INTERVIEW: Ziggy Splynt deelt tour verhalen en praat over doelen

Geschreven door op 15 mei 2018 om 13:10
Ziggy Splynt - Foto Melvin Winkeler (toestemming, zie mail Laura)

Ziggy Splynt is geselecteerd voor de Popronde! Hoog tijd om eens met de heren van de band, Bart, Wouter, Hugo en Thomas, om de tafel te zitten.

Interview: Ziggy Splynt

Geïnspireerd door Biffy Clyro, Radiohead en het oude Muse en moeilijk in een hokje te plaatsen. We hebben het over Ziggy Splynt! De band die door Engeland tourde alsof het niets was en de Nederlandse podia omver blies. Misschien ken je ze misschien wel. Die band heeft sinds het begin van dit jaar een aantal nieuwe gezichten en is geselecteerd voor de Popronde. Het leek ons de perfecte gelegenheid om met ze over het verleden en de toekomst te praten!

Ziggy Splynt - Foto Melvin Winkeler (toestemming, zie mail Laura)

Ziggy Splynt – Foto: Melvin Winkeler

De dynamiek onderling is lekker dynamisch, hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Bart: Ik zing en speel gitaar en zat al in de oude formatie. In december viel de oude band uiteen omdat zij zich op andere muziekstijlen wilden focussen maar ze wilden wel dat ik doorging met Ziggy Splynt. Toen heb ik Hugo en Wouter gevraagd, Thomas kende ik eigenlijk nog niet. Het is eigenlijk wel grappig, want je gaat toch een soort van relatie aan met een band. De hele overgang ging heel geleidelijk, en de jongens konden eigenlijk op een rijdende trein stappen waar we ook meteen mee door konden rijden. Aan de plannen wat betreft Popronde en muziek uitbrengen hebben we niet eens echt wat veranderd. Daarnaast willen we aan het einde van het jaar weer door Engeland gaan touren.

Hoe hebben jullie die Engeland-tour voor elkaar weten te boksen?

Bart: Vorig jaar kwamen we niet door de Popronde-selectie en toen wilde we eigenlijk gewoon iets vetters gaan doen. We wilden dus een tour in het buitenland gaan doen. Ik doe zelf de buitenlandse boekingen en heb toen wat shows in Engeland en één in Frankrijk weten te regelen, die venues willen ons eigenlijk allemaal weer terug. Ze werken in Engeland alleen niet met boekers, maar met promoters. Door de tour afgelopen jaar hebben we veel mensen leren kennen die weer goed van pas komen.

Willen jullie de focus dan ook vooral op Engeland leggen?

Wouter: We maken eigenlijk gewoon Britse muziek. Dat gaat dus eigenlijk vanzelf.

Wat willen jullie met de Popronde gaan bereiken?

Bart: Popronde is eigenlijk wel hét ding waar je bekendheid mee verkrijgt binnen Nederland en we willen gewoon weer veel live spelen. Na Popronde hopelijk Eurosonic Noorderslag, en dan weer doorpakken.

Popronde bestaat vooral uit kleine, soms gekke locaties, hebben jullie al op gekke locaties gespeeld?

Bart: Ik heb wel al op meer locaties gespeeld, tijdens de vorige Engeland-tour speelden we op een boot aan de Thames. Het was de laatste dag van de tour en we speelden tegenover het parlement en de Big Ben. Dat was supertof! Het was wel een hel om door Londen heen te rijden…

Dat was nog met de oude bezetting, is de nieuwe bezetting leuker?

Bart: Ja. Het is nu vooral heel anders.

Wouter: Het was ook niet Bart zijn beslissing dat de oude bezetting ermee ophield, maar nu het is gebeurd is dit ook gewoon heel vet.

Thomas: Nu speel je gewoon weer met mensen die er weer vol voor gaan.

Bart: En daarnaast hebben we echt veel geluk gehad, we hebben bijna geen ruis gehad in een hele korte tijd waarin we heel veel moesten doen. Het klikt gewoon.

Komt er nieuwe muziek (zo ja, wanneer?) en blijven jullie de oude nummers ook spelen?

Bart: We hebben de oude nummers eigenlijk ver-onst en gaan van de zomer weer veel nieuw werk opnemen en in aanloop naar de Popronde nog wat singles uitbrengen.

Wouter: En naast het spelen van oud en nieuw werk zijn we vooral bezig aan het bouwen van een show. We willen niet gewoon op komen dagen en spelen maar echt iets neer zetten, zeker tijdens de Popronde.

Wat zijn jullie persoonlijke doelen met Ziggy Splynt?

Thomas: Lowlands, sowieso Lowlands. Ik ga daar eigenlijk elk jaar naartoe, het publiek dat daar op af komt voelt als onze eigen crowd.

Wouter: Het heeft ook die vibe dat je met zoiets als Ziggy kan aankomen, wat snoeihard is en qua muziek best moeilijk is, en dat je dan nog veel mensen trekt.

Bart: Voor mij heeft de muziek van Ziggy veel diepte, en dat het ook kan werken voor een breder publiek. We hebben een platform voor alternatieve muziek die geen indiepop is en we zoeken heel veel randjes op. Het is vet dat we daarmee de aanbiedingen krijgen die we nu krijgen.

Hugo: Mijn doel sluit daar ook op aan, normaal maak ik ‘what the fuck’-muziek.

Wouter: Hugo is de vaagste van ons allemaal!

Hugo: Ik maak muziek met kwasten, schroevendraaiers, telefoons… Spijkers. Wat ik chill vind aan Ziggy is dat we nog wel muziek maken binnen een kader, en het is heel uitdagend om mijn vage, lijpe dingen binnen deze vorm te gieten.

Wouter: Ja Lowlands, en Pinkpop, en mensen overtuigen dat deze muziek vet is.

Laten we hopen dat dat volgende zomer op de planning staat! Als afsluiter wil ik graag een leuk tourverhaal!

Bart: Een van de vaagste dingen gebeurde tijdens de Engeland-tour. De eerste show was in Bournemouth, er was heel veel oude dronken lui. Er was een chick die op een gegeven moment op het podium klom en mee ging zingen, stond ze ineens aan de microfoon te likken. Die oude lui gingen daar allemaal goed op, alleen onze bassist toen had niet door dat die chick op het podium stond en sloeg haar vol met zijn basgitaar. Vervolgens moest ze door de security van het podium gesleept worden. Dat is een van de raarste dingen die we hebben meegemaakt.

Bart, Thomas, Wouter en Hugo zijn klaar voor meer rare tour verhalen dus houd Facebook in de gaten voor wanneer ze weer live spelen en nieuwe muziek gaan uitbrengen!

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Fun Content · Interviews · Nieuws