Live Report: Stijn Grul blaast dak van dB’s in Utrecht

Geschreven door op 26 februari 2018 om 14:56

Stijn Grul presenteerde afgelopen vrijdag zijn debuut EP op het podium van de Utrechtse oefenruimte dB’s. Artiesten Nieuws was erbij en liet zich omverblazen door het muzikale talent van de aanwezige acts!

Stijn Grul blaast dak van dB’s

Stijn Grul en zijn band brachten op vrijdag 23 februari hun debuut EP ‘Roses’ uit, gepresenteerd tijdens een zeer passende EP-release in dB’s in Utrecht. Daar waar ze wekelijks in de oefenruimtes zaten om de puntjes op de ‘i’ te krijgen, brachten ze nu vol overtuiging en kracht hun EP in een tjokvolle zaal. Vergezeld door hun vrienden van Ziggy Splynt en Queen’s Pleasure zorgden ze ervoor dat deze avond nog lang in onze oren na gonst.

Ziggy Splynt bijt spits af

De spits wordt afgebeten door de alternatieve rockers van Ziggy Splynt. Het publiek reageert wat terughoudend op de wat onnavolgbare rock van het jonge viertal. Ergens halverwege de set weten ze de zaal toch mee te krijgen met hun rauwe nummers.

Op sommige momenten doen ze denken aan het oude Muse, het ongelikte en intense, andere momenten zijn ze vooral zichzelf. Opvallend is dat de drummer voor het eerst meespeelt. Hadden ze het niet gezegd, was het niet opgevallen. Goed op elkaar ingespeeld, enthousiaste, unieke rock. (Maar wel geïnspireerd door Queens of the Stone Age en Biffy Clyro).

Queen’s Pleasure strooit energie en gitaarriffs

Gaan we vervolgens verder met een nog jongere generatie. Queen’s Pleasure gooit een bak energie de zaal in waar niemand stil van kan blijven staan. Het lijkt erop dat ze nog even los moeten komen, maar de grimmige gitaarriffs vliegen het publiek al snel om de oren. De stem van zanger Jurre Otto past perfect bij het geluid van de band.

Queens Pleasure - Foto: Laura Rosierse (Artiesten Nieuws)

Queens Pleasure – Foto: Laura Rosierse (Artiesten Nieuws)

Zelf noemen ze het alternatieve rock, maar het is veel meer dan dat. Er komt pop naar voren, doet denken aan psychedelische rock en garagerock mag in deze vergelijking ook zeker niet ontbreken. Het mooiste aan optredens is wanneer je kunt zien dat de muzikanten er zin in hebben, en zodra de glimlach doorbreekt op Jurre’s gezicht zijn de jongens helemaal niet meer te stoppen.

Stijn Grul is ongrijpbaar

Voor de fans van bovenstaande is Stijn Grul misschien niet helemaal de juiste opvolgende act, maar we wisten waar we voor kwamen en dat zijn de jazzy popnummers van de talentvolle muzikant en ex-model Stijn.

Stijn Grul - Foto: Laura Rosierse (Artiesten Nieuws)

Stijn Grul – Foto: Laura Rosierse (Artiesten Nieuws)

Niet alleen de zaal staat bomvol, ook op het podium kun je je kont niet meer keren. De band alleen al bestaat uit zeven bandleden, tel daar nog eens vier strijkers bij op en dan heb je de line-up van vanavond. Dromerig, soms wat zweverig, zeer muzikaal en spatzuiver gezongen. Daarnaast ook nog eens heel authentiek, want vergelijkingen maken met Stijn Grul is lastig, de muziek die hij maakt is grensverleggend en ongrijpbaar.

De momenten dat toetseniste Sophia Vernikov meezingt zorgen voor kippenvel, en komen op de momenten dat je het niet verwacht maar dat het perfect binnen het plaatje past. Nummers als ‘Roses’, ‘Stars On Your Wall’ en ‘City Exit’ willen we continue opnieuw luisteren, want elke keer horen we weer een nieuwe laag. Stijn is eindelijk thuis op het podium, evenals de rest van zijn band, en zodra ze klaar zijn met spelen vallen Sophia en Stijn elkaar in de armen. “We did it.” Yes, you did.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Concertverslagen · Reports en Reviews