10 opvallende muziekrecords uit het Guinness Book of Records

Geschreven door op 19 maart 2018 om 16:17
Blurred Lines , Pharrell Williams - Fotocredits: Frank Schwichtenberg - Wikimedia Commons [CC BY-SA 4.0)

Weet jij welke artiest het record van langste muziekvideo op zijn naam heeft staan? Of hoe oud de recordhouder van het record jongste drummer ter wereld is? Ontdek het in deze lijst van 10 opvallende en leuke muziekrecords uit het Guinness Book of Records! 

10 wereldrecords op het gebied van muziek

Het Guinness Book of Records verzamelt al sinds 1955 allerlei wereldrecords en dat levert elk jaar een aardig dik boek op. Artiesten Nieuws dook in de online archieven en viste 10 opvallende, bizarre en leuke muziekrecords op.

Langste muziekvideo 

Wie de single Happy van Pharrell Williams niet meer aan kan horen, moet vooral niet kijken naar de 24(!)-uursdurende videoclip die het N.E.R.D.-lid voor het nummer online zette. Happy wordt in de clip maar liefst 360 keer herhaald om de 24 uur vol te maken.

Voor de liefhebber, de video vol dansende en mimende beroemdheden en ‘gewone mensen’ is te zien op de site 24hoursofhappy.com.  Voor wie één uur lang ‘Happy‘ genoeg is, beluister het hieronder.

YouTube player

Hoogst jaarlijks inkomen voor een artiest 

Maar liefst 170 miljoen dollar (omgerekend zo’n 138,5 miljoen euro), dat is wat Taylor Swift volgens Forbes in de 12 maanden van 30 juni 2015 tot en met 30 juni 2016 verdiende.

Op nummer 2 in het lijstje stond Adele met 80,5 miljoen dollar en op nummer 3 stond Madonna met 76,5 miljoen dollar.  

YouTube player

Grootste optredende rockband 

De meeste bands hebben moeite om een bassist te vinden, maar niet de grootste rockband ter wereld. In China kwamen 953 mensen, waarvan 101 bassisten, 349 zangers, 154 gitaristen, 151 drummers, 100 toetsenisten en 39 blaasinstrumentbespelers samen om op te treden.

En waar anders, dan in China? De Beijing Contemporary Music Academy zette met deze actie op 16 juni 2016 een wereldrecord op haar naam.  

YouTube player

Meeste instrumenten gebruikt in een muziekstuk

Het record van meeste instrumenten gebruikt in een muziekstuk staat op naam van Rupam Sarmah uit India en zijn team. In een halfuurdurende symfonie van Sarmah werden 215 verschillende instrument gebruikt.

Het totale aantal instrumenten, dubbele meegerekend, kwam neer op 370. Er deden ook nog eens 106 vocalisten mee, waardoor het aantal muzikanten neerkwam op 476.

YouTube player

Meeste gitaarsnaren vervangen in een uur 

Australiër Glenn Haworth verving in een uur 183 snaren, wat neerkomt op dertig-en-een-half gitaren.  

YouTube player

Luidste drummer 

Hard, harder, hardst! De luidste drummer ter wereld is de Australiër Col Hatchman. Hij produceerde op zijn drumstel een geluid van 137.2 dBA tijdens een gig met zijn band Dirty Skanks. Het optreden vond op 4 augustus 2006 plaats in het Northern Star Hotel, Hamilton, New South Wales in Australië. 

Ter vergelijking, een luchtalarmsirene en een propellervliegtuig produceren zo’n 140 decibel. Gehoorbescherming was bij dat concert dus niet overbodig.  

YouTube player

Langste concerttour door een rockband 

Thirty Seconds to Mars heeft het record van langste concerttour op 7 december 2011 op zijn naam gezet. De rockband van frontman Jared Leto gaf tijdens de tour welgeteld 309 concerten. De Amerikanen staan dit jaar in Nederland 

YouTube player

Meest bekeken online muziekvideo 

Het was misschien wel de hit van 2017, het nummer ‘Despacito‘ van Luis Fonsi en Daddy Yankee. De videoclip bereikte op 3 augustus 2017 de 3 miljard views. Het werd daarmee, 203 dagen na het uploaden van de video, de meest bekeken clip in de geschiedenis van YouTube.  Inmiddels staat de teller op 4,9 miljard views.

Het gaat om de clip van de originele Spaanse versie van het nummer. De Engels-Spaanse versie met Justin Bieber bereikte op 9 september de 524.961.710 views. 

YouTube player

Snelste gitaarspeler 

Er is nogal wat onenigheid over wie de snelste gitaarspeler ter wereld is. Guinness heeft de categorie voor nu geschrapt, omdat de kwaliteit van de uitvoering enorm afneemt bij enorme snelheden. Alleen als een optreden vlekkeloos is, wordt het gezien als een record. Guinness geeft aan met een expert te kijken of en hoe ze de categorie het beste weer tot leven kunnen wekken.

Het record stond voor het laatst op naam van Vanny Tonon, die in 2011 het nummer ‘The Flight of the Bumble Bee‘ met een snelheid van 340 bpm speelde. Maar een jaar daarvoor herkende Guinness gitaarleraar John Taylor nog als de snelste gitaarspeler, hij speelde het nummer met 600 bpm. Op het internet zijn echter video’s te vinden van gitaarspelers die de 1300 bpm en zelfs de 4000(!) bpm aantikken.

YouTube player

Jongste drummer 

De jongste professionele drummer is Julian Pavone, die met zijn vier jaar tien maanden en vijftien dagen zijn twintigste concert gaf op 29 maart 2009. Vind je dit al indrukwekkend, het jochie bracht zijn eerste album ‘Go Baby‘ uit toen hij twintig maanden oud was.  

YouTube player

Welk muziekrecord denk jij wel te kunnen verbreken?

Bron: Guinness Book of Records

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Fun Content · Lijstjes