Reggaepionier en songwriter John Holt overleden

Geschreven door op 21 oktober 2014 om 9:23
Marc de Hond, Chris Trousdale, Nick Blixky, Pop Smoke, Feis, Greg Lake, Frank Noya, rod tempert, Phil Chess, Peter Burns, dead or alive, Overleden, Dood, overlijden, kaars (Publiek Domein) - Errol Brown, john holt, paul craft,jimi jamison, afscheid songs

Reggaepionier John Holt is zondag op 67-jarige leeftijd overleden. Dat liet zijn manager, Copeland Forbes, weten aan de Jamaica Observer. 

“John is op 02:40 Engelse tijd overleden. Zijn neefje heeft ons geïnformeerd over zijn overlijden”, meldde Copeland Forbes aan de Jamaicaanse krant. Volgens verscheidene bronnen overleed de reggaezanger in een ziekenhuis in London. De doodsoorzaak is vooralsnog onbekend.

Manager Forbes meldde wel dat hij in juni een operatie achter de rug had in de University Hospital of West Indies in Kingston, Jamaica. De daaropvolgende maand trok hij naar Engeland voor een serie van optredens.

 

John Holt

John Holt werd geboren in Kingston, Jamaica, vermoedelijk op 11 juli 1947, wat hem 67 jaar maakt ten tijde van overleden. Andere bronnen meldden echter een uiteindelijke leeftijd van 69 jaar. John Holt werd vooral bekend als lid van de The Paragorns in de jaren ’60. Als lid van die groep schreef hij The Tide Is High, waarmee hij wereldwijde bekendheid verwierf toen Blondie (een groep uit New York) het nummer in de jaren ’80 coverde. Gedurende zijn tijd met The Paragorns schreef hij ook hits als Tonight, Ali Baba, I See Your Face en Wear You to the Ball.

In 1970 verliet John Holt The Paragorns om zich op een solocarrière te richten. Al snel werd hij één van de grootste namen binnen het reggae-genre met zijn track Stick By Me, die de boeken in ging als de beste verkopende Jamaicaanse plaat in 1972.

John Holt was een cruciaal figuur binnen de Jamaicaanse cultuur en was vooral bekend voor zijn zachte, ballad-achtige kwaliteiten. Vanmorgen heeft de muziek industrie haar medeleven betuigd, waarbij Trojan Records hem eerde door hem een “groot talent en echte heer” noemen. Zijn laatste soloalbum, Pacemaker, werd uitgebracht in 1993. In 2004 ontving John Holt de op vijf na hoogste Jamaicaanse onderscheiding, The Order of Distinction. Die onderscheiding wordt toegekend aan Jamaicaanse burgers die Jamaica een grote dienst hebben bewezen.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Ruben Meijer

Ruben Meijer, Webredacteur bij www.artiestennieuws.nl
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
John Holt Nieuws · Nieuws