Interview: Opkomend Nederlands YouTube talent, Willford

Geschreven door op 2 oktober 2017 om 16:18
William Ford (Willford) - Fotocredits: Sasha Bunink (ArtiestenNieuws)

Met een stijgend aantal abonnees op YouTube groeit de muzikale carrière van de 18-jarige Willford razendsnel. Artiestennieuws.nl kreeg de kans om de jonge progressive houseproducer te interviewen.

Interview met Willford

Misschien heb je hem wel eens voorbij zien komen op Youtube. William Ford, artiestennaam Willford, is een Nederlandse upcoming producer. ArtiestenNieuws vroeg de 18-jarige artiest het hemd van het lijf.

Hoe is jouw muzikale carrière begonnen?

“Ik ben eigenlijk altijd bezig geweest met muziek. Er zijn volgens mij ook super veel filmpjes van vroeger waarin ik iets in mijn hand heb waardoor het lijkt dat ik in een microfoon aan het zingen ben. Bijvoorbeeld een haarborstel. Er is zelfs een filmpje waarin ik een deegroller te pakken kreeg en gebruikte als microfoon. Verder had ik ook een klein pianootje waarop ik liedjes mee… uhmm “schreef”. Het heeft er volgens mij dus altijd wel in gezeten.

“Ik ben eigenlijk altijd bezig geweest met muziek.”

Zo’n zeven jaar terug hoorde ik, via mijn vader, voor het eerst over ‘FL Studio’. Dat is een programma dat ik nu nog steeds gebruik om muziek mee te maken. Het werkt vrij verslavend, zeg maar. Vooral het feit dat je iets in je hoofd hebt en daar via dit programma ook echt iets mee kan doen. Dat gewoon echt heel chill.

Maar goed, op een gegeven moment dacht ik dus, laat ik eens een YouTube kanaal aanmaken voor alle muziek die ik tot nu toe heb gemaakt. Waarom ook niet?”

William Ford (Wilford) - Fotocredits: Sasha Bunink (ArtiestenNieuws)

Willford (William Ford) – Fotocredits: Sasha Bunink (ArtiestenNieuws)

Wat voor muziek maak je?

“Op dit moment vooral Electronic Dance Music (EDM), en dan een subgenre daarin dat ‘progressive house’ heet. Dit is vooral heel melodisch en krachtig. Zo nu en dan doe ik ook wat met future base. Dat lijkt wel op EDM, maar is het net niet.

Alles wat ik maak is sowieso allemaal elektronische muziek. Soms maak ik daarnaast ook nog wat akoestisch materiaal. Daarvoor gebruik ik gewoon mijn gitaren. Maar over het algemeen maak ik voornamelijk elektronische muziek.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Mijn inspiratie komt echt overal en nergens vandaan. Ik heb bijvoorbeeld nu net een remix waarbij ik geïnspireerd werd door één enkele artiest. Daarnaast heb ik ook wel eens tracks waarbij ik mijn inspiratie haal uit muziek van heel veel verschillende artiesten.

Eigenlijk komt inspiratie vooral gewoon op willekeurige momenten. Dan ben ik bijvoorbeeld een melodie aan het neuriën en pak ik direct mijn telefoon erbij om het op te nemen. Ik heb op mijn telefoon dus echt super veel filmpje staan waarbij ik, al neuriënd, de grond aan het filmen ben. Echt heel grappig om te zien.

Vaak is het met inspiratie zo dat je even een soort lichtmomentje of helder moment hebt waarin je ineens super veel ideeën hebt. Daartegenover staan natuurlijk ook momenten waarop ik gewoon een uur lang naar mijn scherm zit te kijken zonder dat er enig idee in mij opkomt. Je kan inspiratie niet echt forceren. Het komt meestal gewoon vanzelf.”

Heb je wel eens meegemaakt dat dit op een ongelegen moment voorkwam?

“Ja sowieso! Op mijn introductiekamp bijvoorbeeld, heb ik dat meegemaakt tijdens ‘de waterspelen’. Dat is zo’n typisch kampactiviteit. Ineens ontstond er een kei-goede melodie in mijn hoofd. Vanwege het water had ik mijn telefoon niet bij me. Ik kon er dus helemaal niks mee. Dat geeft dan een pijnlijk gevoel. je weet; “die melodie ga ik kwijtraken”. Maar ja, dat hoort er allemaal bij.

“Je kan inspiratie niet echt forceren. Het komt meestal gewoon vanzelf.”

Je heb nu bijna 6.000 abonnees op YouTube. Wanneer besefte je dat wat jij doet groot ging worden?

