Interview met Vincent Corjanus: “Ups en Downs zijn nodig om te creëren”

Geschreven door op 27 december 2018 om 16:28
Vincent Corjanus albumcover - Auteur: Manja Knoop - Bron: vincentcorjanus.cloudcart.eu

Op vrijdag 28 december 2018 brengt singer-songwriter Vincent Corjanus zijn eerste album ‘Laten We Het Thuis Noemen’ uit. Artiesten Nieuws ging in gesprek met de jonge artiest over het album, de poëzie en muziek.

Interview Vincent Corjanus

Op vrijdag 28 december 2018 verschijnt ‘Laten We Het Thuis Noemen’, het eerste album van Vincent Corjanus. In de afgelopen zeven jaar bracht Corjanus al vijf dichtbundels uit. Op dit moment tourt hij door Nederland en België met zijn ‘Poetry & Musica Tour’. Lees hier het interview met de jonge artiest.

Het is niet gemakkelijk om jou te identificeren als artiest. Je schrijft teksten, zingt, speelt gitaar, maar je bent ook dichter. Als je jezelf zou moeten omschrijven, hoe zou je dat dan doen?

Ik denk als singer-songwriter, het gaat mij ook vooral om de teksten. Ik zou mezelf dus eigenlijk een zingende dichter moeten noemen.

Je brengt binnenkort je eerste cd uit, daar staan zes nummers op. Is het dan een EP of een album? 

Ik noem het wel een EP, maar het is eigenlijk een album met een identiteitscrisis. Volgens mij had Spotify er wel van gemaakt dat het een album is, omdat er zes nummers op staan. Ik laat het aan de luisteraars over hoe ze het willen noemen.

Waarom heb je er voor gekozen om je album met identiteitscrisis ook op cd uit te brengen en niet alleen op Spotify en andere streamingdiensten?

Ja, volledig tegen de stroming in eigenlijk. Ik droomde er van jongs af aan al van om een eigen cd in handen te hebben. Ik maakte ook echt tekeningen, met een papieren cd erin en dan je eigen naam erop zetten. Haha, het was heel zielig eigenlijk, maar toen was ik echt een jaar of zeven, acht denk ik. Maar die droom is in mijn achterhoofd blijven zitten en ik dacht: Dat gaat mij nooit lukken, net als met boeken schrijven of wat dan ook. Toen ik de kans kreeg om een album te maken, besloot ik het ook op cd uit te brengen.

Hoe ben je begonnen met het album? 

Het begon eigenlijk allemaal in november 2016, toen was er al het idee: We gaan een cd maken. Je zegt hier we?” Ja, samen met Jelmer Westra, een goede vriend van mij. Die spoorde mij aan van, je moet de studio in, liedjes maken. Toen hebben we ‘Regenboogbloemen‘ opgenomen in zijn thuisstudio te Friesland. We hebben enorm geëxperimenteerd met elektrische gitaar, synthesizers, et cetera. Ik wilde vooral dat het een beetje psychedelic ging klinken en dat het ging rocken, dat leek me echt vet. Een lange tijd daarna hebben we allemaal dingen geprobeerd als ‘Dromen Schilderen’ en ‘Meer, Meer, Meer!’, maar daar was ik zelf nog niet tevreden over. Ik ben best wel een mierenneuker wat dat betreft.

Afgelopen zomer had ik wel zoiets van, oké, we moeten nu echt wel een beetje gang erachter zetten. Ik heb vervolgens thuis nog wat dingen opgenomen en op een gegeven moment zaten we in die vibe. Toen heb ik heel impulsief allemaal telefoontjes gepleegd en niet lang daarna had ik een datum te pakken, namelijk 28 december 2018. Jelmer Westra heeft snel de mix gedaan zodat de muziek kon worden doorgestuurd naar een cd-perserij. Ik ben heel blij dat het gelukt is; er hoefde maar één kink in de kabel te komen en het zou niet lukken.

