Boete van 7.3 miljoen dollar vanwege plagiaat Blurred Lines

Geschreven door op 11 maart 2015 om 13:49
Pharrell Williams - Fotocredits: Andreas Meixensperger Follow - Bron: Flickr (CC BY 2.0)

De nabestaanden van de soullegende Marvin Gaye klaagden Pharrell Williams en Robin Thicke aan vanwege plagiaat Blurred Lines. De rechter gaf de nabestaanden gelijk en legde een boete van 7.3 miljoen op.

Blurred Lines zou te veel lijken op Gayes hit ‘Got to give it up’ uit 1977. Voor de nabestaanden was de boete eigenlijk nog een teleurstelling. Zij hadden 25 miljoen dollar (23,4 miljoen euro) schadevergoeding geëist. De boete van 7.3 miljoen dollar (6.8 miljoen euro) bestaat uit een schadevergoeding en een bedrag vanwege schending auteursrecht.

PHARRELL WILLIAMS’ REACTIE

Pharrell Williams heeft gezegd geen plagiaat te hebben gepleegd bij het schrijven van Blurred Lines.
In de rechtszaal woensdag getuigde hij zich niet op zijn gemak te voelen bij de aantijging van de nabestaanden van Marvin Gaye. Williams gaf toe in interviews te hebben gezegd dat hij ‘probeerde te doen alsof’ hij Gaye was, maar zei dat dit alleen was omdat hij zich achteraf realiseerde dat hij een lied in dezelfde stijl als Gaye had gecreëerd. “Ik respecteer zijn werk meer dan ik in woorden kan uitdrukken”, zei Williams volgens Los Angeles Times.

Williams en Thicke verdienden elk 5 miljoen dollar met het nummer. Beide artiesten kunnen nog tegen de uitspraak in beroep gaan.

Oordeel zelf over de gelijkenis:

YouTube player

MEER GELIJKENISSEN

Blurred Lines is niet het eerste nummer dat op een ander nummer lijkt. We hebben een filmpje op Youtube gevonden, waaruit blijkt dat vele nummers, ook van deze tijd, gekopieerd lijken te zijn. Hieronder is het filmpje te zien. Vooral vanaf nummer vier, te zien vanaf minuut negen, lijken de nummers identiek aan elkaar.

YouTube player

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.