Toekomstmuziek #3: Fysieke muziek

Geschreven door op 19 januari 2019 om 11:00
My Brainbox, Majid Jordan, Fysieke muziek, Urban Cookie Collective - The Key The Secret, Single, LP, plaat, Nieuwe single, record, retro, muziek (CC0 Public Domain), band aid, wudstick

Technologie heeft muziek al decennialang veranderd. Maar hoe gaat de muziek er in de toekomst uitzien. Artiesten Nieuws zoekt uit hoe fysieke muziek in de toekomst gaat worden en op wat voor manier wij naar fysieke muziek gaan luisteren.

Vinyl

Ondanks de enorme groei van digitale muziek heeft de fysieke verkoop van muziek de laatste jaren een enorme opmars gemaakt. Vinyl is de afgelopen jaren met name in opkomst. Inmiddels bestaat ruim 30% van de totale omzet van fysieke producten uit de verkoop van lp’s In 2016 was vinyl nog goed voor slechts 24% van de omzet. Maar wat heeft de toekomst in petto voor dit tastbare muziekdrager? En op welke manier worden fysieke muziekproducten in de toekomst gereleased?

Volgens Daniel Glass, oprichter van Glassnote Records, is de verwachting dat de opleving van vinyl nog een jaar of tien gaat duren. Cd’s en cassettebandjes zullen het de komende jaren erg lastig gaan krijgen en uiteindelijk ook verdwijnen. Dit komt mede doordat er steeds minder cd’s worden uitgebracht. Daarnaast zijn er ook veel minder dragers waarop je de disks af kunt spelen. Zo heeft een aantal automerken, waaronder Toyota en Tesla, aangekondigd om auto’s te maken die helemaal digitaal zijn en waar dus geen cd-speler meer inzit.

Jack White

Er zijn een aantal artiesten die steeds de grenzen proberen op te zoeken met wat mogelijk is met fysieke muziek. Een van deze artiesten is de Amerikaanse rockmuzikant Jack White. Zijn album ‘Lazaretto‘ staat namelijk vol met verborgen nummers en hologrammen.

YouTube player

The Flaming Lips

The Flaming Lips is ook een band die veel experimenteert met vinyl. In 1997 brachten ze het album ‘Zaireeka‘ uit op vier verschillende cd’s of vinylplaten met de bedoeling om ze allemaal tegelijkertijd af te spelen als een geheel.

YouTube player

Aparte platen

Door kunstenaars wordt er ook veel gebruik gemaakt van vinyl. Zo heeft kunstenaar Curtis Godino een techniek ontwikkeld waardoor het mogelijk is om platen met verschillende soorten vloeistoffen te vullen. Hierbij kun je denken aan platen die zijn gevuld met chocolade, bladeren, bloed, glitter, haar en zelfs met menselijk as.

YouTube player

Muziek na je dood

Het is dus al mogelijk om menselijk as te verwerken in vinylplaten. Maar tegenwoordig kun je ook op een andere manier “muziek spelen” na je dood. Het bedrijf Den Hollandsche gedenktekens heeft namelijk een grafsteen ontworpen die zelf muziek afspeelt. Hierdoor is het voor de nabestaanden mogelijk om muziek te luisteren die ze herinnert aan hun overleden dierbare.

Muzikale tatoeage

Inmiddels is het ook mogelijk om op andere manieren muziek af te spelen dan via streaming, cd’s & vinyl. Zo kun je namelijk met je eigen tatoeage muziek spelen. Het bedrijf Skin Motion kan speciale soundwave tatoeage’s maken waarmee je tot een minuut aan muziek kunt draaien. Door met de speciale Skin Motion App over je tattoo heen te gaan, speelt het de muziek af die bij jouw tattoo hoort.

YouTube player

Massive Attack

De band Massive Attack heeft onlangs ter ere van het 20-jarig jubileum van zijn album ‘Mezzanine‘ het album gereleased op een nieuwe manier. Het album is namelijk uitgebracht in de vorm van DNA. De band heeft de plaat op DNA gecodeerd en opgeslagen in een speciale spuitbus. Je hoeft nu slechts een keer met deze spuitbus te sprayen om al 1 miljoen exemplaren van het album te krijgen. Helaas zitten er nog wel wat haken en ogen aan want een geschikte manier om de muziek op het DNA af te spelen is helaas nog niet beschikbaar.

Bronnen: BBC. NVPI, Vice, Curtis Godino, Rolling Stone, Den Hollandsche Gedenktekens, Skin Motion, Youtube

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Behind The Music · Fun Content · Nieuws