Marco Borsato door de jaren heen: een muzikale reis van 1990 tot nu!

Geschreven door op 21 december 2016 om 13:23
Marco Borsato,Onder Aan De Berg - Foto: Steven Chiefa - Wikimedia Commons - (CC BY-SA 3.0)

Marco Borsato is 50 jaar geworden! De zanger gaat ook alweer meer dan 25 jaar mee als zanger. Een goede reden om een stil te staan bij de omvangrijke carrière. We nemen je mee met Marco van 1990 tot nu!

Marco Borsato: 1990 – nu

De zanger bracht zijn allereerste album uit in 1990 en is sindsdien niet meer weg te denken uit het Nederlandse muzieklandschap. We nemen je mee op een muzikale reis langs zijn dertien studioalbums die hij in 25 jaar uit heeft gebracht!

Emozioni (1990)

Hoewel Marco vooral bekend is van zijn Nederlandstalige muziek, begon hij zijn zangcarrière dicht bij zijn Italiaanse roots. Op zijn debuutalbum Emozioni uit 1990 staan namelijk alleen nog maar Italiaanse en Engelstalige liedjes.

Sento (1991)

Een jaar later was het tijd voor tweede album Sento, dat de derde plaats in de Tipparade wist te bereiken. Ook deze plaats weet Italië dichtbij te halen, want alle liedjes zijn in het Italiaans gezongen. Hij trad onder andere op in kinderprogramma Telekids:

Giorno Per Giorno (1992)

In 1992 bracht Marco zijn voorlopig laatste Italiaanse album uit met Giorno Per Giorno. Een hint naar de toekomstige richting van de zanger was wel al te horen, want het laatste nummer op de cd, Opa, is de eerste Nederlandstalige song die op cd verscheen.

Marco (1994)

Met Marco beleefde de zanger zijn defintieve doorbraak in Nederland. Hits als Dromen Zijn Bedrog en Waarom Nou Jij zijn inmiddels echte klassiekers in de Nederlandse muziekgeschiedenis.

Als Geen Ander (1995)

Met dit album verstevigde Marco zijn positie als zanger in de Nederlandse muziekbusiness. Als Geen Ander stond maar liefst 171 weken in de hitlijsten en stond daarvan vijf weken zelfs op nummer één! Bekendste hits: Vrij zijn, Ik leef niet meer voor jou, Je hoeft niet naar huis vannacht en Margherita.

De Waarheid (1997)

De Waarheid is Marco Borsato’s zes studioalbum en nog altijd zijn bestverkochte. De plaat ging meer dan 700.000 over de Nederlandse toonbanken en werd niet alleen bestverkochte album van het jaar, maar is nog steeds één van de best verkochte cd’s in Nederland ooit! Bekendste hits: De Waarheid, Wereld zonder jou (met Trijntje Oosterhuis).

De Bestemming (1998)

Ook De Bestemming werd bestverkochte plaat van het jaar en daarmee werd Marco de eerste artiest die dat twee jaar na elkaar wist te bereiken. De titeltrack van het album bereikte de eerste plek in de hitlijsten.

Luid en Duidelijk (2000)

Vlak voor de release van Luid en Duidelijk ging het even wat minder goed met Marco. De zanger verloor veel geld met een mislukt plan om een groots concert in de Amsterdam ArenA te geven. Gelukkig was zijn populariteit er niet minder om geworden, want ook dit album én de single Binnen werden een groot succes.

Zien (2004)

Met Zien slaat Marco Borsato in 2004 een net iets andere richting in. De muziek klinkt meer orkestraal en bombastischer dan ooit. Het bekendste nummer van het album is Voorbij, een duet met zangeres Do.

Wit Licht (2008)

Wit Licht is een uniek drieluik: het is een album, concertreeks (ook uitgebracht op cd) en een bioscoopfilm. Het emotionele Dochters is een echte klassieker geworden en is ieder jaar weer hoog in de Radio 2 Top 2000 te vinden.

Dromen Durven Delen (2010)

Het eerste album na de perikelen en het faillissement van The Entertainment Group is Dromen Durven Delen. De cd heeft een speciale 3D-hoes en bevat het nummer Schouder aan schouder. Marco zingt het nummer samen met Guus Meeuwis, die ook gedupeerd was door het faillissement.

Duizend Spiegels (2013)

Op Duizend Spiegels is het bijzondere nummer Samen voor altijd te vinden. Daarin zingt Marco Borsato samen met onder andere zijn eigen dochter Jada, maar ook met Lange Frans, Willem Frederiks, componist John Ewbank en zijn dochter Day Ewbank.

Evenwicht (2015)

Evenwicht is het nieuwste album van de zanger. Begin dit jaar kwam er een speciale heruitgave waar een nieuwe versie van Breng me naar het water op staat, nu samen met zanger Matt Simons.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Fun Content · Lijstjes · Marco Borsato Nieuws · Nieuws