De titel van het album is ‘Laten We Het Thuis Noemen’. Wat betekent deze titel voor jou ?

Het gaat erom dat waar ik ook was of met wie ik op dat moment ook was, het voelde als thuis. Ook wil ik met mijn muziek zeggen dat je, hoe cliché ook, moet genieten van alle momenten, groot en klein.

De plaat is een soort van reis, met elk nummer kom je op een nieuwe bestemming.

Tussen de liedjes door hoor je allemaal weersomstandigheden voorbij komen. Tijdens je reis heb je namelijk niet alleen lekker weer. Je hebt ook wel eens regen. In het begin hoor je de zee, een storm en de wind die waait, het eindigt met het tikken van de klok van thuis.

Je bent begonnen met het schrijven van gedichten, hoe ben je erop gekomen om hier ook muziek van te maken? 

Een paar zomers geleden kreeg ik een gitaar van mijn ouders. Ik wilde in het begin vooral heel veel liedjes van Frank Boeijen leren spelen, gewoon voor de fun. Toen heb ik echt nachten achter elkaar door lopen zwoegen om maar die grepen te pakken te krijgen en op een gegeven moment schreef ik één van mijn eerste liedjes.

Je noemde net al dat je graag liedjes van Frank Boeijen wilde leren spelen, is hij ook jouw grote voorbeeld?

Ja, hij schrijft geweldige teksten en dat weet hij ook met hele mooie melodielijnen in te kleuren. Dat is fantastisch. Nog steeds maakt hij geweldige nummers en dat bewonder ik enorm.

Welke artiesten vormen nog meer een grote inspiratiebron voor jouw muziek?

Ik luister nu heel veel naar The National, dat vind ik echt prachtig. Hele melancholische popmuziek, ook een beetje rock, een beetje alternatief eigenlijk. Verder luister ik veel naar Bob Dylan. Je ontdekt telkens weer nieuwe muziek en daar haal je zelf ook weer allemaal inspiratie uit. Zolang je maar niet gaat jatten.

Ben je niet bang om plagiaat te plegen, zoals bij de zaak van ‘Blurred Lines’?

Ik hou er wel rekening mee, maar ik ben daar niet echt bang voor wat dat betreft. Als ik het idee heb dat iets ergens heel erg op lijkt, dan zou ik het gelijk de prullenmand in flikkeren. Of er gewoon compleet iets anders mee doen.

Word jij de nieuwe Frank Boeijen?

Nee… Dat sowieso niet. Frank Boeijen is onvervangbaar. Ik blijf lekker mezelf en wat daar allemaal uit voort mag vloeien de komende jaren, ja wie zal het zeggen? Misschien wil men mij straks helemaal niet meer horen, dan is het ook goed. Dan heb ik in ieder geval een mooie tijd gehad. Volgend jaar ben ik zeven jaar bezig met gedichten uitbrengen, het zou wel mooi zijn als ik naar de tien jaar kan werken. Dat ik dan kan terugkijken op tien hele mooie jaren. Natuurlijk met heel veel ups en downs, maar dat heeft eigenlijk iedere kunstenaar nodig om te creëren. Dat is alleen maar goed, hoewel dat soms moeilijk om te beseffen is.

Wat zijn je plannen voor 2019?

Omdat ik het afgelopen jaar bezig ben geweest met muziek, gaat in het aankomende jaar wel de focus naar de gedichten. Ik heb nu gewoon heel veel inspiratie, in geen tijden heb ik zoveel geschreven als in het afgelopen jaar dus daar ga ik wel wat mee doen volgend jaar. In welke vorm, dat weet ik nu nog niet.

Albumpresentatie

Op vrijdag 28 december 2018 presenteert Vincent ‘Laten We Het Thuis Noemen in platenzaak Blue Music te Kampen.

Bekijk hier de eerste single ‘Meer, Meer, Meer!’:

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.