“Ik heb samen met een vriend van mij, Sebastiaan, niet zo lang geleden een nummer geschreven dat ‘Where We Begin’ heet. Deze track hebben we uitgebracht met een label dat een miljoen abonnees heeft op YouTube. Hierdoor heeft ‘Where We Begin’  nu zo’n 35.000 streams op spotify en ook een heleboel op YouTube. Wanneer je deze aantallen ziet besef je ineens, ‘dit kan echt iets serieus worden’.”

Geeft dit een bepaalde druk om te presteren?

“Ja, inderdaad. Op het moment dat je met zulke grote getallen gaat spelen, is het wel belangrijk dat je het allemaal iets serieuzer neemt. Dat houdt in dat je er meer moeite tijd moet insteken. Daar heb ik zelf geen problemen mee hoor. Het is gewoon super leuk om te doen.”

Zoals je net al zei ben je net op introkamp vanuit je studie geweest. Hoe combineer je de tijd die je in je YouTube kanaal steekt, met studeren en leuke dingen doen met vrienden?

“Ik heb afgelopen, volgens mij, twee maanden eigenlijk niet echt gewerkt aan mijn YouTube kanaal.  Waarom? Puur vanwege het introkamp, op vakantie gaan en studeren. Ik zit momenteel in het eerste jaar van een informaticastudie. Ik kan natuurlijk wel mijn laptop meenemen naar de uni en in tussenuren schrijven. Ik schrijf namelijk scripts voor mijn video’s tegenwoordig. Langzaam maar zeker bouw ik zo wat op. Als ik dan thuis kom ga ik gelijk opnemen. Daarnaast is het een kwestie van monteren. Ik moet de kleine momentjes die ik kan pakken, dus ook echt pakken.”

Je wordt nu dus een ‘opkomend Nederlands YouTube talent’ genoemd. Wat denk je dan als je dat hoort?

“Dat is heel vreemd om over na te denken. Inderdaad, het aantal views en abonnees blijft stijgen, maar het blijft raar om te bedenken  dat deze waarschijnlijk zullen blijven stijgen. Ik vond laatst een filmpje van een jaar geleden waarin ik mijn publiek bedank voor de duizend abonnees. Nu zit ik al bijna op de 6.000. Ik denk er meestal niet echt over na, maar eigenlijk is het vreemd idee.”

Wat voor reacties krijg je op je video’s?

“Regelmatig krijg ik berichtjes van mensen die zeggen dat ik ze heb geïnspireerd of geholpen met het maken van een bepaald nummer. Dat is eigenlijk de reden dat ik ben begonnen met YouTube. Mijn allereerste video is een remake van een populair liedje. In de tweede video laat ik juist zien hoe ik die remake gemaakt heb. Van begin af aan heb ik al het idee dat ik graag anderen wil helpen met mijn kanaal. Ik vind het leuk om mensen iets te leren en laat graag zien hoe de kwaliteit van mijn liedjes steeds meer verbetert.

“Van begin af aan heb ik al het idee dat ik graag anderen wil helpen met mijn kanaal.”

Als ik reacties krijg waaruit blijkt dat het heeft gewerkt denk ik wel; “Yes, het is gelukt!”. Dan doe je dus wel echt iets goed. Het is namelijk niet dat ik nutteloze filmpjes maak waarin ik mijn dagelijks leven vlog. Daar hebben kijkers niks aan, want zo’n interessant leven heb ik helemaal niet. Naast mijn muziekvideo’s maak ik dus ook echt tutorials waarin ik laat zien hoe je zelf nummers produceert.”

YouTube player

Wil je je op deze manier onderscheiden van andere YouTubers?

“Ja, vanaf het begin was dat al wel het idee inderdaad. Toen ik begon met mijn kanaal, zag ik dat veel YouTubers die wat deden met elektronische muziek, filmpjes postten van anderhalf uur waarin totaal niet gepraat werd. Je zag wel wat ze deden, maar ja, wie heeft er nou de tijd om zo’n langdradig filmpje te kijken?

Ik maak zelf altijd een livestream van drie uur lang. Vervolgens monteer ik deze opname achteraf, zodat highlights in een video van maximaal twintig minuten passen. Hierdoor houd ik de aandacht van de kijker veel beter vast.”

“Ik vond laatst een filmpje van een jaar geleden waarin ik mijn publiek bedank voor de duizend abonnees. Nu zit ik al bijna op de 6.000.”

Heb je ook wel eens nare reacties gehad op je muziek?

