Wat je morgen kan verwachten tijdens de 50ste Super Bowl

Geschreven door op 6 februari 2016 om 14:00
Chris Martin (Coldplay) - Fotocredits: Raph_PH - Flickr (CC BY 2.0)

De Super Bowl, een van de grootste Amerikaanse evenementen, die draait om: de American footballfinale, de halftime show en vooral: GELD.

Ongeveer 115 van de 320 miljoen Amerikanen zitten morgen voor de buis om naar Super Bowl 50 te kijken. Het is één grote, allesverslindende geldmachine die deze dagen op volle toeren draait. Het wordt zelfs ‘Greatest Show on Earth’ genoemd waarin, naar verluidt, acht miljard dollar omgaat. Een (media)circus van ongekende omvang.

 

American Football

Football, hetgeen waar het allemaal mee begon. Dit jaar, het vijftigste jaar van de Super Bowl, staan Denver Broncos en Carolina Panthers in de finale. Op 7 februari zullen zij strijden om de titel in Santa Clara in Californië. Vorig jaar hebben de New England Patriots gewonnen, maar die zijn een tijdje geleden verslagen door Denver Broncos. Daardoor staan ze voor de achtste keer in deze eindstrijd waarvan ze het in 1997 en 1998 al hebben gewonnen. Carolina Panthers daarentegen hebben voorheen pas één keer eerder in de finale gestaan maar deze nog nooit gewonnen.

Dan nu hetgeen waarvoor je dit artikel waarschijnlijk aan het lezen bent..

Halftime Show

Tijdens de rust van een Super Bowl wedstrijd wordt er een halftime show gehouden. Dit is al een traditie sinds de eerste Super Bowl in 1967, toen enkele marsbands en de trompettist Al Hirt optraden. Later werden er vooral bekende popartiesten gevraagd, denk aan: Beyoncé, Michael Jackson, Katy Perry en dit jaar Coldplay. Tijdens de Super Bowl XXXVIII op 1 februari 2004 veroorzaakte het optreden van Janet Jackson en Justin Timberlake een enorme rel toen bij het optreden even een borst van de zangeres zichtbaar was, wat vanaf dan algemeen bekend werd onder de naam nipplegate. Als gevolg hiervan wordt de Super Bowl voortaan met een kleine vertraging uitgezonden. Bekijk hieronder het fragment.

Coldplay 2016

Wat de halftime show van 8 minuten komende zondag kost? 9 miljoen euro! Maar dan staan wel Coldplay, Beyoncé EN Bruno Mars op het podium, maar liefst 8 minuten! Ook kun je dit live aanschouwen in het Levi’s Stadium in Santa Clara. Een kaartje kost gemiddeld 5400 euro. De Super Bowl-show van Beyoncé in 2013:

 

Volkslied

Voordat de footballfinale van start gaat, zingt een superster het Amerikaanse volkslied voor de duizenden mensen in het stadion. De versie van Whitney Houston in 1991 wordt nog steeds ervaren als de beste versie. Ze bezorgde heel Amerika kippenvel. Helaas lukte dat niet iedere artiest: Christina Aguilera kreeg iedereen aan het lachen, maar niet op een leuke manier. Ze ging in 2011 al bij de vierde regel de mist in.. Dit jaar mag Lady Gaga laten zien wat ze in huis heeft. Bekijk hieronder naar Christina Aguilera.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.