Top 5 (pop)punkalbums die hun 10e verjaardag vier(d)en in 2016

Geschreven door op 6 mei 2016 om 16:18
Albumcover: Billy Talent - Billy Talent II

Het is soms moeilijk te geloven dat 2006 alweer 10 jaar geleden is. Hoewel het misschien een pijnlijke herinnering is aan het feit dat we ouder worden, is het ’t zeker waard om even stil te staan bij de muziek die het jaar ons bracht. 

Top 5 (pop)punkalbums uit 2006

Voor liefhebbers van poppunk en punkrock was 2006 een goed jaar. Een aantal grote bands uit dit wereldje brachten dit jaar albums uit die 10 jaar later absoluut nog steeds het luisteren waard zijn. Artiesten Nieuws zet er een paar op een rijtje.

Less Than Jake - Album cover: In With The Out Crowd

Album Cover: In With The Out Crowd – Less Than Jake

5. Less Than Jake – In with the Out Crowd

Het zesde studioalbum van Less Than Jake wordt niet door iedere fan van de ska-punkband evenveel gewaardeerd. Op In with the Out Crowd zijn met name de blaasinstrumenten minder prominent aanwezig dan op de eerdere platen van de band, wat ervoor zorgt dat het album wat meer richting poppunk gaat in plaats van ska.

Ondanks het feit dat het misschien niet de beste plaat van de band is, en de songs niet typisch Less Than Jake zijn, is het echter zonde om het album volledig te negeren. Zo is het nummer Overrated (Everything Is) een heerlijk komische meezinger. The Rest of My Life (dat mede werd geschreven door Mark Hoppus van Blink-182) is daarentegen een voorbeeld van een sterke song met een iets serieuzer karakter.

Yellowcard - Album cover: Lights and Sounds

Album Cover: Lights and Sounds – Chris Bilheimer, Art Director/Designer

4. Yellowcard – Lights and Sounds

Na het enorme mainstream succes van Ocean Avenue (2003), viel het wat donkere en melancholische Lights and Sounds iets minder goed bij een deel van het grote publiek. Toch bevat het album een aantal songs die tot de favorieten van veel Yellowcard-fans behoren. Dat blijkt o.a. ook wel uit het feit dat de singles Lights and Sounds en Rough Landing, Holly nog regelmatig live worden gespeeld.

Tussen de overige nummers zitten echter ook een aantal ‘verborgen’ pareltjes. Zo heeft de afsluiter van het album, Holly Wood Died, een ronduit betoverende vioolintro en -outro.

Billy Talent - Album Cover: Billy Talent II

Album Cover: Billy Talent II – Henry Fong, Cover Illustrator

3. Billy Talent – Billy Talent II

De eerste twee albums van Billy Talent waren direct enorm succesvol en bezorgden de Canadezen nationale en internationale faam. Billy Talent II bevat misschien net wat minder agressie dan zijn voorganger, maar de plaat staat vol met ijzersterke nummers die een explosieve mix zijn van punkrock, poppunk en post-hardcore.

Songs als Red Flag en Fallen Leaves behoren dan ook tot de all-time favourites van Billy Talent-fans, maar ook het rustige liefdesnummer Surrender is een klassieker.

YouTube player
Anti-Flag - Album Cover: For Blood and Empire - Mike Ski, artiest

Album Cover: For Blood and Empire – Mike Ski, Artiest

2. Anti-Flag – For Blood and Empire

Aan de vaste formule voor een succesvol Anti-Flag album wordt eigenlijk nauwelijks gesleuteld. Ook For Blood and Empire zit vol met snelle, toegankelijke punkrock met uiterst kritische politiek getinte teksten.

In tegenstelling tot de eerdere platen van de band werd dit album echter op een groot platenlabel uitgebracht. Deze keuze voor de commercie kwam Anti-Flag weliswaar op kritiek te staan, maar For Blood and Empire hielp de band zo wel aan grotere bekendheid. Singles als This Is the End (For You My Friend) en 1 Trillion Dollar$ behoren dan ook tot de bekendste Anti-Flag-nummers.

YouTube player
Album Cover: The Sufferer & The Witness - JP Robinson and Todd Russell, Album Designer

Album Cover: The Sufferer & The Witness – JP Robinson and Todd Russell, Album Designer

1. Rise Against – The Sufferer & the Witness

Rise Against behoeft eigenlijk überhaupt geen introductie meer. De band behoort inmiddels al jaren tot de grotere rockbands op deze aarde. The Sufferer & the Witness betekende de definitieve mainstream doorbraak voor de mannen die eind jaren 90 in de underground van de punkscene in Chicago begonnen.

Het album wordt vooral gekarakteriseerd door de vele goede nummers met een hoog tempo, explosieve meezingrefreinen en sterke teksten zoals Injection, Behind Closed Doors en Prayer of the Refugee. Het is niet verwonderlijk dat velen The Sufferer & the Witness tot de beste platen van Rise Against rekenen. Dit behoort dan ook absoluut tot de meest memorabele punkrock-albums van 2006.

YouTube player

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Fun Content · Lijstjes