Live Report: Vetrar Draugurinn en Kobra and the Lotus in Merleyn

Geschreven door op 23 november 2017 om 14:31

Op maandagavond 20 november gaven Vetrar Draugurinn en Kobra and the Lotus een optreden in het Nijmeegse Merleyn. En Artiesten Nieuws was erbij!

Vetrar Draugurinn en Kobra and the Lotus in poppodium Merleyn

Merleyn is gelegen in het centrum van Nijmegen te midden van restaurantjes en cafés. Het ademt dan ook de sfeer uit van een echt bruin café en past dus heerlijk in deze omgeving. Het poppodium maakt deel uit van Doornroosje en wordt vooral gebruikt voor optredens voor een wat kleiner publiek. Het heeft een capaciteit van maximaal 150 bezoekers.

Bij binnenkomst een zeer vriendelijke ontvangst. Geen beveiliging en fouilleren, maar gewoon rechtstreeks naar binnen. Jas kan je kwijt bij een soort van garderobe, die overigens gratis is. Een mooie bar waar je het biertje of fris gewoon in een glas krijgt aangereikt en waar je niet betaald met bonnen of munten maar gewoon met euro’s.  Je voelt je er direct thuis. Vervolgens loop je door naar de zaal. Een prachtige bruine zaal die prima past bij het voorste deel. En een behoorlijk groot podium. Alle ingrediënten voor een sfeervol optreden.

Vetrar Draugurinn

Het is aan Vetrar Draugurinn om deze avond af te trappen. Deze Nederlandse formatie rondom gitarist Eric Hazebroek staat te boek als melancholische metalband. Volgens de band zelf is het melancholisch maar ook donker. De band is nog redelijk jong en heeft één EP op de markt gebracht (met de toepasselijke naam ‘1’).

De nummers van deze EP passeren dan ook de revue. Het is een bijzondere band die het publiek meeneemt in een afwisseling van licht en donker, zacht en hard en muzikaal erg veel afwisseling legt in haar nummers.

Vetrar Draugurinn - Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Vetrar Draugurinn – Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Indrukwekkende reis

Zangeres Marjan Welman laat je wegdromen met haar prachtige stem zodat je helemaal opgaat in de muziek en je jezelf meeneemt naar de wereld waarover zij zingt. Om dan vervolgens oorverdovend wakker te worden wanneer prachtige harde gitaarriffs en een denderende bas je weer volledig met twee voeten op aarde zetten. Het publiek gaat hier enthousiast in mee en beleeft echt de muziek.

Met nummers als ‘Bleak Earth’ en ‘Mother of the Northern Skies’ maakt Vetrar Draugurinn veel indruk. En, helaas, is na ruim een half uur deze “reis” weer ten einde. Een welgemeend dankwoord van Marjan is aan het publiek zeker besteed, die dit laten horen middels een hard applaus.

Vetrar Draugurinn - Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Vetrar Draugurinn – Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Pauze

De puaze is in een kleine zaal altijd een moment van drukte. Band die gaat afbouwen en een volgende band die moet gaan opbouwen. Drukte op het podium maar ook in de zaal. Aan en afvoer moet soms tussen het publiek door. Maar dat is ook wel leuk omdat er altijd interactie is tussen dat publiek en bandleden. Het is echt heel erg gemoedelijk.

Het is toch opvallend hoe gedisciplineerd het publiek hier is. Tijdens de optredens is er niemand die door de muziek heen  kletst. Dit publiek weet waarvoor men hier is: de bands die optreden.

Kobra and the Lotus

Deze canadese metalband is al sinds 2008 actief en het is eigenlijk wel wat wonderlijk dat men hier staat vanavond. Het is echt een band voor de grotere zalen en festivals. Maar de band, rond zangeres Kobra Paige, doet nu een tour waarin ook soms wat kleinere zalen worden bezocht. De band heeft ondertussen al een viertal albums uitgebracht en het komende jaar volgt album nummer 5 (‘Pervail II’).

Kobra and the Lotus - Foto: Harrie de Haas

Kobra and the Lotus – Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Direct bij aanvang van het optreden merk je al dat dit een gerenommeerde band is. Men heeft geen pleinvrees en direct staat het als een huis. Het is goed dat er een wat groter podium is want men heeft de ruimte nodig. Je komt soms echt ogen te kort om het allemaal te volgen. Zeker zangeres Kobra Paige gebruikt het gehele podium en is super beweeglijk. Maar dat geldt zeker ook voor de gitaristen.

Wat opvalt is dat de band echt nadrukkelijk de aansluiting zoekt met het publiek. Even een knipoog of een wijzende vinger naar een van de toeschouwers laat zien dat men oog heeft voor het publiek. Het is een hartverwarmende optreden.

Publiek geniet

Nummers van de verschillende albums volgen elkaar in rap tempo op. Natuurlijk zijn er ook de singles die ten gehore gebracht worden en waar het publiek natuurlijk ook wel op wacht. Heel kundig zijn deze verdeeld over het optreden.

Zo is het even stil en volgen er ‘slagveld geluiden’. En eenieder weet dat ‘Soldier’ er aan zit te komen, gevolgd door ‘Light Me Up’. En weer wat later ‘You Don’t Know’, wat met erg veel gevoel door Kobra wordt gezongen.

Kobra and the Lotus - Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Kobra and the Lotus – Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Maar ook aan dit optreden komt een eind. Voor de meesten veel te vroeg uiteraard maar dat geeft ook aan hoe men het beleefd. Het publiek heeft genoten en geeft dat ook duidelijk aan. Men is enthousiast en gaat met een tevreden gevoel naar huis. Het was hartverwarmend en dat is fijn. Want buiten waait de koude wind en de miezerige regen maakt je door en door nat. Maar van binnen zit nog de warmte die deze twee bands je hebben meegegeven. Het was een super avond in een heel gezellig Merleyn.

Deel artikel:

Plaats hier je reactie:

comments

Lees ook:
Live Report: The Magic Gang in Rotown Rotterdam The Magic Gang tourt momenteel door Europa en deed op woensdag 10 oktober 2018 Rotown in Rotterdam aan. Artiesten Nieuws was erbij en doet verslag. ...
Queen en Adam Lambert trakteren Ahoy op ultiem meezingfeest Hoog bezoek in Ahoy! De legendarische rockers van Queen streken woensdag neer in de Rotterdamse evenementenhal, samen met zanger Adam Lambert. Vernieu...
Festival Report: Drift Festival, wat was je heet! Afgelopen zaterdag vond alweer de achtste editie van het heerlijke Drift Festival plaats in de voormalige fabriekshal De Vasim te Nijmegen. Een lekker...
Live Report: Bullet For My Valentine weet fans nog altijd te verrassen Maandagavond stond de Ronda-zaal van TivoliVredenburg vol met metalfans. Bullet For My Valentine trad op en bracht supportacts Shvpes en Asking Alexan...
Live Report: Waan je in de wirwar van Beck in 013 Beck staat al sinds 1985 op het podium, gewapend met een eeuwig jeugdige look en zijn herkenbare sound. Na in oktober vorig jaar eindelijk album ‘Colo...
Festival Report: Zonovergoten tweede editie Central Park Festival Vorige zaterdag vond voor de tweede maal het Central Park Festival plaats op evenemententerrein Down Under in Nieuwegein. Artiesten Nieuws was er ook ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Menu