Live Report: Amaranthe, Follow The Cipher en Warkings in Doornroosje

Geschreven door op 2 februari 2019 om 17:02
Amaranthe - Fotocredits: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Op donderdag 31 januari 2019 stonden Amaranthe, Follow The Cipher en Warkings op het podium in Doornroosje Nijmegen. Het publiek kon zich dus opmaken voor een mooie avond powermetal. En Artiesten Nieuws was erbij!

Live Report: Amaranthe, Follow The Cipher en Warkings

De eerste band die deze avond het podium betreedt is Warkings. Wat de naam al doet vermoeden, wordt snel duidelijk op het podium. De stage is bezet met onder andere bebloede doodshoofden op spiesen. De bandleden dragen namen als Viking, Spartan, Crusader en Tribune.

Warkings - Fotocredits: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Warkings – Fotocredits: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

De formatie zet een strak optreden neer met tracks als ‘The Last Battle‘, ‘Never Surrender‘ en ‘Sephaisos‘. Het is duidelijk waar de band voor staat, met nummers die bij tijd en wijle een beetje ‘Sabaton-esque’ klinken. Het maakt het publiek niks uit: De fans zijn enthousiast en een deel zingt de nummers ook uitbundig mee.

Wie er precies achter de heldhaftige namen schuilgaan, is niet bij alle bandleden duidelijk. Maar achter zanger Tribune gaat met grote zekerheid Georg Neuhauser schuil. Het is onmiskenbaar de stem van de zanger van Serenity. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zangeres Melissa Bonny (Rage of Light) de heren even komt bijstaan. Ook zij is geen onbekende bij Serenity.

Warkings - Fotocredits: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Warkings – Fotocredits: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Follow The Cipher

Vervolgens is het de beurt aan Follow the Cipher. Deze uit Zweden afkomstige band bestaat al sinds 2014, maar beleefde afgelopen jaar pas zijn grote doorbraak. Na het uitkomen van hun gelijknamige debuutalbum ging het hard. Het album werd alom geroemd op bijna alle metalwebsites en scoorde een hoge rating. Daarnaast kreeg de band afgelopen jaar de eer om Graspop Metal Meeting te openen.

Follow The Cipher - Fotocredits: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Follow The Cipher – Fotocredits: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Het optreden wordt helaas gekenmerkt door stemproblemen bij zangeres Linda Toni Grahn. Ze geeft aan dat ze grieperig is en dat haar stem het laat afweten. En dat is helaas duidelijk te merken. De stem van de vocaliste is soms nauwelijks te horen en hier en daar zelfs afwezig. En juist die typische stem van Linda geeft deze band zijn eigen sound. Het openingsnummer ‘Enter the Cipher’ gaat nog redelijk goed. Maar juist bij nummers als ‘Winterfall’, ‘I Revive’ en ‘Valkyria’ gaat het mis. De zangeres kan de kenmerkende hoge uithalen niet uitvoeren.

Gelukkig is de muziek van prima kwaliteit en kan het publiek het optreden zeker waarderen. De band oogst dan ook een welverdiend groot applaus. Ondanks de stemproblemen, zet het een strak optreden neer.

Follow The Cipher - Fotocredits: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Follow The Cipher – Fotocredits: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Amaranthe

Up next is Amaranthe! De band is natuurlijk op tour om zijn vijfde album ‘Helix‘ te promoten. Maar als de rijkelijk aanwezige fans denken dat de band louter nummers van dit nieuwe album komt spelen, dan hebben ze het mis! Natuurlijk staan er nummers van het nieuwe album op de setlist (onder meer ‘Helix’, ‘GG6’ en ‘365’), maar ook nummers van de overige vier albums passeren de revue.

Het optreden start, na de ‘Helix’-intro, met de hit ‘Maximize’. Een sterk begin dat gelijk door het publiek wordt opgepikt. De performance is om van te smullen. Met drie vocalisten is het een lust voor het oog en de oren, met natuurlijk frontvrouw Elize Ryd als middelpunt.

Amaranthe – Fotocredits: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Het optreden is een snelle aaneenschakeling van nummers waarbij men het publiek nadrukkelijk betrekt. De bandleden (met uitzondering van drummer Morten Løwe Sørensen) zijn dan ook voornamelijk aan de rand van het podium te vinden. Daarbij zoeken de muzikanten nadrukkelijk contact met het publiek.

Ook drummer Morten krijgt zijn moment en mag zijn talent laten horen. Het geeft tevens een gelegenheid voor de band om even het podium te verlaten en voor zangeres Elize om zich om te kleden.

Amaranthe - Fotocredits: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Amaranthe – Fotocredits: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Na krap een uur is de show bijna voorbij, maar natuurlijk is het nog wachten op de toegift. Voor het zover is, probeert bassist Johan Andreassen het publiek bezig te houden en te vermaken met wat handjeklap. Wat daar nu precies de bedoeling van is blijft wat onduidelijk, maar na een minuutje of vijf verschijnt de band weer op het podium.

Na de laatste klanken van ‘The Nexus’ zit de show erop. Het publiek is getrakteerd op een mooie avond met drie goede bands. Eenieder keert dan ook tevreden huiswaarts. De karavaan aan bands gaat ondertussen weer verder naar de volgende plaats: Antwerpen.

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.