Kesha bedankt fans voor de steun met emotioneel lied

Geschreven door op 27 februari 2016 om 19:10
Kesha - Fotograaf Peter Neill - Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

De zaak rondom Kesha houdt de popindustrie in z’n greep. Waarom? Dat lees je hier. Beluister ook haar emotionele bedanknummer.

Het emotionele bedanknummer 

Wat is er aan de hand?

Kesha, bekend van Die Young, Tik Tok en Flo Rida-hit Right Round, leek een prachtige carrière tegemoet te gaan toen ze op haar 18e een contract tekende bij Dr. Luke, producer, ex-manager en labelbaas van het aan Sony gelieerde Kemosabe Records. Even zodat je weet hoe succesvol zo’n contract is: de producer hielp Kelly Clarkson aan de wereldwijde hit Since You Been Gone en de lancering van Katy Perry met I Kissed a Girl.

Alle problemen werden in gang gezet wanneer het nummer, met het refreintje ‘we’re gonna die young’, van de radio werd gehaald na de school shooting in Newtown. De zangeres schreef op Twitter dat ze de tekst nooit had willen zingen, maar ze ‘gedwongen’ was – een uitspraak die ze later overigens wat nuanceerde: ‘gedwongen’ was misschien wat stellig uitgedrukt. Later bleek dat er heel wat aan vooraf was gegaan..

Free Kesha

In 2013 begint een fan van Kesha de petitie: Free Kesha. Hiermee willen de fans de zangeres bevrijden van Dr. Luke. Waarom? De producer zou haar in zijn macht hebben als een marionet. Ook wordt in 2014 beweerd dat de boulimia van Kesha de schuld is van Dr. Luke. ‘Luke bleef haar maar vertellen dat ze moest afvallen. Ze deed alles wat ze kon, maar viel niet snel genoeg af. Dat is het moment dat ze voor het eerst haar vinger in haar keel stak’, vertelde de moeder van Kesha.

In 2014 beginnen Kesha en haar advocaten een rechtszaak om alle contracten met Dr. Luke en Sony te ontbinden, zodat ze met andere muzieklabels en uitgeverijen in zee kan gaan. Hier kun je de volledige aanklacht lezen. Het grootste gedeelte van de aanklacht gaat over het feit dat de producer haar sinds het begin, tien jaar geleden, ‘seksueel, psychisch, verbaal en emotioneel’ heeft mishandeld. Hij had haar helemaal in haar macht! Natuurlijk ontkent hij alles en is hij zelfs een rechtszaak begonnen wegens smaad.

Uitspraak

Afgelopen vrijdag werd de eis van Kesha om haar contracten met de labels te ontbinden afgewezen. Maar hiermee is de oorlog nog niet afgelopen.. Er zullen nog meerdere rechtszaken volgen. Want Kesha’s enige wens is, aldus haar advocaten, dat ze ‘een album kan opnemen met een label dat op geen enkele manier banden heeft met iemand die haar emotioneel en seksueel heeft misbruikt’. Zelf zegt ze: ‘helaas denk ik niet dat mijn zaak mensen die misbruikt zijn het zelfvertrouwen geeft zich uit te spreken – en dat is een probleem.’

Alle steun

Taylor Swift steunde de zangeres met een enorme donatie. Grimes, Lily Allen en Kelly Clarkson betuigden steun via Twitter. Ook schreef Lady Gaga: ‘There are people all over the world who love you @KeshaRose. And I can say truly I am in awe of your bravery.’ Na de uitreikingen van de Brit Awards maakte een geëmotioneerde Adele gebruik van het podium om haar steun uit te spreken voor Kesha.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Tags:
· · · ·
Artikel Categorieën:
Artiesten · Kesha Nieuws · Nieuws