De top 6 onbekende/vergeten Yellowcard-nummers

Geschreven door op 26 september 2016 om 15:18

Helaas komt er begin 2017 definitief een eind aan het bestaan van Yellowcard. We kennen de poppunk-groep natuurlijk vooral van klassiekers als ‘Way Away’, ‘Only One’ en ‘Ocean Avenue’ uit 2003. De discografie van de band bevat echter ook een verzameling ijzersterke nummers die minder bekend zijn en/of in de vergetelheid zijn geraakt. Wij zetten een aantal van deze ‘verborgen pareltjes’ voor je op een rijtje!

6. Starstruck (One for the Kids, 2001)

In 2001 bracht de band het eerste album met Ryan Key als frontman uit. Op One for the Kids is duidelijk te horen dat de sound van de groep zich nog in de ontwikkelingsfase bevond. Bij nummers als Starstruck is nog goed te horen dat de band geïnspireerd werd door punkrock-bands uit de 90s als Face to Face, Lagwagon en No Use for a Name, maar wel een ‘poppy’ draai aan hun muziekstijl wilde geven.

YouTube player

5. When We’re Old Men (Deep Cuts, 2009)

Nadat Yellowcard in 2008 een pauze inlaste die tot 2010 zou duren, bracht de band in 2009 nog de EP Deep Cuts uit, waarop vier bonustracks en b-sides staan. Een van deze nummers is When We’re Old Men: een prachtig akoestisch nummer over spijt, vergiffenis en verzoening.

YouTube player

4. Avondale (The Underdog EP, 2002)

Een jaar voor de release van Ocean Avenue bracht de groep The Underdog EP uit. Een vergeten klassieker van deze EP is Avondale, dat om een ruzie draait die Ryan Key had met zanger Dan McLintock van Inspection 12, een poppunk-band die net als Yellowcard uit Jacksonville, Florida komt. Key schreef dit nummer naar aanleiding van het lied Doppelganger van Inspection 12, waarin McLintock hem beschuldigde van het kopiëren van zijn muziekstijl. Aan het eind van Avondale is nog wat agressie te horen die later (helaas) toch wat is verdwenen uit de muziek van Yellowcard.

YouTube player

3. Powder (The Underdog EP, 2002)

Op dezelfde EP verscheen ook het nummer Powder. Het lied gaat over iemand die ten onder gaat aan drugsgebruik, een donker thema dat in het nieuwere werk van Yellowcard niet meer terug te vinden is. Powder is het eerste nummer van de band waarvoor een videoclip werd gemaakt.

YouTube player

2. Holly Wood Died (Lights and Sounds, 2006)

In 2006 kwam het album Lights and Sounds uit. De plaat was commercieel gezien een stuk minder succesvol dan zijn voorganger Ocean Avenue. Alhoewel de singles Lights and Sounds en Rough Landing Holly vrij bekend zijn en nog steeds live worden gespeeld, is de rest van het album een beetje in de vergetelheid geraakt. Het is echter zonde om de plaat links te laten liggen. Met name het laatste nummer op de cd, Holly Wood Died, is betoverend en bevat indrukwekkende vioolsolo’s.

YouTube player

1. Gifts and Curses (Spider-Man 2, 2004)

In 2004 had Yellowcard de eer om een bijdrage te leveren aan de soundtrack van Spider-Man 2. Gifts and Curses werd speciaal voor de film geschreven, en de tekst is dan ook gebaseerd op het verhaal van de blockbuster. Halverwege het nummer zit een prachtig instrumentaal stuk waarop met name het enorme talent van violist Sean Mackin wederom te horen is. Met een lengte van ruim 5 minuten is Gifts and Curses overigens ook een van de langste nummers die de band ooit heeft gemaakt.

YouTube player

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Fun Content · Lijstjes · Nieuws · Yellowcard Nieuws