‘Harder dan ik hebben kan’ van BLØF komt in woordenboek Van Dale

Geschreven door op 22 januari 2018 om 12:28
BLØF - Foto CrazyPhunk (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)

De uitdrukking ‘harder dan ik hebben kan’ uit het gelijknamige lied van de Zeeuwse band BLØF wordt vrijwel zeker opgenomen in de nieuwe editie van het woordenboek Van Dale. In het Radio 5-programma Volgspot heeft de hoofdredacteur Ton den Boom dat bekendgemaakt. 

BLØF-uitdrukking in Dikke Van Dale

Hoofdredacteur Ton den Boom heeft bekendgemaakt dat de uitdrukking van de band naar alle waarschijnlijkheid in de nieuwe editie van het woordenboek komt. Den Boon heeft een vast onderdeel waarin hij Nederlandse liedteksten ontleedt.

Als een bepaalde kenmerkende zinsnede zich na tien of vijftien jaar heeft bewezen en ontwikkeld in de Nederlandse taal, dan wordt deze opgenomen in de Van Dale. Het meesterwerk van BLØF uit 1999 voldoet aan deze eisen, aldus de hoofdredacteur van de Grote Van Dale. Eerder werd bekendgemaakt door Van Dale dat de zinsnede ‘het is een nacht die je normaal alleen in films ziet’ uit het gelijknamige lied van Guus Meeuwis ook een plekje in het woordenboek krijgt.

Eerder werd al bekend dat BLØF in mei voor een volle zaal in de Ziggo Dome staat. Verder geeft de band in september een optreden tijdens Metropool Open Air en komen ze op Hemelvaartsdag naar het festival GraauwRock.

Dwingende metafoor

Harder dan je hebben kan is sinds 1999 een gevleugelde uitdrukking geworden die je nu in allerlei betekenissen en combinaties terugvindt“, legde Den Boon in het programma uit.

” De uitdrukking is de combinatie met regen inmiddels ontstegen. Het verwijst nu ook naar emoties of verdriet zónder die regen. Het is een heel dwingende metafoor.”

De verantwoordelijke van de Van Dale merkt op dat de uitdrukking de laatste jaren steeds vaker wordt gebruikt op sociale media en in kranten. “Het citaat werd opvallend vaak gebruikt als het in verslagen of recensies ging over regenen tijdens popconcerten“, legt hij uit.

De expressie wordt nu ook gebruikt in contexten die niets meer met menselijke emoties of regen te maken hebben. “Er wordt bijvoorbeeld gesproken over geluiden die harder klinken dan iemand hebben kan. Of auto’s of vliegtuigen die harder gaan dan mensen hebben kunnen. De uitdrukking vindt geheel los van het lied zelf zijn eigen weg in de Nederlandse taal.

Harder dan ik hebben kan

De track ‘Harder dan ik hebben kan’ was de vierde single van het derde studioalbum van de muziekgroep, genaamd ‘Boven‘. Het nummer stond drie maanden in de hitlijsten en eindigt ieder jaar bij de laatste 400 nummers in de Top 2000.

YouTube player

 

Bronnen: Nu.nl, YouTube, Bol.com

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Blof Nieuws · Fun Content · Nieuws