Toekomstmuziek #5: Muziekinstrumenten

Geschreven door op 26 januari 2019 om 11:00
Hohe Messe, Us the Duo, Hardstyle Pianist - Piano, muzekinstrumenten - CC0 Creative Commons

Technologie heeft muziek al decennialang veranderd. Maar hoe zal de muziek van de toekomst eruit gaan zien? Artiesten Nieuws zoekt uit met wat voor muziekinstrumenten in de toekomst muziek wordt gemaakt. 

Muziekinstrumenten

Muzikanten vinden al eeuwenlang nieuwe muziekinstrumenten uit. De meeste daarvan bereiken echter nooit het grote publiek. Maar sommige instrumenten weten toch langzaamaan door te breken als instrument van de toekomst. Of het nu gekke ideeën zijn die door middel van crowdfunding gefinancierd worden, of muziekinstrumenten die zijn genomineerd voor de prestigieuze Guthman Musical Instrument Competition: er zullen ongetwijfeld een aantal instrumenten tussen zitten die in de toekomst door muzikanten gebruikt gaan worden.

Laser harp

De harp zoals wij die kennen is al duizenden jaren oud. Maar muzikant Leo Bettinelli heeft dit klassieke instrument omgetoverd tot een waar high tech spektakel. De laser harp bestaat uit zestien laserstralen die verbonden zijn met een computer. Door met je handen over de laserstralen te gaan, kun je muziek maken.

YouTube player

Yaybahar

De Yaybahar lijkt op het eerste gezicht op een oud muziekinstrument dat uit een verre uithoek van de wereld komt. Maar in werkelijkheid is dit een baanbrekende creatie. De Yaybahar is namelijk een akoestisch snaarinstrument dat klinkt als een synthesizer. Je kan hem bespelen als een viool, gitaar en een drum.

YouTube player

Cantor Digitalis

De Cantor Digitalis is een synthesizer die je kunt laten zingen. Je kunt dit instrument bedienen door een stylus, handgebaren of met je vingers. Het programma werkt met behulp van een tekentablet, of een MIDI keyboard zoals de ROLI Seaboard Rise uit de onderstaande video.

YouTube player

Nomis

Apart van grote dancefestivals als Tomorrowland en Ultra, kunnen dj-sets soms, visueel gezien, best wel beperkt zijn. En dat is waar de Nomis om de hoek komt kijken. Het idee van dit instrument is namelijk om muziek dat gebaseerd is op loops, zoals bijvoorbeeld dj-sets, visueel aantrekkelijker te maken. De Nomis geeft namelijk licht op de maat van de muziek.

YouTube player

Tenori-on

De Tenori-on is ontworpen door de Japanse artiesten Yu Nishibori en Toshio Iwai voor muziekfabrikant Yamaha. De Tenori-on is een 16 bij 16 rooster met LED lichtjes. Met dit instrument kun je door middel van aanrakingen real-time loops maken en opnemen. Inmiddels wordt dit instrument al veelvuldig gebruikt door artiesten als Four Tet, Peter Gabriel en Bjork.

YouTube player

Du-Touch

De Du-Touch lijkt op het eerste gezicht een beetje op een accordeon, maar dit instrument is verre van! De Du-touch bestaat uit 26 zeshoekige knoppen aan beide kanten waarop je je eigen percussies, melodieën en geluiden kunt zetten. Je kunt je muziek via het online programma D-Touch op je instrument zetten en dan ben je klaar om te spelen.

YouTube player

 

Bronnen: Cantor Digitalis, Vice, Red Bull, Gutman Musical Instrument Competition, YouTube, Yamaha, Dualo

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Behind The Music · Fun Content · Nieuws