Live Report: Phantom Elite en Exit Eden zetten Lelystad op z’n kop

Geschreven door op 14 mei 2019 om 16:49
Exit Eden - Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Op vrijdag 10 mei stonden metalbands Phantom Elite en Exit Eden op het podium van Corneel in Lelystad. Artiesten Nieuws was erbij en doet verslag!

Phantom Elite en Exit Eden spelen unieke show in Lelystad

De show van de twee bands mag in meerdere opzichten uniek genoemd worden. Op de eerste plaats komt het niet zo vaak voor de Exit Eden op de planken staat. De vier zangeressen staan normaliter met hun eigen bands of solo op het podium. Slechts een enkele keer komen ze samen om als Exit Eden op het podium te staan. Het is vandaag dan ook de eerste keer dat ze een zogenaamde ‘clubshow’ geven. Daarbij is het ook nog eens het enige optreden dat de band geeft in Nederland. Dus voor alle fans dé gelegenheid om deze dames eens gezamenlijk live aan het werk te zien.

Een ander uniek feit is dat zangeres Marina La Torraca vanavond twee keer op het podium staat, zowel met Phantom Elite als met Exit Eden.

Phantom Elite

Eerst is het de beurt aan Phantom Elite. Deze Braziliaans/Nederlandse formatie heeft het laatste jaar aardig aan de weg getimmerd. Na het uitkomen van debuutalbum ‘Wasteland’ heeft de band veel fans voor zich gewonnen. De groep, bestaande uit zangeres Marina La Torraca, gitaristen Ted Wouters en Max van Esch, bassist Vincent de Bruin en drummer Joeri Wammerdam, zet een prima show neer. Met nummers van het album ‘Wasteland’ weten de muzikanten het publiek met gemak te boeien. Tracks als ‘Wasteland’ en ‘Sirens Call’ worden luidkeels meegezongen.

Phantom Elite - Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Phantom Elite – Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Stil afscheid

Een dag voor de show was een bijzonder bericht te lezen op de Facebookpagina van gitarist Ted Wouters: “The 10th of May will be my last show with Phantom Elite”. Ted gaat er dus mee stoppen, maar tijdens het concert wordt met geen woord gerept over het naderende vertrek van de gitarist. Een stil afscheid dus voor de gitarist.

Phantom Elite - Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Phantom Elite – Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Exit Eden

Na een korte break is het dan de beurt aan Exit Eden, de band van Anna Brunner, Amanda Somerville, Clementine Delauney en, wederom, Marina La Toracca. Ze worden met een oorverdovend applaus begroet. Het publiek laat weten voor wie men komt deze avond. Deze energie wordt door de dames direct overgenomen. De band speelt duidelijk met veel plezier op het podium en dat resulteert in een prima sfeer ook in de zaal, waar ondertussen de temperatuur ook tropische waarden begint aan te nemen.

Het repertoire is wat voorspelbaar. De dames hebben tot nu toe 1 album uitgebracht, ‘Rhapsodies in Black’. Een album met covers van bekende popsongs die in een “metal jasje” zijn gegoten. Maar het publiek smult en zingt uit volle borst alle nummers mee.

Exit Eden - Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws) 2

Exit Eden – Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Metalheads of poppy’s?

Dat is de vraag die het publiek halverwege de show krijgt voorgeschoteld van de dames. Natuurlijk is het antwoord snel duidelijk: metalheads! “But you know we’re only singing pop songs”, is de reactie van Amanda.

Het wordt al snel duidelijk waarom ze deze vraag stelt. Het volgende nummer wordt ingezet en wanneer na een minuutje de eerste tonen van AC/DC’s ‘Thunderstruck’ door gitarist Jim Muller (Kissin’ Dynamite) door de zaal klinken is het hek letterlijk van de dam. Een nieuwe cover die duidelijk geen popsong is maar een echte metal hit. Dit ligt de dames wel en je kunt merken dat ze dit genre muziek gewend zijn. Het publiek vindt het fantastisch. En wanneer de band ook nog eens aankondigt dat er een tweede album gaat komen kan de avond niet meer stuk voor de enthousiaste fans.

Exit Eden - Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Exit Eden – Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Oorverdovende ovatie

De band bedankt de fans een eerste maal maar komt even later nog een keer het toneel op met een toegift bestaande uit ‘Skyfall’ en ‘Paparazzi’. Zo wordt (bijna) het gehele album ‘Rhapsodies in Black’ deze avond ten gehore gebracht.

Na afloop is er een oorverdovende staande ovatie voor Exit Eden. Het publiek is meer dan tevreden en laat dat ook minutenlang horen. Iedereen is het erover eens: dit was een prachtige avond waar twee fantastische bands het publiek geweldig hebben vermaakt.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Concertverslagen · Reports en Reviews