Album Review: Simple Minds – Big Music

Geschreven door op 13 november 2014 om 13:49
Albumcover: Simple Minds - Big Music

Sinds de terugkeer en herbezetting van Simple Minds scoorde de Schotse Newwavegroep slechts bescheiden hitjes in Nederland, ondanks een aantal indrukwekkende albums in de jaren ’80. Zorgt Big Music voor de verdiende wederopstanding van het succes van de band?
Simple Minds
De Schotse Newwavegroep Simple Minds kende haar hoogtijdagen in de jaren ’80 met drie opeenvolgende nummer 1-albums in Nederland, te weten Once Upon A TimeLive in The City of Light en Street Fighting Years. De band werd aan de hand genomen door nummer 1-single Don’t You (Forget About Me), waarna er vier jaar later nogmaals een nummer 1-hit werd gescoord, met de toenmalige single Belfast Child.

Vrijwel direct na het succes van Don’t You (Forget About Me) verliet Derek Forbes echter de band. Simple Minds hield het nog even vol om goed te presteren, maar toen toetsenist Michael MacNeil in 1990 de band verliet, leken de dagen voor de groep geteld. Vanaf dat punt werd Simple Minds langzamerhand steeds minder succesvol bevonden, ondanks een poging in 1998 met album Neapolis, waarmee tezamen met een tijdelijk terugkerende Derek Forbes tevergeefs werd gepoogd om het oude succes nieuw leven in te blazen.

Pas in 2002 kwam Simple Minds weer met fris klinkende platen op de proppen zetten, al leidde dat nog niet tot een evenaring van het succes in de periode van twee decennia daarvoor. Afgelopen week kwamen ze echter met hun nieuwe album Big Music naar buiten, misschien wel het beste album sinds bassist Derek Forbes 1985 de band verliet. En met dat album verdient Simple Minds absoluut een nieuw, Nederlands succes.

Simple Minds Big Music

Album Review: Simple Minds – Big Music

Alhoewel Simple Minds’ gloriedagen voor mijn geboortedatum liggen en er zodoende wellicht geen recht van spreken is, is het onmiskenbaar dat Big Music alle potentie heeft om het eerdere succes te evenaren of zelfs voorbij te streven. De titel van het album slaat de spijker op zijn kop. De bombastische, soms zelf epische drums, gecombineerd met een elektronisch-klinkend mengsel van krachtige gitaarsounds en even sterk keyboardspel, werken vlekkeloos samen met de nog altijd even vitaal klinkende vocalen van leadzanger Jim Kerr.

Alhoewel veel nummers in essentie hetzelfde klinken, en wellicht ook zijn, verveelt het album vooralsnog geen moment. Na enkele malen ‘op repeat’ kan Big Music wellicht een deel van haar glans verliezen, maar dat doet niets af aan de prestatie van een stel muzikanten die (vooralsnog) hun grote succes al twintig jaar achter hen hebben liggen. Er zijn maar weinig acts die zich op een dergelijke, verfrissende manier opnieuw in de muziekwereld weten te presenteren, maar Simple Minds is er daar zeker één van.

Bij het terugluisteren van eerdere albums als Once Upon A Time, toch een ware klassieker voor de gelouterde muziekliefhebber, kan er kwalitatief gezien weinig onderscheid tussen Big Music en Simple Minds’ meest succesvolle platen worden gemaakt. Alhoewel de muzikale stroming zelf weinig meer aanwezig is in de hedendaagse albumlijsten (afgezien van Coldplay, die toch veel van dezelfde soort elementen in hun muziek hebben) verdient Big Music zeker een plek in de top 10, zo niet in de top 3. Of dat nou door een moderner jasje of een verbeterde mix-technologie is, maakt niet uit. Big Music bevat grootse muziek van grootse muzikanten!

Voor de liefhebbers: Simple Minds heeft onlangs een nieuw concert op Nederlandse boden aangekondigd. Volgend jaar staat de band op 23 november in de Heineken Music Hall te Amsterdam. Kaarten voor het concert zijn nog verkrijgbaar.

 

Eindoordeel

Kwalitatief hoogwaardig niveau

+ Sterk staaltje songwriting

  Weinig muzikale en arrangementsmatige variatie

Aanraders:

1.  Blindfolded (05:24)

2. Midnight Walking (03:54)

3. Honest Town (04:47) 

*Onze reviews zijn slechts de mening van de desbetreffende redacteur. Mocht u het niet met de review eens zijn, deel gerust uw mening met de rest van de lezers middels een reactie onderaan dit artikel. 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Ruben Meijer

Ruben Meijer, Webredacteur bij www.artiestennieuws.nl
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.