Live Report: Symfonische melodische metal-avond in Dynamo Eindhoven

Geschreven door op 20 februari 2018 om 16:32
Dream Ocean - Bron: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws) - Fotocredits: Harrie de Haas

Op zaterdagavond 17 februari vond in Dynamo Eindhoven een Symphonic melodic metal avond plaats. Artiesten Nieuws was er bij en doet verslag!

Metal avond in Eindhovense Dynamo

Metal is een muziekstroming die regelmatig in Eindhoven te horen is. Voor deze avond stonden er maar liefst 4 metalbands op het programma. Dream Ocean, Manzana, Edenbridge en Amberian Dawn traden op en bezorgden de liefhebbers van deze metal stroming een avondje om de spreekwoordelijke vingers bij af te likken.

Album release Dream Ocean

De eerste band die deze avond op het podium verschijnt is de Turks/Duitse band Dream Ocean. De muzikanten grijpen de gelegenheid tevens aan om het nieuwe album “Lost Love Symphony” te presenteren. Dat is smullen voor de fans want de officiële release datum is donderdag 22 februari.

Toch zit het de band niet echt mee. De mannen moeten het doen zonder hun keyboardspeler. Die ligt namelijk met griep in bed. Dream Ocean weet het prima op te vangen en men kan uiteindelijk toch genieten van een prima optreden.

Dream Ocean - Bron: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws) - Fotocredits: Harrie de Haas

Dream Ocean – Bron: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws) – Fotocredits: Harrie de Haas

Zangeres Basak Ylva heeft een klassieke opleiding genoten en is ook erg actief op het operafront. Best wel een overstap naar het metal-gebeuren dus! Maar de combinatie van haar toch wel opera-achtig aandoende stem en de muziek van haar band klinkt fenomenaal. Het geeft zelfs af en toe een wat oosters accent, wat bij deze band precies op haar plaats is.

Met nummers als “Beyond the Greed”, “Everstorm” en “Forever” staat de band als een huis en heeft de band een prima album in de markt gezet. En met een prima performance op het podium is dat een super binnenkomer voor deze avond.

Manzana

Dan is het de beurt aan de uit Finland afkomstige band Manzana. En als je ooit eens een band wil zien optreden waarbij je na afloop het idee hebt dat er een orkaan over het podium heeft geraasd, dan moet je Manzana uitnodigen!

Met frontwoman Piritta Lumous is het een feestje op het podium. Behalve zangeres is zij ook regelmatig te zien in het theater, en schrijft en leest ze tarot kaarten. Ook treedt zij regelmatig op samen met collega’s. in Finland ondertussen een bekende verschijning.

Manzana - Bron: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws) - Fotocredits: Harrie de Haas

Manzana – Bron: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws) – Fotocredits: Harrie de Haas

De band heeft een viertal albums op hun naam staan en vanavond brengen zij een keurige mix nummers van deze albums. Met nummers als “Falling to Pieces”, “Mother can’t Rock”, “No Ennemies” en het onlangs uitgebrachte “Dance Macabre” weet Piritta het publiek feilloos te bespelen. En als tijdens het laatste nummer ook nog haar T-shirt uit gaat en het publiek in wordt gegooid, is het feest compleet. Maar laten we niet vergeten dat de muzikanten om haar heen ook hun aandeel hebben in dit prima optreden. Het is een feest dat eigenlijk weer snel voorbij is, waarna de spreekwoordelijk orkaan het podium weer verlaat.

Edenbridge

De Oostenrijkse band Edenbridge is deze avond de zogenaamde co-headliner. Dat de band al een groot aantal jaren actief is ( opgericht in 1998) blijkt wel uit het feit dat de zaal nu goed gevuld is. Veel mensen zijn blijkbaar voor deze band naar Eindhoven gekomen.

Dat het even wennen is na de orkaan van Manzana, moge duidelijk zijn. Edenbridge zet een gedegen optreden neer zoals je dat van een symphonic melodic metal band mag verwachten. Mooie en degelijke nummers en een rustige performance op het podium.

Ook frontvrow Sabine Edelsbacher heeft wat last van het virus dat blijkbaar alle artiesten wat heeft aangestoken. Vooral bij het aankondigen van de nummers is een bepaalde heesheid merkbaar. Maar gelukkig heeft het geen gevolgen voor haar zingen. De nummers zijn afwisselend en worden door een deel van het het publiek ook massaal meegezongen

En natuurlijk ontbreken de nummers  “The Moment is Now” en “Higher” niet. Het publiek is duidelijk tevreden en laat dat ook duidelijk merken.

Amberian Dawn

De laatste band, en headliner, is het Finse Amberian Dawn. Wat opvalt is dat het wat rustiger is geworden in de zaal. Maar dat laat de band verder koud. Het is een optreden dat barst van de energie. Door zowel de gitaristen als de keyboardspeler helemaal vooraan op het podium neer te zetten is er een mega interactie met het publiek. Maar ook zangeres Capri Virkkunen geeft het publiek volop aandacht. Even lachen als er een foto gemaakt wordt, wijzend en zwaaiend weet zij het publiek volledig in beweging te krijgen.

Amberian Dawn - Bron: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws) - Fotocredits: Harrie de Haas

Amberian Dawn – Bron: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws) – Fotocredits: Harrie de Haas

De band is er natuurlijk om het laatste album “Darkness of Eternity” te promoten, maar ook de “oudjes” worden niet vergeten. Zo brengt de band de titelsong van hun eerste album “River of Tuoni”. Ook de successen “Valkyries” en “Magic Forest”worden niet vergeten. Maar het gaat toch ook om nummers van het laatste album. Zo zijn er “Sky is Falling”, “I’m the One”en “Dragonflies”.

De band sluit tegen de klok van twaalf deze avond af. Men heeft vier verschillende, maar prima bands aan het werk gezien. Dynamo kan terugkijken op een meer dan geslaagde avond.

Nog niet voorbij

Maar voor wie wil is de avond nog niet voorbij. In de hal is er nog volop gelegenheid om nog even een praatje te maken met de leden van alle bands. Men neemt daar ook ruim de tijd voor. Goed om te zien dat bands en publiek elkaar vinden en zo een mooie avond gezamenlijk afsluiten!

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.