BTS: Alles wat je moet weten over ’s werelds populairste K-popgroep

Geschreven door op 31 mei 2018 om 12:41
BTS - Credits: Taehyung's Moment, Wikipedia (CC by 4.0)

Wie zijn toch die zeven Zuid-Koreaanse jongens die de harten van jonge meisjes over de wereld veroveren met hun muziek? Wij geven het antwoord: Artiesten Nieuws neemt een duik in het fenomeen van de K-popgroep BTS. 

Alles over K-popsensatie BTS

BTS heeft de harten veroverd van meisjes over de hele wereld met zijn K-popmuziek.

Deze maand bracht de band zijn derde studioalbum ‘LOVE YOURSELF: Tear‘ uit. De jongens touren vanaf augustus de hele wereld rond met het album en dit najaar komt het zevental met de ‘LOVE YOURSELF’-wereldtour naar Nederland.

Artiesten Nieuws vond het dan ook hoog tijd om eens dieper in het fenomeen van deze K-popsensatie te duiken.

Waar staat BTS voor?

De afkorting BTS staat voor de Koreaanse uitdrukking ‘Bangtan Sonyeondan‘, wat zoveel als kogelvrije jongensscouts (Bulletproof Boyscouts) betekent. De jongens staan daarom ook wel bekend als Bangtan Boys. In juli 2017 kondigde de band aan dat ze vanaf dan ook bekend staan onder de naam Beyond the Scene.

K-pop

BTS is een zogenaamde K-popgroep. K-pop staat voor Koreaanse pop. Wie bij het genre alleen denkt aan Psy’s ‘Gangnam Style‘ of juist aan mierzoete pop denkt, zit er naast. De muziek van de band bevat veel R&B, hiphop en EDM-invloeden. De jongens zingen daarnaast niet alleen, maar rappen én dansen ook nog.

Doorbraak

De band is ontstaan uit audities gehouden door Big Hit Entertainment in 2010, 2011 en 2012. Eerste muziek van BTS kwam in 2013 in de vorm van het single-album ‘2 Cool 4 Skool‘ met de debuutsingle ‘No More Dream‘. Al snel werd de groep een van de populairste acts in Zuid-Korea.

Binnen vier jaar had de band al drie wereldtours achter de rug, vier studioalbums (twee in het Koreaans en twee in het Japans) en vijf EP’s uitgebracht.

De grote doorbraak in Amerika kwam in 2017 toen de Boys de ‘Billboard Music Award‘ voor ‘Top Social Artist‘ won. Daarmee versloegen ze onder andere Justin Bieber, Selena Gomez, Ariana Grande en Shawn Mendes in deze fan-categorie. Het was de eerste keer dat een K-popgroep een ‘Billboard Music Award‘ won!

Inmiddels hebben ze ook de Amerikaanse hitlijsten weten door te dringen. Op dit moment staat ‘FAKE LOVE‘ op nummer 10 in de ‘Billboard Hot 100‘ en eerder dit jaar stond BTS op nummer 1 in de ‘Billboard Artist Top 100‘ en de ‘Billboard Album Top 100‘!

Discografie

 • Love Yourself: Tear – 3e studioalbum – 18 mei 2018
 • Love Yourself: ‘Her’ – 5e minialbum – 18 september 2018
 • Face Yourself – 3e Japanse studioalbum – 4 april 2018
 • MIC Drop/DNA/Crystal Snow‘ – Japanse single-album – 6 december 2017
 • You Never Walk Alone – 2e speciale album – 13 februari 2017
 • Wings – 2e studioalbum – 10 oktober 2016
 • ‘Youth’ – 2e Japanse studioalbum – 7 september 2016
 • Young Forever‘ – 1e speciale album – 2 mei 2016
 • The Most Beautiful Moment in Life, Part 2 – 4e minialbum – 30 november 2015
 • The Most Beautiful Moment in Life, Part 1 – 3e minialbum – 29 april 2015
 • Wake Up – 1e Japanse studioalbum – 24 december 2014
 • ‘Dark & Wild’ – 1e studioalbum – 19 augustus 2014 (Koreaans)
 • ‘Skool Luv Affair’ – 2e minialbum – 12 februari 2014
 • ‘O!RUL8,2?’ – 1e minialbum – 11 september 2013
 • 2 Cool 4 Skool – 1e single album – 12 juni 2013

Leden

BTS bestaat uit zeven Zuid-Koreaanse muzikanten en dansers. Wij zetten ze kort voor je op een rijtje:

V (30-12-1995, 178cm, 62kg)

De rest van de band was al bekend bij het publiek voor het debuut in 2013. De identiteit van V, wiens echte naam Kim Tae-hyung is, bleef echter een grote verrassing.

