Toekomstmuziek #4: Livemuziek

Geschreven door op 20 januari 2019 om 11:00
Rhythm & Blues, evenementen, SiR, Georgia, Venice, Issam Harris, neurosis, popconcert, Concert, publiek, show, optreden - Bron Pexels (Creative Commons Zero (CC0) license)

Technologie heeft muziek al decennialang veranderd. Maar hoe zal de muziek van de toekomst eruit gaan zien? Artiesten Nieuws zoekt uit hoe wij in de toekomst concerten en festivals gaan beleven.

Toekomstmuziek #4

Artiesten verdienen tegenwoordig het meeste geld met het geven van concerten en festivaloptredens. Volgens zakenblad Pollstar werden er in 2018 wereldwijd 152 miljoen tickets verkocht voor concerten. De wereldwijde opbrengst van de ticketverkoop was in 2018 maar liefst 10,4 miljard dollar. Ed Sheeran haalde in 2018 het meeste geld binnen. Hij verdiende in datzelfde jaar namelijk 432 miljoen dollar met zijn ‘Divide tour‘. Deze cijfers geven aan dat concerten ontzettend populair zijn. Het is niet gek dus dat grote artiesten als Beyoncé tegenwoordig met de nieuwste technologieën alles uit de kast trekken om van hun shows een echte must-see te maken.

Drones

Een van de nieuwste technologische snufjes dat wordt gebruikt tijdens openluchtconcerten en festivals zijn drones. De onbemande vliegtuigjes worden momenteel vaak ingezet om concerten en festivals mee te registreren. Maar tegenwoordig worden ze ook ingezet als onderdeel van een show. Zo organiseerde het Amerikaanse festival Coachella in 2017 een heuse lichtshow met drones. In de toekomst zullen de onbemande vliegtuigjes ook een grote rol gaan spelen in de festivalbeleving van mensen. Zo gaat het in de toekomst mogelijk worden om je eten en drinken tijdens een festivaloptreden bezorgd te krijgen via een drone.

YouTube player

Virtual Reality

Ondanks dat live-evenementen enorm populair zijn, vindt niet iedereen het altijd even leuk om naar optredens te gaan. Maar door de opkomst van virtual reality is het nu mogelijk om de live-ervaring van concerten naar je eigen huis te halen. Artiesten zoals Metallica en Robbie Williams hebben al interactieve optredens uitgebracht die je kunt bekijken door een virtual realitybril. Volgens onderzoek van Citi Research gaat virtual reality over een aantal jaar een nog grotere rol spelen in hoe wij concerten gaan beleven. Concertorganisator Live Nation gaat met deze trend mee en heeft een serie van optredens geregistreerd in virtual reality.

YouTube player

Hologrammen

Maar het is niet alleen virtual reality wat we in de toekomst meer gaan zien tijdens live-evenementen. De laatste jaren is er namelijk ook een controversiële trend aan de gang waarbij overleden artiesten optreden in de vorm van een hologram. In 2017 trad, tijdens de show Holland zingt Hazes, een virtueel beeld op van André Hazes. Maar Hazes is lang niet de enige artiest die de afgelopen jaren virtueel heeft opgetreden. Zo verschenen er in het verleden al hologrammen van onder andere Michael Jackson, Elvis, Tupac, Ronnie James DioMaria Callas en Roy Orbinson.  Een wereldwijde tour met een virtueel beeld van de in 2011 overleden zangeres Amy Winehouse is momenteel in de maak en zal waarschijnlijk later dit jaar van start gaan.

YouTube player

Abbatars

Maar het zijn niet alleen maar overleden artiesten die terug op het podium verschijnen als hologram. Zo komt de Zweedse band Abba later dit jaar met een heuse reünietour waarbij de band als hologram op tournee zal gaan.

Concertkaarten

Door verschillende concert- en festivalorganisatoren wordt ook nagedacht over de toegangscontrole en hoe dat in de toekomst versneld kan worden. Hierdoor heb je niet meer te maken met lange wachtrijen. Een van de bedrijven die hierop inspeelt is het Amerikaanse Front Gate Tickets. Dit bedrijf maakt speciale bandjes die gelden als je toegangskaart. Je moet als bezoeker het bandje voor het evenement online registreren. Bij de ingang van het evenement hoef je je bandje alleen tegen een scanner te houden om toegang te krijgen tot het concert.

YouTube player

Virtuele popidolen

Azië staat misschien vooral bekend om de k-pop en karaoke, maar ze hebben nog een andere “rare” gewoonte, namelijk die van virtuele popidolen.  In landen als Japan zijn deze virtuele artiesten inmiddels al bijna net zo populair als Beyoncé. Bekende Aziatische popidolen zijn onder andere Kaito en Mengurine Luka. Een ander virtueel popidool genaamd Hatsune Miku is in Japan zelfs een van de bestverkopende popartiesten van dit moment.

YouTube player

 

Bronnen: Pollstar, BBC, Wired, Citi Search, Live Nation, Eventbrite, Front Gate Tickets, YouTube

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Behind The Music · Fun Content