Top 10 zangers aller tijden

Geschreven door op 11 januari 2016 om 17:56

Uiteraard heeft iedereen een mening over de inhoud en de volgorde van dit lijstje, wij dus ook. Dit zijn volgens ons de 10 beste zangers aller tijden.

10. James Brown 1933 – 2006

The Godfather of Soul was een grote showman wiens elastische manier van bewegen generaties van popartiesten heeft beïnvloed. Daarnaast had hij zeer karakteristieke manier van zingen die naadloos past bij het funkgeluid van zijn band. James Brown beschikte over een heel arsenaal uitroepen en kreten waarmee hij zijn stem als instrument gebruikte. Vaak geïmiteerd maar zelden geëvenaard.

9. Ray Charles 1930 – 2004

Ray Charles was een Amerikaanse pianist en zanger die in de jaren vijftig tot een ster uitgroeide. Charles werd op zijn zevende blind en zou tijdens optredens altijd een zonnebril dragen. Muzikaal wist hij rhythm & blues te combineren me gospel waar zijn enthousiaste en ritmische manier van zingen zeer goed bij paste. Op hits als ‘Hit the Road Jack’ hoor je perfect hoe zijn stem van zoetsappig naar gruizig verandert. Ook zijn rauwe kreten waren zeer invloedrijk.

8. Otis Redding 1941 – 1967

Soulzanger Otis Redding groeide na zijn tragische dood pas echt uit tot een legende. In 1962 bracht hij zijn debuutalbum uit maar zijn doorbraak leek, net als die van Jimi Hendrix en Janis Joplin, plaats te vinden op het Monterey festival van 1967. Na dit succesvolle optreden nam hij ‘(Sittin’ On) The Dock of the Bay’ op. Helaas kwam Redding op 10 december 1967 om het leven bij een vliegtuigongeluk. Het melancholische ‘(Sittin’ On) The Dock of the Bay’ zou de eerste postume nummer 1 hit in de Verenigde Staten worden. Ondanks zijn korte carrière staat Redding bekend als de King of Soul.

7. Bob Dylan 1941

Bob Dylan wordt beschouwd als een van de grootste songwriters van de Verenigde Staten van Amerika in de twintigste eeuw. Hij heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan. Zijn carrière begon tijdens zijn middelbare schooltijd in het midden van de jaren vijftig. Toen het vanaf 1961 in een stroomversnelling raakte, begon hij zich te manifesteren als folksinger. Dergelijke teksten waren tot begin 1965 volstrekt onbekend in de popmuziek, die door Dylans talent en zeer eigen muziekopvatting dan ook voorgoed is veranderd en sindsdien als waarachtige kunstvorm kan worden beschouwd. Aan Dylan wordt de verdienste toegekend dat hij de popmuziek hersenen heeft gegeven.

6. Marvin Gaye 1939 – 1984

Gaye was een zoon van dominee Marvin Gay (1914-1998). De “e” voegde hij later aan zijn achternaam toe als eerbetoon aan Sam Cooke, die wij op de vierde plaats hebben staan. Hij had zijn eerste hit in 1962 met Stubborn Kind of Fellow. Daarnaast nam hij succesvolle duetten op met o.a. topzangeres Tammi Terrel (o.a. Ain’t no mountain high enough). Toen Tammi in 1970, na twee jaar van vele operaties, aan een hersentumor overleed, leidde dat tot een depressie bij Gaye. Hij trok zich een paar jaar terug uit de openbaarheid en vernieuwde zijn thematiek naar maatschappijkritische songs als Save the ChildrenMercy Mercy Me (The Ecology)Inner City Blues en het titelnummer, die vloeiend in elkaar overgaan. What’s Going On wordt inmiddels als Gayes meesterwerk beschouwd en als een van de invloedrijkste platen in de zwarte Amerikaanse muziek.

5. John Lennon 1940 – 1980

John Lennon was een Engelspopmusicus, vredesactivist en oprichter van de Liverpoolse groep The Quarrymen, die later bekend werd als The Beatles. Samen met Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr had Lennon met deze groep een belangrijke rol in de popmuziek. Ook als solist maakte hij (gedeeltelijk samen met zijn vrouw Yoko Ono) een bloeiende carrière door, waarmee hij bekend werd als een van de belangrijkste gezichten van de hippiebeweging. Naast zijn muzikale en culturele bijdrage leverde Lennon ook politieke en filosofische inzichten als vredesactivist en vrijdenker. Het nummer Imagine geldt hiervan als bekendste en duidelijkste voorbeeld.

4. Sam Cooke 1931 – 1964

Eerst met familieleden en later met de Highway QC’s zong hij gospel totdat hem werd gevraagd de opvolger te worden van RH Harris bij de legendarische Soul Stirrers. In 1956 bracht Sam Cooke zijn eerste popsingle uit. Hij deed dat onder de naam Dale Cooke. Zijn eerste grote hit had hij met “You Send Me” en vele hits volgden. In 1960 richtte Cooke zijn eigen platenlabel op, waarbij onder anderen de artiesten The Simms Twins, The Valentinos, Bobby Womack en Johnnie Taylor zich aansloten. Dit label heette SAR Records. Zo werd hij een grote muzikant met veel invloed tot hij in 1964 werd doodgeschoten.

3. Elvis Presley 1935 – 1977

The King is de grondlegger van de moderne popmuziek. Als geen ander wist hij rock ’n roll naar de massa te brengen. Zijn beruchte heupbewegingen en knappe gezicht speelden hierbij een grote rol, maar Elvis was ook een fenomenale zanger. In zijn eerste periode wist hij de opzwepende muziek aan te vullen met typische uithalen die zijn publiek in extase brachten. Later zou hij zich steeds meer richten op ballads als ‘Are You Lonesome Tonight?’ waar zijn diepe stem bijzonder goed geschikt voor bleek te zijn. Nog steeds is Elvis met meer dan 1,5 miljard verkochte platen de best verkopende zanger aller tijden.

2. Frank Sinatra 1915 – 1998

Zijn bijnaam The Voice verraadt al dat Frank Sinatra een uitzonderlijke zanger was. Vaak wordt vergeten dat hij in het begin van zijn carrière een tieneridool was. Na die periode in de jaren veertig leek zijn zangloopbaan ten einde te lopen. Sinatra bleek echter niet alleen talentvolle zanger te zijn maar ook een intense acteur. Zijn comeback werd ingezet via populaire films als From Here To Eternity. Sinatra concentreert zich vervolgens op optredens in Las Vegas waar hij bevriend raakt met zangers als Dean Martin en Sammy Davis Jr. In die periode neemt hij aantal legendarische platen op vol melancholische nummers die perfect passen bij zijn warme en tedere stem. Niemand zingt zo moeiteloos als Sinatra.

1. Freddie Mercury 1946 – 1991

Farrokh Bulsara zou wereldberoemd worden als Freddie Mercury, charismatische zanger van de rockgroep Queen. Mercury wist als geen ander zijn publiek te bespelen waarbij zijn karakteristieke microfoon een onmisbaar attribuut vormde. Maar hij was ook een begenadigd zanger die alle facetten van zijn stem wist te gebruiken (zijn bereik van vier octaven is uitzonderlijk.) Ballads, hardrock, disco, opera en zelfs Arabische zang wist hij moeiteloos te zingen, vaak met een knipoog. Het optreden van Queen tijdens Live Aid 1985 waarin Mercury het complete Wembleystadion in vervoering brengt, wordt vaak gezien als het beste rockoptreden aller tijden.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Tags:
·
Artikel Categorieën:
Fun Content · Lijstjes