Legendarische klarinettist Acker Bilk overleden

Geschreven door op 3 november 2014 om 10:45
Acker Bilk - Credits Marquisofquensbury - Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

De legendarische klarinettist Acker Bilk is zondagavond overleden. Op 85-jarige leeftijd overleed hij aan de gevolgen van keelkanker. Dat meldt music-news.com

Zondagavond meldde zijn manager dat de Britse jazzmuzikant na een lang ziektebed het leven had gelaten, nadat in het jaar 2000 keelkanker bij hem werd geconstateerd. De muzikant veranderde zijn naam, oorspronkelijk Bernard Stanley Bilk, naar Acker Bilk in zijn tijd in het leger, waar hij voor het eerst in aanraking kwam met een klarinet. De naam Acker kan ook wel vrij vertaald worden naar ‘vriend’ of ‘kameraad’.

Acker Bilk

Acker Bilk werd geboren op 28 januari 1929 in het Verenigd Koninkrijk. De Brit staat bekend om zijn karakteristieke verschijning, bestaande uit een sik, bolhoed en gestreept jasje. Een ware toevoeging aan die verschijning was  zijn klarinetspel, getypeerd door een stijl die rijk was aan vibrato en zich op tonaal gebied vooral bevond in de lagere registers van het instrument.

Acker Bilk gaf zijn laatste concert in augustus 2013. Onder zijn bekendste nummers vallen Stranger on The Shore en Taste of Honey, waarbij eerstgenoemde hit uit 1961 hem vier gouden platen opleverde. Met datzelfde nummer was hij de eerste Brit ooit die een nummer 1-hit wist te scoren in de Billboard Hot 100.

YouTube player

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Ruben Meijer

Ruben Meijer, Webredacteur bij www.artiestennieuws.nl
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Nieuws