Top 10 zangeressen aller tijden

Geschreven door op 23 januari 2016 om 18:24

Uiteraard heeft iedereen een mening over de inhoud en de volgorde van dit lijstje, wij dus ook. Dit zijn volgens ons de 10 beste zangeressen aller tijden.

Tip: lees ook de top 10 beste zangers aller tijden.

10 Barbra Streisand 1942 – heden

Deze zangeres won in 1963 al haar eerste twee Grammy’s met haar album Barbra Streisand. Vervolgens kwam haar album ‘People’ uit, die in 1968 ook werd gebruikt in de film ‘Funny Girl’ waarin ze zelf de hoofdrol speelde. In totaal heeft ze meer dan zestig albums uitgebracht, waarvan twaalf soundtrack-albums bij films. Ze is de vrouwelijke artiest met de meeste gouden, platina en multi-platina albums.

9 Diana Ross 1944 – heden

Ze werd bekend met de meidengroep The Supremes. Barbara Martin verliet de groep kort daarna. In 1967 werd de naam veranderd in Diana Ross and the Supremes. Hoewel de groep twaalf grote hits scoorde, verliet Diana in 1969 The Supremes om een succesvolle solocarrière te starten. Ze zong niet alleen solo, maar ook prachtige duetten met o.a. Marvin Gaye, Michael Jackson en Lionel Richie. Ze speelde in films zoals Lady Sings The Blues en The Wiz. Endless Love, uit 1981 bleek de bestverkopende single uit haar carrière te zijn. In 2006 is er een film uitgebracht over The Supremes met als titel ‘Dreamgirls’. Hierin spelen o.a. Beyoncé, Jamie Foxx, Eddie Murphy en Jennifer Hudson.

8 Dolly Parton 1946 – heden

De zangeres, die opgroeide in een arm gezin, startte haar carrière als zangeres bij een lokaal radio- en televisiestation. Toen ze even later een duo vormde met Porter Wagoner, en hem in 1947 verliet om solo te gaan, schreef ze de hit “I will always love you”, dat een van haar grootste hits werd en later werd gecoverd door Whitney Houston. Ze won verschillende Grammy’s, prijzen en onderscheidingen. Ook speelde ook in films, televisieprogramma’s en series. Zo was ze in 2006 en 2007 te zien naast haar petekind Miley Cyrus in de serie Hannah Montana. Dolly Parton is binnen de country één grote zangeres.

7 Patti Smith 1974 – heden

Deze rockster wordt beschouwd als één van de grondleggers van het punkgenre in New York. Daarom wordt ze vaak ‘The Godmother of Punk’ genoemd. Smiths bekendste nummer is “Because the Night”, dat ze samen schreef met Bruce Springsteen. Smith was een grote bron van inspiratie voor Michael Stipe, de zanger van R.E.M.. De Australische alternatieverockband, The Go-Betweens, droegen een nummer op aan Smith. In 2004 sprak Shirley Manson van Garbage over Smith’s invloed op haar in Rolling Stone. Verder hebben bekendheden als Morrissey, Johnny Marr, Sonic Youth, U2, KT Tunstall, Madonna, Ellen Page … Smith aangegeven als een van hun grootste invloeden.

6 Whitney Houston 1963 – 2012

Houston was een dochter van Cissy Houston (achtergrondzangeres van onder anderen Elvis Presley en Aretha Franklin). Begin jaren tachtig kwam haar carrière als fotomodel van de grond. Ze poseerde voor Seventeen en was een van de eerste vrouwen met een donkere huidskleur op de omslag. Toen ze verder ging met haar muziekcarrière nam de zangers als eerste het nummer Hold Me op. Haar eerste album kwam moeizaam van de grond, maar de daaropvolgende single betekende haar doorbraak. Sindsdien kreeg ze succes in alles wat ze deed: films, muziek, tv en als model. Ze kreeg de status van een superster.

5 Stevie Nicks 1948 – heden

In het midden van de jaren 70 werd Nicks een megaster als charismatische zangeres van de (voormalige) Engelse bluesformatie Fleetwood Mac, waar ze in 1974 als “package deal” werd aangenomen door Mick Fleetwood, daar waar het eigenlijk alleen om haar toenmalige levensgezel Lindsey Buckingham ging. Nicks paste echter wonderwel in het nieuwe concept en ze zette samen met Buckingham de band weer op de kaart. Ze maakt nog geregeld soloalbums en is al jaren de meest succesvolle artiest uit de Fleetwood Mac-familie.

4 Etta James 1938 – 2012

De zangeres stond ook bekend als “Miss Peaches”. Ze nam verschillende duetten op met Harvey Fuqua die grote successen werden. Het nummer At Last werd gebruikt in de officiële FIFA 16-trailer en verscheen samen met andere hits, zoals “All I Could Do Was Cry” en “Trust In Me”, op haar eerste album At Last!. Haar zang werd gekenmerkt door goede technieken en sterke jazz-invloeden. Voor de jongere generatie staat Etta bekend om haar Muddy Waters-cover “I Just Want to Make Love to You”, die gebruikt werd voor een Coca-Cola-reclame. Avicii gebruikte de sample van het lied Something’s Got A Hold On Me voor zijn wereldbekende hit Levels.

3 Tina Turner 1939 – heden

The Queen of Rock, zoals we haar allemaal kennen.  In de jaren 60 en 70 werd ze met haar toenmalige echtgenoot bekend als het duo Ike & Tina Turner. In de jaren 80 brak ze door met een uiterst succesvolle solocarrière. De zangeres is met 180 miljoen verkochte platen de bestverkopende vrouwelijke rockartiest en verkocht de meeste concerttickets van alle soloartiesten ter wereld. Tina Turner staat bekend om haar krachtige stemgeluid en om haar energieke optredens waarbij ze al haar fysieke troeven uitspeelt: big hair(meestal een pruik) , een normale boezem en slanke benen geaccentueerd door hoge hakken en een korset of minirok.

2 Janis Joplin 1943 – 1970

Grote voorbeelden voor haar waren Odetta, Lead Belly, Bessie Smith en “big mamma” Thornton. Joplin wordt nog steeds beschouwd als een van de invloedrijkste blueszangeressen van de jaren zestig. Joplins teksten weerspiegelen een gevoel van pijn en eenzaamheid van een vrouw die een laag zelfbeeld had en gekweld werd door een gebrek aan zelfvertrouwen. Dit zal ongetwijfeld ten grondslag hebben gelegen aan haar succes als blueszangeres.

1 Aretha Franklin 1942 – heden

Tegen het eind van de jaren zestig kreeg Aretha Franklin de bijnaam “The Queen of Soul”, omdat ze zo beroemd was geworden en tevens als een rolmodel voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap werd gezien. Aretha Franklin werd door het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone uitgeroepen tot beste zanger(es) aller tijden. Op 3 januari 1987 werd zij de eerste vrouw die een plaats kreeg in de Rock and Roll Hall of Fame. In 1999 ontving ze de hoogste Amerikaanse kunstonderscheiding, de National Medal of Arts. In 2012 werd ze opgenomen in de Gospel Music Hall of Fame. 17 oktober 2014 kwam haar 38ste studioalbum Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics uit. Dit album bevat liedjes van andere beroemde zangeressen. De eerste uitgekomen single van dit album is een vertolking van Adele’s Rolling in the Deep. Als Adele zo doorgaat, staat ze de volgende keer ook in dit lijstje.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Tags:
· ·
Artikel Categorieën:
Artiesten · Fun Content · Lijstjes