Metalband Follow the Cipher laat veelzijdig geluid horen op debuutalbum

Geschreven door op 18 mei 2018 om 14:57
Follow The Cipher (albumcover)

Na de veelbelovende eerste tracks van Follow the Cipher op YouTube is het moment eindelijk daar: het debuutalbum van de Zweedse metalband is gearriveerd! 

Follow the Cipher laat veelzijdig geluid horen op debuutalbum

Follow the Cipher is het debuutalbum van de gelijknamige Zweedse metal band. De releasedatum van het album was 11 mei 2018. Voor het album op de markt kwam, heeft de band al een aantal tracks van dit album op YouTube gezet. Mede hierdoor was de muziekwereld erg benieuwd hoe het album zou gaan klinken, de vooraf uitgebrachte tracks waren namelijk veelbelovend.

Band

Ken Kangstrom richtte de Zweedse band op in 2014. Tot die tijd was de gitarist vooral bezig met het schrijven van muziek, o.a. voor en met Sabaton. Samen met zangeres Linda Toni Grahn vormde hij in 2014 de band Follow the Cipher. Die verder nog bestaat uit Karl Lofgren (drums), Viktor Carlsson ( gitaar, zang) en  Jonas Asplind (bas).

Cipher metal

De muziek van Follow the Cipher is niet zo gemakkelijk in een bepaald genre te plaatsen. En na het beluisteren van dit album zal je ook wel weten waarom. Er zijn zeker invloeden te horen die doen denken aan onvervalste power metal, maar ook symfonische invloeden zijn zeker hoorbaar. Prima gitaarriffs en echte bombastische stukken die je toch weer doen denken aan bijv. Sabaton.

Wat verder opvallend is aan dit album is het veelvuldig gebruik van toch wel wat moderne invloeden die niet direct traditioneel zijn binnen de metalscene. Elektronische (industriële)  achtergronden zijn aan de nummers toegevoegd. Verder is het nadrukkelijk aanwezig zijn van de drums ook wel opvallend. Dat gecombineerd met het specifieke (hoge) stemgeluid van zangeres Linda Toni Grahn, maakt het dat we deze stijl niet anders kunnen noemen dan ‘Cipher metal’.

De tracks

Het album bevat een elftal tracks en ook nog een bonus DVD. Eerste track ‘Enter the Cipher’ is snel, heavy en laat de stem van Linda volledig tot zijn recht komen. Hetzelfde geldt overigens voor het nummer ‘Valkyria’. Linda laat haar stem hier volledig gaan en dat klinkt fantastisch.

Het album is goed opgebouwd. En door de veelzijdigheid die de band laat horen, gaat de plaat je waarschijnlijk nooit vervelen. De metalheads wisselen magische openingen, zoals in ‘My Soldier’  op de plaat af met meer melodische nummers, o.a. ‘Titan’s Call‘. De sound van de band gaat op  ‘A Mind’s Escape’  weer meer de techno kant op

Dan is er ook nog ‘Winterfall’. Eigenlijk wel het hoogtepunt van dit album. Een prachtig nummer dat alles in zich heeft wat muziek zo mooi maakt. Zeker de live uitvoering op de DVD is prachtig. De band sluit het album af met ‘Carolus Rex’, een cover van het Sabaton nummer.

Tracklist

 1. Enter the Cipher
 2. Valkyria
 3. My Soldier
 4. Winterfall
 5. Titan’s Call
 6. The Rising
 7. A Mind’s Escape
 8. Play with Fire
 9. I Revive
 10. Starlight
 11. Carolus Rex

Rating

‘Follow the Cipher’ is een uitstekend debuut album van deze Zweedse band. Het is veelzijdig en met erg veel zorg gemaakt. Er is niets aan het toeval overgelaten en samen met de DVD staat het als een huis. Het is een streling voor de oren voor eenieder die van dit genre muziek houdt.

Rating: 98/100. Erg hoog maar het is dan ook een subliem album.

Het album is vanaf 25 mei 2018 ook in Nederland verkrijgbaar. Ga je naar Graspop deze zomer? Follow the Cipher staat donderdag 21 juni op de Jupiler Stage van het metalfestival.

YouTube player

Bron: YouTube

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.