Rechter verwerpt auteursrechtzaak voor Taylor Swift nummer ‘Shake it Off’

Geschreven door op 14 februari 2018 om 14:04
Taylor Swift - Foto: Uncertaint | Wikimedia Commons

Er is een besluit gekomen in de auteursrechtzaak tegen Taylor Swift! De blonde schone werd aangeklaagd door de schrijvers van het nummer van 3LW, ‘Playa’s Gon’ Play’. Nu geeft de rechter aan de zaak uit het raam te gooien.

Taylor Swift ontloopt rechtzaak

De zangeres werd aangeklaagd door Nathan Butler en Sean Hall, de schrijvers van 3LW’s track. De twee claimden dat het refrein van Taylor’s ‘Shake it Off’ gebaseerd was op hun songtekst “playa’s they gon’ play and the haters they gon’ hate”.

De Amerikaanse rechter, Michael W. Fitzgerald, heeft de zaak echter verworpen, waardoor de ‘Bad Blood’-zangeres een rechtszaak ontloopt. Volgend Fitzgerald zijn de uitdrukkingen “haters gonna hate” en “players gonna play” te alledaags om auteursrechtelijk beschermd te zijn. Hall en Butler vonden daarentegen dat het combineren van de twee zinnen origineel genoeg was om bescherming te rechtvaardigen. Daar had de rechter het volgende over te zeggen:

“In 2001 zat het concept van ‘players’, ‘haters’ en ‘player haters’ in de Amerikaanse cultuur ingebakken. Het concept dat mensen handelen naar hun ‘essentiële aard’ is niet iets creatiefs, het is alledaags. De vermeend geschonden teksten zijn korte zinnen die de originaliteit en creativiteit missen die nodig zijn voor auteursrechtelijke bescherming.” 

Hoger beroep

De advocaat van de songwriters, Gerard Fox, meldde dat hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. Fox vindt dat de rechter een expert had moeten vinden om over de originaliteit van de teksten te oordelen, in plaats van ze zelf te interpreteren:

“Hij kan zichzelf geen expert in de muziekindustrie maken, sorry maar dat is eigenlijk gênant.”

Plagiaat of niet?

Wat vind jij van de beschuldiging van plagiaat? Beluister beide tracks hieronder en laat het ons weten in de poll:

Bron: Scribd.com

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Fun Content · Nieuws · Taylor Swift Nieuws