Live Report: ‘Sign of the Dragonhead World Tour’ doet Doornroosje schudden

Geschreven door op 2 mei 2018 om 17:58
Leaves' Eyes in Doornroosje - Fotocredits: Jimmy Israel / schiet7kleuren.nl (toestemming, zie mail Harrie)

Op zondagavond 29 april doet de ‘Sign of the Dragonhead Worldtour’ Doornroosje Nijmegen aan. De tour brengt Almanac, MaYaN en Leaves’ Eyes naar Nijmegen. En daar hebben ze goed aan gedaan. Het is een feest geworden waar nog lang over gesproken zal worden. En Artiesten Nieuws was erbij!

‘Sign of the Dragonhead Worldtour’

De tour ontleent haar naam aan de titel van het laatste album van Leaves’ Eyes. Deze formatie bracht dit album in het begin van het jaar uit. De verwachtingen waren hoog gespannen omdat dit album het eerste was met de nieuwe zangeres Elina Siirala.

En zo komt de tour op zondagavond aan in Nijmegen waar men acte de présence geeft in poptempel Doornroosje. Of dit toeval is weten we niet, maar dit gebouw leent zich uitstekend voor dit soort concerten. De zaal ademt een bepaalde atmosfeer die uitstekend past bij deze bands. Wat donker, mistig, mystiek en toch knus en gezellig. Ideaal gelegen voor wanneer je met het openbaar vervoer komt. Je bent snel binnen, gratis garderobe en gewoon afrekenen aan de bar. En overal super vriendelijk personeel. Je voelt je er gewoon thuis.

En zo ook de drie bands deze avond. Want laten we niet vergeten dat er ook nog muziek gespeeld is. En hoe!

Almanac

De eerste band van deze avond is Almanac. De band, in 2015 opgericht doorgitarist  Victor Smolski, is een prima opener voor deze avond. De band brengt strakke metal zonder al te veel moeilijke zaken. Gewoon zoals het hoort, leuke riffs, prima tempo en vooral goede vocals. Deze vocals worden verzorgd door zangeres Jeanette Marchewka en zanger David Readman. De twee vullen elkaar prima aan en maken er een leuk optreden van.

Almanac in Doornroosje - Fotocredits: Jimmy Israel / schiet7kleuren.nl

Almanac in Doornroosje – Fotocredits: Jimmy Israel / schiet7kleuren.nl

De band heeft tot nu toe twee albums uitgebracht, waarvan Kingslayer’ de laatste is. Van dit album zijn dan ook de meeste nummers te horen die de band deze avond brengt. Vooral de nummers ‘Hail to the King’ en ‘Children of the secret path’  doen het goed.

Wat opvalt tijdens dit optreden is dat Jeanette en David keurig een stapje naar achter doen tijdens de instrumentale stukken en het podium keurig aan de muzikanten gunnen. Na ruim 35 minuten is dit prima optreden voorbij. Het publiek is erg tevreden en behoorlijk opgewarmd. En dat is zeker een compliment aan Almanac.

MaYaN

Dan is het de beurt aan de Nederlandse band MaYaN. Deze band, opgericht door Mark Jansen, is altijd een verrassing. Niet zozeer alleen muzikaal, maar ook wie er op het podium gaan verschijnen. De band heeft een groot aantal bandleden waarvan een deel vast en een deel ook actief is in andere bands. Altijd even afwachten wie er bij zijn dus!

Maar het is een thuiswedstrijd en dus is het druk op het podium. De band verschijnt uiteindelijk, met tussenpozen, met tien man op het podium. Een drukte van jewelste, maar geweldig om te zien hoe de fantastische muzikanten zich over het podium bewegen. Men is super gemotiveerd en dat is in alles te merken. Het spat er werkelijk vanaf. Het publiek heeft dat door en gaat volledig achter de band staan.

MaYaN in Doornroosje - Fotocredits: Jimmy Israel / schiet7kleuren.nl

MaYaN in Doornroosje – Fotocredits: Jimmy Israel / schiet7kleuren.nl

Muzikaal is het natuurlijk een feest. Met maar liefst 5 vocalisten is het een streling voor het oor. Van diepe grunts tot bijna opera. Van alle smaken is er wel wat. Het klinkt werkelijk fantastisch. En het is een lust voor het oog.

MaYaN is druk doende met haar derde album dat dit jaar uitgebracht gaat worden. Het is dan ook geweldig dat ze twee nieuwe nummers brengen deze avond. Het zijn ‘Tornado of thoughts’ en ‘The Power Proces’. Maar ook nummers als ‘Footage’ en ‘Burn your Witches’ staan op het programma.

Na een uur is het voorbij. Het publiek beloond de band met een minutenlange ovatie. Men is erg tevreden en het is aan de bandleden te zien dat ze het erg waarderen.Goed om een dergelijke Nederlandse band aan het werk te zien!

Leaves’ Eyes

De afsluiter van deze avond is Leaves’ Eyes. Aan hen de taak het stokje over te nemen van MaYaN. Een niet al te eenvoudige taak, omdat de bands op muzikaal vlak best wel wat verschillen.

De intro is zoals verwacht. Leaves’ Eyes grijpt terug naar Scandinavië in de tijd van de Vikingen. Het optreden wordt begonnen met de titelsong van het laatste album ‘Sign of the dragonhead’. Het is echt weer even wennen. En dat merk je ook aan het publiek, dat wat stil valt. Ondanks de opzwepende gebaren van Alexander Krull, die probeert om het publiek weer wat los te krijgen. Krull is een krachtige verschijning op het podium, in contrast met zangers Elina Siirale. Samen klinkt het duo echter prima.

Leaves' Eyes in Doornroosje - Fotocredits: Jimmy Israel / schiet7kleuren.nl

Leaves’ Eyes in Doornroosje – Fotocredits: Jimmy Israel / schiet7kleuren.nl

Als het tweede nummer ‘Across the Sea’ wordt ingezet, lijkt toch ook hier het ijs gebroken. Het publiek pakt het op en het feest gaat weer verder. Er worden natuurlijk veel nummers gespeeld van het laatste album. Het klinkt prima. De komst van Elina heeft de band een prima geluid gegeven. Ze is een echte vakvrouw die ook live bijzonder zuiver zingt. En haar stem, samen met het diepe geluid van Alexander, maken de sfeer die men wil uitstralen ook helemaal waar.

Met nummers als ‘Jomsborg’, ‘Fires in the North’ en natuurlijk ‘Riders on the wind’ krijgt het Viking gevoel ook echt handen en voeten. En als Alexander in de tweede toegift ook nog verschijnt in een Viking outfit, is het helemaal compleet.

Maar laten we ook niet vergeten dat de band een aantal prima muzikanten heeft. Zij maken het echt af. En met onze ‘eigen’, maar zeer bescheiden Joris Nijenhuis achter de drums heeft de band toch een Nederlands tintje.

Prachtig affiche

Rond de klok van elf is het weer voorbij. Het publiek is zeer tevreden. Ze hebben drie goede maar ook verschillende bands gezien en gehoord. Maar dat maakt zo’n avond ook mooi. Het was een prachtig affiche. Doornroosje geniet nog na, maar de ‘Sign of the Dragonhead Worldtour’ gaat verder.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.