Meerderheid concertbezoekers draagt geen oordoppen

Geschreven door op 10 december 2018 om 17:17

Het gebruik van oordoppen wordt in toenemende mate gestimuleerd bij concertzalen en festivals. Toch blijkt uit eigen onderzoek dat 62% van de concertbezoekers geen oordoppen draagt. 

Concertbezoekers gebruiken nauwelijks oordoppen

Uit poll-onderzoek onder eigen lezers blijkt dat 62% van de ondervraagden geen oordoppen draagt tijdens een concertbezoek. Opvallend, aangezien 95% van de concertbezoekers bekend is met het risico op gehoorschade bij harde muziek. Zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van Alpine Hearing Protection. Waarom doet de meerderheid van de concertbezoekers dan tòch geen oordoppen in?

Wat is het gevaar?

Sinds 2014 geldt in Nederland een limiet van 103 decibel bij concerten en festivals. Dit geluidsniveau kan echter na vijf minuten al schadelijk zijn voor het gehoor. “Dat betekent niet dat je gelijk doof wordt”, vertelt Sjoerd Groot van Alpine Hearing Protection: “Na één keer in harde muziek te staan, gaan je oren niet gelijk kapot. Het heeft meer te maken met duur waarop je in die luide muziek staat. In je oor zitten hele kleine trilhaartjes en die kunnen beschadigd raken door hard geluid. Dat ken je misschien wel als de piep in je oren na het stappen.” Door beschadigde trilharen kan het gehoor achteruit gaan, maar het kan ook zo zijn dat er verkeerde informatie wordt doorgegeven zoals bijvoorbeeld een piep of een ruis, ook wel bekend als Tinnitus.

Bekijk hier een video over Tinnitus:

YouTube player

Doodzonde om schuimpjes te gebruiken

Langdurige blootstelling aan harde muziek kan dus ernstige gehoorschade veroorzaken. Waarom draagt 62% van de ondervraagden dan geen oordoppen tijdens een concert of festival? Redenen lopen uiteen van”Anders vind ik de muziek niet om aan te horen.“, “Het is te laat“. Anderen zeggen hun bescherming slechts sporadisch te dragen: “Meestal niet. Maar als ik merk dat het geluid harder is dan normaal dan fix ik meestal wel iets van oordoppen.”

Volgens het onderzoek van Alpine zijn er meerdere redenen voor het niet dragen van gehoorbescherming. Zo denken mensen dat hun concertbeleving achteruit gaat. Andere excuses zijn het draagcomfort en de angst om voor gek te lopen. Dat komt vooral door onwetendheid over het bestaan van filteroordoppen, volgens Sjoerd van Alpine Hearing Protection. “Het zou doodzonde zijn als je dan van die schuimpjes in je oor gaat stoppen, want dan kan je de muziek niet goed meer horen en kan je je vrienden niet meer verstaan. Met filteroordoppen houd je de goede muziekervaring en bescherm je tegelijkertijd je gehoor.

Oordoppen - Auteur: Kristina D.C Hoeppner - Bron: Flickr (CC BY-SA 2.0)

‘Schuimpjes’ Oordoppen – Auteur: Kristina D.C Hoeppner – Bron: Flickr (CC BY-SA 2.0)

Goede bescherming

Welke oordoppen zijn het best om te gebruiken? Hier zijn verschillende tests naar gedaan door consumentenprogramma Kassa en door de Volkskrant. Schuimdoppen, zoals in bovenstaande afbeelding, worden afgeraden. Het beste advies: Koop op maat gemaakte oordoppen. Deze passen perfect en hebben de beste filters. Met ruim honderd euro per paar kunnen de kosten echter hoog oplopen. Een goedkoper alternatief is dan het gebruik van filteroordoppen.

In deze doppen zit een klein kanaaltje. Door de vorm van dat kanaaltje wordt het geluid wel gedempt, maar niet vervormdZo blijft de muziek goed hoorbaar en zijn gesprekken nog te verstaan. Voor filterdoppen geldt; hoe meer lamellen, hoe beter. Check bij de aankoop ook of je doppen lineair of non-lineair dempen. Lineaire doppen dempen op alle frequenties evenveel. Hierdoor vervormt de muziek nauwelijks en lijkt het alsof alleen de volumeknop is teruggedraaid.

Tips om gehoor te sparen

Toch je oordoppen vergeten en geen zin om nieuwe te kopen bij het concert? Bekijk dan deze tips:

  1. Houd minimaal twee meter afstand tot de boxen.
  2. Download een decibelmeter app, zo weet je wanneer het geluid te hard is.
  3. Ga zo nu en dan weg uit het lawaai, zo krijgen je oren wat rust.
  4. Maak het setje oordoppen vast aan je sleutelbos. Zo vergeet je ze nooit meer.

 

Bronnen: Alpine.nl, hoorstichting.nl, kno.nl, YouTube.com, volkskrant.nl, kassa.bnnvara.nl

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Fun Content · Nieuws · Weetjes