Live Report: Optreden Seether vol mooie publieksmomenten

Geschreven door op 17 mei 2018 om 11:45
Seether - Fotocredits: Kayleigh Schouten (ArtiestenNieuws)

Moshpits, crowdsurfing en devil’s horns! Het publiek had er zin in bij het optreden van Seether dinsdagavond in Nederland. De post-grungeband bracht zijn ‘Poison the Parish’-tour naar de Ronda-zaal van TivoliVredenburg, Utrecht. Het resultaat was een strakke show, die vooral bijzonder was door de mooie momenten met het publiek. Artiesten Nieuws was erbij! 

Seether treedt op voor enthousiast publiek in TivoliVredenburg

De band opent met de track ‘Stoke the Fire’ van het nieuwe album ‘Poison the Parish‘. Fans hoeven niet bang te zijn dat Seether grotendeels zijn nieuwe album presenteert hier vanavond, wat in de anderhalf uur voornamelijk volgt, zijn bekendere nummers zoals ‘Country Song’, ‘Fake It’, ‘Fine Again‘ en ‘Words As Weapons‘.  

Vooral de hardere songs doen het goed bij het publiek. De relatief softere nummers lijken minder mensen te bekoren. Het gevoelige ‘Broken’, waar de band met hulp van Evanescence-zangeres Amy Lee mee doorbrak bij het grote publiek, viel niet zo in de smaak. Misschien dat dit deels kwam doordat de track bijzonder langzaam gespeeld werd. Gelukkig herstelde de energierijke sfeer zich daarna weer tijdens de opvolgende nummers. 

Simpele setting 

Van een echte show is deze avond weinig sprake. Geen grote decorstukken, vlammen of projecties. Nee, simpelweg een groep muzikanten in hun spijkerbroek die doen wat ze tof vinden.

Poppodium TivoliVredenburg leent zich ook niet bijzonder goed voor extravagante shows, maar dat is niet erg. De muziek van Seether komt ook prima tot zijn recht in een wat simpelere setting. Toch denken we dat wat meer spektakel er wellicht voor zou zorgen dat Seether wat vollere zalen trekt.  

Wat overigens wel tof is om te zien, is het effect dat de belichting heeft op de witte letters van het naamlogo achter de mannen. De letters lichten hierdoor steeds op.

Seether - Fotocredits: Kayleigh Schouten (ArtiestenNieuws)

Seether – Fotocredits: Kayleigh Schouten (ArtiestenNieuws)

Performance en interactie 

De performance van leadzanger Shaun Morgan is de hele avond nogal statisch. Dat is wel enigszins te begrijpen, aangezien je als zowel zanger en gitarist zijnde niet makkelijk weg kan van de microfoonstandaard of veel kunt doen met je armen. Er is vanuit zijn kant echter ook bijzonder weinig interactie met het publiek. Shaun verstopt zich tijdens het optreden voortdurend achter zijn slierterige haar. Hij lijkt zich vooral in zijn eigen wereld te begeven. Maar hij weet het publiek regelmatig met zijn warme stem en afwisselend cleane en ruige zang die wereld in te trekken. Jammer was echter dat door het mindere geluid in TivoliVredenburg de zang niet altijd even goed verstaanbaar was.  

Gelukkig zorgen bassist Dale Stewart en gitarist Troy McLawhorn wel voor wat beweging op het podium. Ze lopen uitgebreid over de stage, springen rond en betrekken ook drummer John Humphrey wat meer bij de show.  

Zij weten het optreden ook buiten de ‘onzichtbare’ grenzen van het podium te brengen. Meerdere malen komt er een bijzonder contact tussen het publiek en deze muzikanten tot stand. Er wordt zelfs een fistbump uitgewisseld met iemand. Het mooiste moment van de avond was toen de muzikanten een klein jongetje op de schouders van zijn vader in het publiek zagen. Beiden onderbraken hun spel en gaven de jongen een van hun plectrums.

De band was sowieso erg gul met het uitdelen van spullen. De hele avond verdwenen meerdere plectrums in het publiek en op het eind werden de papieren setlist, drumstokken en een shirt weggegeven.   

Veel energie uit het publiek 

Normaal zou je zeggen dat een band het publiek op een show trakteert. Deze avond is het stiekem een beetje andersom, want de energie is tijdens het optreden vooral afkomstig van het publiek. De sfeer zit er bij de voornamelijk eind-twintigers/begin-dertigers al vanaf het eerste moment goed in. De mannen zetten één stap op het podium en de devil’s horns worden al de lucht in gegooid.  

Gedurende de hele avond staat het publiek voorin uitgebreid te headbangen en te springen. En we merken dat er enkele grote fans in de zaal staan, zo hadden we het ‘geluk’ te staan naast iemand die bijna elk woord (helaas niet bepaald zuiver) meezong.   

Het duurt ook niet lang voordat we half in een moshpit terecht komen. Deze zet gelukkig voor de wat minder stevig gebouwde mensen onder ons niet door. Toch keert de pit op het eind toch nog kortstondig terug. Ook is er tijdens de laatste track sprake van een gevalletje crowdsurfing, die snel door de security de kop in wordt gedrukt.  

We want more!

Seether sluit de avond na anderhalf uur spelen af met de grote hit ‘Remedy’. Niet alleen het publiek gaat helemaal los, maar voor het eerst tijdens dit optreden ook de band. Er lijkt sprake te zijn van een stukje ontlading bij de muzikanten.

Ook zanger Shaun beweegt zich nu over het podium. De hele avond heeft hij bij zijn microfoon links op het podium gestaan. Nu laat hij zich ook goed aan de andere helft van het publiek zien door even bij de microfoon aan de rechterkant te staan. Deze is echter niet goed op hem afgestemd, waardoor hij al snel weer terugloopt.  

Na afloop van het optreden roepen de fans massaal om een encore met de woorden ‘we want more!’ Helaas wordt hier geen gehoor aan gegeven en dus eindigt het optreden stipt om 22.30 uur.

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.