Boekenweek 2019: 10 tracks geïnspireerd op boeken

Geschreven door op 26 maart 2019 om 17:04
A tower of used books (boekenweek, boeken) - Fotocredits: Jorge Royan - Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

In de week van 23 tot en met 31 maart is het tijd voor Boekenweek 2019! Velen halen inspiratie uit boeken, zo ook artiesten. Artiesten Nieuws heeft 10 nummers op een rijtje gezet die geïnspireerd zijn op literatuur.

10 tracks geïnspireerd op boeken

Wanneer maart ten einde loopt nadert de jaarlijkse Boekenweek! De week wordt sinds 1932 georganiseerd met het promoten van het boek als doel. Op deze manier hoopt de organisatie meer mensen aan het lezen te krijgen. Dit hoef je veel artiesten echter niet te vertellen. Muzikanten uit alle genres halen al jarenlang inspiratie uit literatuur. Artiesten Nieuws zette tien tracks voor je op een rijtje!

1. Aerosmith & Run-DMC – Walk This Way

Deze eerste komt misschien onverwacht. Het nummer ‘Walk This Way’ van Aerosmith en Run-DMC is geïnspireerd op ‘Young Frankenstein’, de verfilming van het boek ‘Frankenstein’ van Mary Shelley. Aerosmith tekstschrijver Steven Tyler schreef de klassieker na het zien van de film, waarin de tekst ‘Walk this way!’ letterlijk voorkomt in een scène.

YouTube player

2. Katy Perry – Firework

Het boek ‘On The Road’ van Jack Kerouac diende als inspiratie voor artiesten als Bob Dylan en The Doors. Ook Katy Perry’s track ‘Firework’ is gebaseerd op het werk van Kerouac. De zangeres vergelijkt mensen vol leven met vuurpijlen, omdat ze anderen in verwondering achterlaten. De popdiva heeft deze gedachte overgenomen als persoonlijk streven.

YouTube player

3. The Beatles – Lucy In The Sky With Diamonds

In ‘Lucy In The Sky With Diamonds’ gebruikt John Lennon beeldtaal uit ‘Alice In Wonderland’. Voorbeelden hiervan zijn ‘marshmallow pies’ en ‘marmalade skies’. Meerdere nummers van The Beatles zijn gebaseerd op literatuur. Zo maakt de klassieker ‘I Am The Walrus’ ook gebruik van elementen uit ‘Alice In Wonderland’.

YouTube player

4. Led Zeppelin – Ramble On

De Led Zeppelin track ‘Ramble On’ is gebaseerd op de iconische verhalenreeks ‘Lord of the Rings’, van JRR Tolkien. De song vertelt een alternatieve versie van het verhaal van de twee personages Sam en Frodo. In ‘Lord of the Rings’ zijn de twee geobsedeerd door een ring. In ‘Ramble On’ is dit object vervangen door een vrouw.

YouTube player

5. The Police – Don’t Stand So Close To Me

‘Don’t Stand So Close To Me’ van The Police gaat over gevoelens tussen een meisje en haar leraar. Om de rol van de leraar duidelijk te maken zingt Sting “Just like the old man in that book by Nabokov”. Hiermee doelt de zanger op het boek ‘Lolita’ van Vladimir Nabokov. De frontman kreeg overigens veel kritiek over het feit dat hij ‘Nabokov‘ rijmde op het woord ‘cough‘. Sting vindt de kritiek zelf vermakelijk en hoopt dat verder niemand deze techniek toepast.

YouTube player

6. David Bowie – 1984

David Bowie schreef  ‘1984’ naar aanleiding van het gelijknamige boekwerk van George Orwell. De track heeft de opsluiting en het verhoor van een van de personages uit Orwell’s ‘1984’ als onderwerp. Het nummer verschijnt op het album ‘Diamond Dogs’, dat Bowie maakte voor een musical gebaseerd op het boek. De voorstelling kwam er echter nooit, omdat Orwell’s weduwe geen toestemming gaf voor de productie.

YouTube player

7. ABBA – The Piper

De songtekst van ABBA’s ‘The Piper’ is gebaseerd op ideeën uit de literaire klassieker ‘The Stand’ van Stephen King. De song uit 1980 gaat in op de angst dat er een tijd aanbreekt waarin mensen kiezen voor een dictator als leider. Daarnaast zijn er theorieën dat het lied refereert aan ‘De rattenvanger van Hamelen’, een middeleeuwse legende over een stad die kampt met een rattenplaag en vervolgens een rattenvanger met een fluit (‘piper‘) inschakelt.

YouTube player

8. The Rolling Stones – Sympathy For The Devil

The Rolling Stones had in 1968 een enorme hit met ‘Sympathy For The Devil’. Frontman Mick Jagger bedacht de tekst van het nummer na het lezen van het verhaal ‘The Master And The Margarita’ van de Russische auteur Mikhail Bulgakov. Het lied is geschreven vanuit het standpunt van de duivel. Deze vraagt om sympathie, omdat de mens al duizenden jaren lang geweld gebruikt in zijn naam.

YouTube player

9. Red Hot Chili Peppers – Yertle The Turtle

Dr. Seuss staat bekend als één van de bekendste kinderboekenschrijvers ter wereld. Ondanks dat het niet erg rock ’n roll klinkt, schreef Red Hot Chili Peppers een nummer gebaseerd op een kinderverhaal. De track ‘Yertle The Turtle’ maakt gebruik van diverse elementen uit het gelijknamige werk van Dr. Seuss. De songtekst is eenvoudig en leest als een kinderboek.

YouTube player

10. Nirvana – Scentless Apprentice

Last but not least, Nirvana’s ‘Scentless Apprentice’. Frontman Kurt Cobain schreef het nummer na het lezen van Patrick Süskind’s ‘Perfume: The Story Of A Murderer’. In dit verhaal staat een seriemoordenaar centraal die zonder lichaamsgeur geboren is, maar zelf tien keer beter ruikt dan anderen. De tekst van Nirvana’s klassieker omschrijft dit personage in het eerste couplet als “born scentless and senseless”.

YouTube player

 

Bron: YouTube, The Guardian, sting.com, Bowie: An Illustrated Record: p.64

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Pien Jansen, Redacteur bij artiestennieuws.nl. Heeft een voorliefde voor het alternatieve genre en de jaren '80
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Fun Content · Lijstjes