Live Report: Pukkelpop 2019: de Vlaamse reus onder de festivals!

Geschreven door op 21 augustus 2019 om 14:31
The National tijdens Pukkelpop 2019 - Fotocredits: Stijn VM - BronL Persfoto Pukkelpop

Pukkelpop 2019 is een feit! Met maar liefst 66.000 bezoekers per dag, 198 artiesten en acht podia mag het driedaagse festival in het Belgische Hasselt zich na een succesvolle 34ste editie, één van Europa’s grootste alternatieve muziekfestivals noemen.

Live Report: Pukkelpop 2019

‘Pukkelpop’, de naam zegt het al. Een festival bedoeld voor muziekliefhebbers die de fase van jongvolwassenheid bereiken. Zogezegd waren er op dit driedaagse evenement veel jongeren te vinden die kwamen kijken naar acts als Billie Eilish en The Opposites. Desondanks is Pukkelpop, dankzij de uitgebreide line-up en een verscheidenheid aan creatieve festival onderdelen, een divers festival waar muziekliefhebbers van verschillende rangen, standen en leeftijden zich thuis voelen.

Kick-off laserparty

De organisatie van Pukkelpop startte de nieuwe editie op een buitengewone manier: 320 lasers werden ingezet in de Boilerroom om het record van grootste lasershow te breken. Dát kon tellen als officieuze kick-off party!

Lasershow tijdens Pukkelpop 2019 - Fotocredits: Jokko - Bron: Persfoto Pukkelpop

Lasershow tijdens Pukkelpop 2019 – Fotocredits: Jokko – Bron: Persfoto Pukkelpop

Speciaalbier en raven tot in de late uurtjes

Geen Vlaams festival zonder speciaalbier. Daarom konden bourgondische festivalgangers een stevig Belgisch Biertje drinken in de ‘Beer Shack’ om vervolgens een potje te raven bij een technoparty in The Boiler Room of headliner Paul Kalkbrenner.

Bezoekers die het graag wat rustiger aan doen, konden terecht in de Petit Bazar. Bij dit ‘festival in een festival’ kon je terecht voor straattheater en was onze Nederlandse snackheld Cora van Mora te vinden.

Beer Shag op Pukkelpop 2019 - Fotocredits: Roel Smits (ArtiestenNieuws)

Beer Shag op Pukkelpop 2019 – Fotocredits: Roel Smits (ArtiestenNieuws)

Rappers op vrijdag

Vrijdag opende het festival officieel haar deuren. Vandaag waren het de rappers die de Main Stage overheersten. Met Stormzy, Mura Masa en Post Malone kwam het kruim van de hiphopwereld naar het evenement van onze zuiderburen. Kraantje Pappie en Joost Klein vertegenwoordigden Nederland op het hoofdpodium.

Pukkelpop - Fotocredits: Jokko - Bron: Persfoto Pukkelpop

Pukkelpop 2019 – Fotocredits: Jokko – Bron: Persfoto Pukkelpop

The National

National-frontman Matt Berninger rolde in de avond het meest over de tongen van de Pukkelpoppers dankzij een memorabel concert in de Marque.

De sympathieke zanger gaf een dynamisch optreden waarbij hij veel interactie met het publiek zocht. De band vierde hun twintigjarig bestaan met een dubbel optreden die van start ging op vrijdagavond. Een mengsel van zowel eigen favoriete nummers als nieuwe tracks zorgde voor een prachtige eerste show van hun jubileum.

The National tijdens Pukkelpop 2019 - Fotocredits: Stijn VM - Bron: Persfoto Pukkelpop

The National tijdens Pukkelpop 2019 – Fotocredits: Stijn VM – Bron: Persfoto Pukkelpop

Dance- en rockhelden op Zaterdag

Op de tweede dag van Pukkelpop namen dance- en gitaarhelden de grootste podia over. Gossip en Royal blood stonden garant voor het stevige gitaarwerk op het hoofdpodium. Dit, terwijl Tame Impala de natgeregende weide afsloot met een psychedelische roes. Met de gedroomde opener ‘Let It Happen’ zetten de Aussies de toon voor de rest van hun optreden.

Tame Impala tijdens Pukkelpop 2019 - Fotocredits: Jens B - Bron: Persfoto Pukkelpop

Tame Impala tijdens Pukkelpop 2019 – Fotocredits: Jens B – Bron: Persfoto Pukkelpop

Paul Kalkbrenner

Jammer voor veel muziekliefhebbers, was het feit dat de twee zwaargewichten Tame Impala en Paul Kalkbrenner tegelijkertijd optraden. Laatstgenoemde sloot tegelijkertijd op de Dancehall af na Chase & Status. De set van Berlijnse DJ bestond uit materiaal van zijn recentste studioalbum ‘Parts of life’ en bekende klassiekers als ‘Sky and Sand’.

Paul Kalkbrenner tijdens Pukkelpop 2019 - Fotocredits: Julie - Bron: Persfoto Pukkelpop

Paul Kalkbrenner tijdens Pukkelpop 2019 – Fotocredits: Julie – Bron: Persfoto Pukkelpop

Meute

Toch was het Meute die zorgde voor het meest gedenkwaardige optreden op de vrijdag. Nog nooit van gehoord? Meute is een Duitse fanfareband die technoklassiekers speelt van o.a. Disclosure/Flume, Deadmau5 en Trentemøller. Met hun koperblazers, toeters en trommels bliezen de bandleden Pukkelpop omver met hun versie van ‘The Man With The Red Face’.

Meute tijdens Pukkelpop 2019 - Fotocredits: Michiel Jaspers - Bron: Persfoto Pukkelpop

Meute tijdens Pukkelpop 2019 – Fotocredits: Michiel Jaspers – Bron: Persfoto Pukkelpop

Grote namen op zondag

Twenty One Pilots, Amelie Lens en opnieuw The National waren de headliners voor de laatste dag van Pukkelpop. De zichtbaar vermoeide festivalgangers konden nog een laatste keer alles geven op het concert van The National. De fans mochten namelijk de setlist van het tweede verjaardagsconcert samenstellen en dat zorgde ervoor dat deze greatest hits-show bijzonder goed scoorde.

Pukkelpop - Fotocredits: Jacques Vaissier (ArtiestenNieuws)

Pukkelpop 2019 – Fotocredits: Jacques Vaissier (ArtiestenNieuws)

Billie Eilish

De jeugdige bezoekers van het festival kropen zondag tijdig uit hun tent voor een optreden van tieneridool Billie Eilish. Een grote massa fans verzamelden zich voor de hoofdbühne voor de grootste hype van het jaar. Fans van de 17-jarige zangeres lieten de decibelmeter op hol slaan met een luidkeels en oorverdovend applaus. Wie ’s nachts nog wat energie over had, kon het festival afsluiten in de Boiler (Michael Midnight), de Club (Bram Willems) of de Booth (Lefto) tot 3.00u.

Billie Eilisch tijdens Pukkelpop 2019 - Fotocredits: Philippe - Bron: Persfoto Pukkelpop

Billie Eilish tijdens Pukkelpop 2019 – Fotocredits: Philippe – Bron: Persfoto Pukkelpop

Geslaagde 34e editie!

De organisatie van Pukkelpop 2019 kan terugkijken op een geslaagde 34e editie! Pukkelpop 2020 vindt plaats van 20 tot en met 23 augustus 2020. Kijk op de Pukkelpop website voor meer info.

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Roel Smits en Jacques Vaissier

Roel Smits en Jacques Vaissier, redacteurs bij Artiesten Nieuws
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.