Rappers Frenna en Boef beschuldigd van ‘vrouwonvriendelijk gedrag’

Geschreven door op 3 juni 2019 om 16:30
Boef Ali-B Ronnie Flex, Rapper Boef - Screenshot YouTube

Nederlandse rappers als Boef, Frenna en Ali B worden door stichting Music#MeToo beschuldigd van vrouwonvriendelijk gedrag. De foundation sleept de mannen voor de rechter vanwege wangedrag en vrouwendiscriminatie.

Nederlandse rappers voor de rechter

De stichting Music#MeToo daagt verschillende Nederlandse rappers voor de rechter vanwege vrouwonvriendelijk gedrag en discriminatie. Dit meldt het Algemeen Dagblad op maandag 3 juni 2019. Naast hiphopartiesten als Boef, Frenna en Ali B moeten ook hun platenlabels en management zich volgens het initiatief verantwoorden.

Ook het Amerikaanse Warner Music Group, dat samenwerkt met het label van Boef, wordt voor de rechter gedaagd. Op deze manier wil de stichting duidelijk maken dat het gedrag van deze artiesten niet aansluit bij de ethische gedragscode van het muziekbedrijf. Hierin wordt partners aangeraden aanstootgevend gedrag en seksueel expliciete acties of taal te vermijden.

Music#MeToo heeft een verzoek tot getuigenverhoor ingediend. Als dit wordt toegestaan wordt besloten of er een civiele rechtszaak komt.

Wangedrag

De rappers worden niet aangeklaagd vanwege de teksten van hun nummers, aangezien deze onder de artistieke vrijheid vallen. Music#MeToo wil vooral het wangedrag in de Nederlandse hiphopscene bestrijden. Zo werd rapper Frenna in 2016 veroordeeld vanwege het uitvoeren van seksuele handelingen bij een minderjarige en het filmen hiervan. In hetzelfde jaar deelde Boef een video waarin hij na een arrestatie een politieagent beledigde door uitspraken te doen als “Ik neuk je dochter.” Daarnaast raakte de zesentwintigjarige onlangs in opspraak nadat hij vrouwen ‘kechs’, oftewel hoeren, noemde in een andere video op sociale media.

Cultuurverandering

Music#MeToo werd in februari 2019 opgericht nadat de dochter van de voorzitter werd aangerand op een feest waar veel hiphop werd gedraaid. Ze streeft ernaar ongewenste seksualisering en misbruik binnen de Nederlandse muziekbranche te bestrijden. Volgens de stichting dragen vrouwonvriendelijke teksten en seksueel expliciete muziekvideo’s bij aan de acceptatie van wangedrag in de hiphopscene. Het zou een cultuur creëren waarin vrouwen worden gezien als lustobject.

 

Bronnen: AD, musicmetoo.nl, Warner Music Group: Code of Conduct

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Pien Jansen, Redacteur bij artiestennieuws.nl. Heeft een voorliefde voor het alternatieve genre en de jaren '80
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.