwikkelde de eerste versie, waarna velen hem volgden. Waarschijnlijk staat de grootste uitvoering in Canada: het Ontario Science Centre is uitgerust met een reusachtige hydrolofoon, waar iedereen op mag spelen. Alleen in de wintermaanden wordt het instrument afgesloten voor publiek.

4 Lure

Uit rotstekeningen kon men opmaken dat men een blaasinstrument bespeelde in de Noordse bronstijd. Een buis, een mondstuk en een sierschijf vormen samen en lure. Tijdens het spelen moet de lurespeler de sierschijf boven het hoofd houden. Het grootste verschil tussen luren is vooral de omvang. En om de lange instrumenten te kunnen dragen, werd de buis diverse keren gedraaid.

3 Pyrofoon

De pyrofoon heeft zijn bijnamen ‘vuurorgel’ of ‘explosieorgel’ te danken aan het feit dat er propaan of benzine nodig is om het te kunnen bespelen. Het is dus allemaal niet zonder gevaar. In 1875 ontdekte Georg Friedrich Eugen Kastner – de zoon van een componist – dat je met kleine explosies tonen kunt opwekken. Bekijk hier hoe de pyrofoon werkt, bizar!

2 Violofoon

Dit instrument klinkt zoals een viool, maar dan zwaarder en harder. Dat komt door het ontbreken van de houten klankkast. De hoorn, waarmee dit muziekinstrument is uitgerust, maakt het best moeilijk om violofoon te bespelen. De hoorn moet je namelijk de juiste kant opdraaien, en dat is lastig.

1 vreemdste muziekinstrumenten: Tesla coil

Hoewel de tesla coil niet was bedoeld als een muziekinstrument – de uitvinder wilde een apparaat ontwikkelen om de hele wereld te voorzien van gratis stroom – is het wel in dit lijstje terechtgekomen. En dan vooral om de grote entertainmentwaarde. De klanken, die de tesla coil voortbrengt, zijn namelijk niet heel erg mooi! Maar de eerste kennismaking met dit instrument – vanaf een dak van een wolkenkrabber op Long Island – heeft een onvergetelijke indruk achtergelaten. Beter gezegd: oogverblindend.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Fun Content · Lijstjes · Nieuws