V zingt en danst niet alleen, hij acteert ook nog eens!

Jungkook (01-09-1997, 178cm, 66kg)

Jungkook (Jeon Jeong-guk) is het jongste lid van BTS. Hij was slechts 15 jaar in 2013, toen de band debuteerde.

RM (12-09-1994, 181cm, 67kg)

Kim Nam-joon stond in de band oorspronkelijk bekend als Rap Monster, later veranderde hij dit naar RM. De rapper was het eerste lid dat geselecteerd werd voor BTS en wordt ook wel gezien als ‘leider’ van de band.

Suga (09-03-1993, 174cm, 59 kg)

Suga had net zoals RM al carrière gemaakt als ondergrondse rapper, voordat hij bij BTS kwam. Naast rappen, schrijft en produceert Min Yoon-gi ook en speelt hij piano.

Jin (04-12-1992, 179cm, 63kg)

Jins volledige naam is Kim Seok-jin. Hij is geboren op 4 december 1992 en is daarmee het oudste lid van BTS.

J-Hope (18-02-1994, 177cm, 65kg)

Jung Ho-seok staat bekend onder de artiestennaam J-Hope. Het bandlid koos deze naam, omdat hij een bron van hoop en licht wilde zijn voor fans.

Voordat hij bij BTS kwam, maakte J-Hope deel uit van een straatdansteam. Hij kan niet alleen geweldig dansen, maar heeft ook bewezen te kunnen rappen.

Jimin (13-10-1995, 173cm, 61kg)

Jimin heet in het echt Park Ji-min. De zanger was voordat hij bij de groep kwam een van de meest getalenteerde studenten in moderne dans op de Busan High School of Arts en later op Korea Arts High School.

ARMYs

ARMY staat niet, zoals je misschien denkt, voor leger. Hoewel dat wel een toepasselijke naam zou zijn voor de gedreven fans van BTS. Het is een afgekorting voor ‘Adorable Representative MC for Youth‘.

De fans bewezen hun passie voor de band onlangs nog toen de single ‘FAKE LOVE‘ uitkwam. Niet alleen werd de videoclip op YouTube binnen enkele uren miljoenen keren bekeken, ook Twitter werd wereldwijd haast overgenomen door de hashtag #FakeLoveFriday.

Betekenisvolle songteksten

Hoewel de liedjes van BTS hier en daar een Engels woord bevatten maar vooral in het Koreaans of Japans zijn, weten de songteksten van de tracks toch fans over de hele wereld aan te spreken. Veel fans delen samen vertalingen van de tracks en leren door K-pop veel Koreaanse en Japanse zinnen.

In de nummers komen veel thema’s terug die herkenbaar zijn voor tieners en jongeren.  De jongens roepen in hun songs bijvoorbeeld op om je dromen te volgen, maar snijden ook gevoelige thema’s als de hoge prestatiedruk onder de jongere generatie aan en natuurlijk kunnen ook de relatieliedjes niet missen.

‘LOVE YOURSELF’-Wereldtour

BTS heeft deze maand zijn nieuwe album ‘LOVE YOURSELF: Tear‘ uitgebracht en een bijbehorende wereldtour kan dan ook niet ontbreken.

Vanaf augustus start de ‘LOVE YOURSELF‘-tour in Seoul.  De jongens trekken in de maanden daarna langs podia over de hele wereld. En ze komen ook naar Nederland toe!

Op 13 oktober 2018 staat de band op het podium van de Ziggo Dome in Amsterdam. De kaarten gaan morgen, 1 juni, in de verkoop vanaf 09.00 uur. Zorg dus dat je op tijd klaar zit!

De concerten in Amerika gingen al eerder in de verkoop en zijn volledig uitverkocht. De band kondigde daarna extra optredens aan in het land. Wie weet doen ze dat na morgen voor Nederland ook wel!

YouTube player

Bron: bts.ibighit.com, etonline, Billboard, YouTube

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Behind The Music · BTS Nieuws · Fun Content · Nieuws · Weetjes