De terugblik op Amsterdam Dance Event 2014

Geschreven door op 20 oktober 2014 om 15:44
Amsterdam Dance Event Logo (ADE)

Vanmorgen, maandagochtend 20 oktober, eindigde de negentiende editie van het Amsterdam Dance Event. Tijd voor een terugblik op ’s werelds grootste clubfestival voor elektronische muziek

De negentiende editie van het Amsterdam Dance Event werd gevuld door gebroken records en hoogtepunten en werd ‘afgesloten’ met de verkiezing van Hardwell tot ‘beste’ dj van de wereld volgens Dj Mag. Het festival duurde van woensdag 15 oktober tot zondag 19 oktober (ook al liepen de laatste feesten door tot aan maandagochtend) en toverde Amsterdam om tot één grote nachtclub.

De omvang van Amsterdam Dance Event

In 1996, ten tijde van de eerste editie van het festival, duurde het evenement slechts drie dagen. In die 72 uur betrok ADE 30 locaties bij het plan en kwamen er zo’n 300 muziekprofessionals aan bod. Nu, in 2014 was het Amsterdam Dance Event echter de ultieme locatie voor om en nabij 350.000 binnen-en buitenlands bezoekers, verspreid over de vijf dagen.

Daarnaast mocht een recordaantal dj’s hun kunsten op het podium vertonen. Meer dan 2000 duizend traden op tijdens het festival, om nog maar niet te spreken over de enorme hoeveelheid muziekprofessionals die voor, tijdens en na de conferenties hun gezicht lieten zien of van zich lieten spreken.

De prijs van kaarten voor het festival konden voor velen echter wel een struikelblok betekenen. Vooral voor de conferenties (tussen 340 en 415 voor 5 dagen, een dagkaart voor 250 euro) dienen de geïnteresseerden diep in de buidel te tasten. Echter, door de grote verzameling muziekprofessionals worden ADE-tickets door veel startende en gevestigde muzikanten als investering gezien.  Zeker wanneer de mogelijkheden voor het netwerken in acht wordt genomen.

Bovendien, voor de feesten zelf zijn vaak losse kaarten te koop, tot een maximum van ongeveer 60 euro per kaart. Ook in het conferentieprogramma is er ruimte voor opkomend talent die niet zoveel te besteden heeft. De kaarten voor ADE Next, speciaal voor de volgende generatie dj’s en producer, waren slechts 15 euro exclusief servicekosten, een schijntje vergeleken met de reguliere conferentiekaarten.

 

De Highlights

Q&A – Hans Zimmer / Junkie XL

Eén van die prominente muzikanten was Hans Zimmer, die speciaal naar Nederland kwam voor een Q&A, werd in zijn panel voorafgegaan door Junkie XL. Tom Holkenborg, zoals de soundtrackproducer heet, weidde vooral uit over hoe lastig het is om het in Hollywood de maken als soundtrack-componist. “Je moet jaren investeren voordat Hollywood je als filmmuzikant accepteert. Toen ik eraan begon had ik net in dertig landen een nummer 1-hit gescoord met een remix van Elvis Presley’s Little Less Conversation. Dat zei niks, ik moest helemaal opnieuw beginnen. Ik heb het vak opnieuw moeten leren”, vertelde de muzikant in zijn panel, waarin hij ook regisseur George Miller via Skype aan het woord liet.

Direct na het einde van Junkie XL’s panel wordt duidelijk wie de echte hoofdspreker van die dag is. Hans Zimmer vertelt over zijn gehele carrière terwijl de bomvolle zaal aan zijn lippen hangt. Het meest noemenswaardige van de panel is de link die de legendarische, tweemaal Grammy-winnende soundtrack-componist legt tussen filmmuziek en de Dance-muziek.

“Ik maak alles op de computer om zo precies aan de regisseur en muzikanten te laten horen wat ik in gedachten heb. Daarnaast zie ik Dance een steeds grotere rol krijgen. Eén van mijn eerste inspiraties was de film Midnight Express, met de muziek van  Giorgio Moroder (red. Disco-producer). Wat er nu in de Dance gebeurt staat heel dicht bij wat wij filmmuzikanten doen. Een gevoel overbrengen, dat kan zowel met muzikanten als met elektronica. Dus ja, ik zie zeker mogelijkheden voor Dance-muziek in films.”

AMF – Amsterdam Music Festival

Het Amsterdam Music Festival, kortweg AMF, was deze ADE-editie wederom het feest der feesten. Net als vorig jaar in Paradiso, waar toen Hardwell voor de eerste keer gekroond werd tot nummer 1 van de Dj Mag Top 100, geldt ook deze derde editie als het pareltje van het Amsterdam Dance Event. Dit jaar herhaalde de Bredase Dj het kunststukje, maar het feest zelf is ook een prestatie op zich. Vanwege een line-up waarin namen als Hardwell, Armin van Buuren, Martin Garrix, en David Guetta glorieerden, werd besloten om de Amsterdam Arena als locatie te selecteren. Met als gevolg dat de uitverkochte show meer dan 35.000 dansende bezoekers genereerden.

ADE – Amsterdam Dance Event

Het klinkt misschien vreemd in de oren om ADE te noemen als het hoogtepunt van zichzelf, maar niets is minder waar. Het is een prestatie op zich om een stad te verenigen, terwijl er zoveel verschillende muziekstijlen aan bod komen. En dat is juist ook waar de kracht van het Amsterdam Dance Event ligt. Veel feestjes zullen wellicht dezelfde opzet hebben en, bij gelijksoortige genres, ook hetzelfde klinken. Maar dat neemt niet weg dat iedereen, van mainstream EDM-artiest tot ‘credible’ of ‘underground’ techno-fan, zijn of haar ei kwijt kan in een opmerkelijk veelzijdig evenement.

Amsterdam Dance Event

Het minder fijne nieuws

Helaas was het niet alleen maar genieten op het Amsterdam Dance Event. Ditmaal moest helaas het overlijden van twee feestgangers gemeld worden. Een 33-jarige man uit Servië en een 21-jarige Nederlander vonden helaas de dood tijdens het evenement. In beide gevallen zouden drugs een grote rol hebben gespeeld.

Hoewel elk aantal slachtoffers, groot of klein, moet worden beschouwd als een tragische ontwikkelingen, maakt dat het succes van het Amsterdam Dance Event er niet minder om. De plannen voor de 20ste editie zullen hoogstwaarschijnlijk nog groter uitpakken dan dit jaar. Tenminste, daar rekent inmiddels elke Dance-liefhebber op.

Bovendien, directeur Richard Zijlma heeft aan het AD laten weten volgend jaar ook een buitenfeest tijdens ADE te willen. “Ik wil voor de twintigste editie heel graag iets doen in de openbare ruimte. Als een cadeau aan de stad en de bezoekers. Een dansparade of een feest op een van de grote pleinen”, aldus Richard Zijlma. Tevens is er de wens om verder uit te breiden naar het buitenland toe.

Bekijk hier video’s op allerlei verschillende momenten tijdens het Amsterdam Dance Event.

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Ruben Meijer

Ruben Meijer, Webredacteur bij www.artiestennieuws.nl
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Amsterdam Dance Event Nieuws · Nieuws