“Ja, ik heb wel eens een opmerking gehad die niet echt positief was. Laatst was er bijvoorbeeld een kerel die onderaan mijn video reageerde met “Poets je tanden een keer” ofzo. Dat soort dingen. Ja, daar trek je je gewoon niks van aan. Volgens mij was het beledigend bedoeld maar ik moest er dus echt ontzettend hard om lachen.
Er zullen er altijd mensen zijn die iets niet leuk vinden. Zo hebben de meest populaire filmpjes ook nog een aantal dislikes, dus ja. Er zitten gelukkig ook een heleboel positieve reacties bij. Er zijn dus ook veel mensen die zien hoeveel tijd je ergens insteekt en het leuk vinden wat je doet.”

Wat is jouw favoriete nummer dat je zelf gemaakt hebt?

“Oeh… dat is echt moeilijk. Uhm… eigenlijk is het een lied dat nog niet uitg komen is. Van de nummers die al wel uit zijn is het waarschijnlijk ‘Where We Begin’ of mijn ‘Love You Harder’ remix. Bij ‘Where We Begin’ gaat het vooral om de sentimentele waarde, dat het mijn eerste grote eigen mix is. Dat we, Sebastiaan en ik, gewoon van het begin tot het einde het zelf hebben gemaakt en niks geremixt dus maakt het zo speciaal.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Mijn ‘Drop Design Sessions’ zou ik heel graag door willen zetten. Er staat daar nu pas één filmpje van online, maar het is gewoon heel leuk om te maken. Daarnaast ben ik bezig met een serie genaamd ‘Music Productions for Dummies’, waarin ik van de basis van een onderwerp naar het hoogste niveau daarvan ga. Hiervoor moet ik veel research doen maar dat vind ik juist leuk.

Boven alles wil ik gewoon muziek blijven maken. Ik weet het ook nog niet allemaal voor de toekomst hoor! Ik ben nu achttien en zit pas in m’n eerste jaar informatica. Stel dat muziek het toch niet gaat worden, dan heb ik toch nog een ondergrond en een universitaire studie op mijn CV. Voor nu probeer ik gewoon een balans te vinden tussen studie en muziek. Mocht het ooit zo zijn dat de cijfers op YouTube zodanig stijgen dat ik ervan zou kunnen leven, zal ik daar natuurlijk veel meer tijd en energie in steken.”

Wanneer komt er nieuwe muziek uit?

“Ik ben eigenlijk altijd wel bezig met het maken van nieuwe originele muziek. Het is alleen niet altijd zeker dat je elk beginnend project ook echt af kunt maken. Op dit moment lopen er zes projecten waarvan er misschien uiteindelijk maar één afgemaakt zal worden. Ik kan nu wel zeggen dat ik bezig ben met een liedje en dat die over zoveel weken af is en opgestuurd wordt naar een label. Maar voor hetzelfde geld maak ik het lied nooit af. Je wil niet weten hoeveel onafgemaakte muziek ik op mijn computer heb staan, is echt niet normaal!”

Hoe komt het dat je sommige tracks niet afmaakt?

“Zodra je een beetje meer naamsbekendheid krijgt, neem je het allemaal iets serieuzer. Je wordt dan denk ik kritischer op je eigen werk. Negen van de tien keer ben ik mij niet bewust van het feit dat ik sommige tracks niet afmaak. Er komen dan nieuwe ideeën door zo’n productieproces heen waar ik dan gelijk mee begin. Lopende projecten verdwijnen op deze manier snel naar de achtergrond.

“Je wil niet weten hoeveel onafgemaakte muziek ik op mijn computer heb staan, is echt niet normaal!”

Je hebt ook de motivatie nodig om een project af te maken. Soms is die motivatie heel groot. Dan weet je zeker dat het project af komt. Nu heb ik bijvoorbeeld een bijna afgerond project lopen. Hier heb ik ook werkelijk een heel goed gevoel over. Ik ben er heel trots op en denk ook dat deze track het goed gaat doen.

Wat goed helpt voor mijn motivatie, is om te zien in hoeverre ik qua productiekwaliteit vooruit ben gegaan. Als ik ‘Where We Begin’ vergelijk met mijn nieuwe producties, zie ik pas echt hoe ver ik vooruit ben gegaan. het geeft mij de motivatie om dingen af te maken. Verder krijg ik vaak het idee dat mijn nieuwste afgemaakte project mijn beste werk is tot nu toe.”

YouTube player

Over Willford

Meer weten over Willford? Check snel zijn YouTube Kanaal of Soundcloud pagina.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.