Live Report: Nederland is eindelijk klaar voor And Also the Trees

Geschreven door op 23 mei 2019 om 11:23

Op vrijdag 17 mei was And Also the Trees voor een éénmalig optreden in Nederland. Artiesten Nieuws was erbij en doet verslag van een zeer geslaagd en intiem optreden in Steck in Delft.

Trouwe fans komen spontaan naar Delft voor And Also the Trees

Ondanks dat de band nooit echt naam gemaakt heeft in Nederland mogen ze gelukkig wel op een trouwe aanhang rekenen. Een groot deel hiervan is vanavond in Steck. De kleine intieme zaal is dan ook uitverkocht.

Silent Runners warmt publiek op

Silent Runners uit Rotterdam mag de avond aftrappen. De band speelt een mix van new wave, post-punk en EBM. In een zeer gevarieerde set wisselen gitaar en synthesizer elkaar perfect af. Een combi die veel doet denken aan de darkwave/electropop band Diorama en hun debuutalbum ‘Pale’.

Silent Runners in Steck - Foto: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

Silent Runners in Steck – Foto: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

And Also the Trees maakt grote indruk

Na het voorprogramma is het de beurt aan And Also the Trees Zodra de band opkomt valt direct op hoe enthousiast het publiek is. De band speelt nauwelijks in Nederland en de verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen. Verwachtingen die helemaal waar gemaakt gaan worden.

Van de originele bezetting zijn alleen nog zanger Simon Huw Jones en broer Justin Jones op gitaar over. De band bestaat verder uit Paul Hill (drum), Colin Ozanne (klarinet, toetsen en gitaar) en Grant Gordon (bas).

De vaak half gezongen, half gesproken teksten komen krachtig en vol overtuiging over. De band is zeer goed op elkaar ingespeeld. Het gebruik van klarinet mag dan een uitzonderlijk instrument zijn in een post-punk band, maar geeft het geluid een extra spanning.

And Also the Trees in Steck - Foto: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

And Also the Trees in Steck – Foto: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

De set list bestaat uit een dwarsdoorsnede van hun repertoire. Nadruk ligt vanavond op het tweede album ‘Virus meadow’ (1986) en hun laatste en dertiende album ‘Born into the waves’ (2016).

Naast opener ‘Prince Rupert’ komen klassiekers als ‘Hawksmoor & the savage’ en ‘The sleepers’ voorbij. Ook is er ruimte voor een nieuw nummer waarvoor zelfs nog geen titel is bedacht. De avond wordt afgesloten met ‘Slow pulse boy’ waarin Justin Jones nog even flink kan excelleren op gitaar.

Napraten met Simon Huw Jones

Na afloop van het concert praten we nog even na met zanger Simon Huw Jones. Simon is blij met de opkomst en de reacties van het publiek. Bij navraag van Simon moeten we bekennen de band zelf pas twee jaar geleden ontdekt te hebben. Hij vind dit niet vreemd want om de één of andere reden wilde het met de populariteit in Nederland nooit echt lukken. Nu heeft de band hier ook eindelijk een goed boekingskantoor (Rise Agency) en hoopt hiermee na zoveel jaren ook Nederland voor zich te kunnen winnen.

Op dit moment is And Also the Trees al weer druk bezig met een nieuw album. Dit om hun komend jubileum te vieren. Simon wil eigenlijk niet kwijt om hoeveel jaar het gaat en noemt het zelf een ‘ridiculous long period’. Deze belachelijk lange periode duurt volgend jaar precies 40 jaar. Een prachtige prestatie waarbij wij in Nederland snel moeten beginnen om onze achterstand in te halen.

Hopelijk laten de heren van  And Also the Trees niet weer lang op zich wachten voor ze ons land weer aan doen.

And Also the Trees in Steck - Foto: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

And Also the Trees in Steck – Foto: René Rosierse (Artiesten Nieuws)

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Concertverslagen · Nieuws · Reports en Reviews