Live Report: Golf- en crowdsurfen tijdens MadNes 2019

Geschreven door op 9 juli 2019 om 17:05
BMX @ MadNes 2019 - Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

NES – De 13e editie van MadNes, het surf- skate en muziekfestival op Ameland, is voorbij gevlogen! Het festival op het Noordzeestrand bij Nes trok dit weekend zo’n 5000 bezoekers.

MadNes 2019

MadNes werd dit jaar voor de 13e keer georganiseerd op en rondom strand Nes op het idyllische Ameland. De organisatie brengt skaten, surfen, muziek en duurzaamheid bij elkaar tijdens een compleet festivalweekend inclusief camping, lunch, diner, cultuur- en sportclinics op het strand. MadNes trekt een divers publiek en heeft dankzij haar kleinschaligheid een intieme sfeer.

Windsurfen en skimboarden @ MadNes Festival 2019 - Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Windsurfen en skimboarden @ MadNes Festival 2019 – Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Clinics op MadNes 2019

Tijdens MadNes kunnen bezoekers allerlei extreme sporten uitproberen door mee te doen aan clinics. Tijdens zo’n clinic krijgen deelnemers een beginnersles van ongeveer een uur. Inschrijven gebeurt van tevoren via de website, maar bij veel clinics is het mogelijk om zonder inschrijving aan te haken. Naast het sport- en cultuurprogramma, spelen ruim 45 kleine en grote bandjes op het strand en in de tenten.

MadNes Festival 2019 - Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

MadNes Festival 2019 – Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Frisse wind

Hoewel het dit jaar een stuk frisser was dan de voorgaande twee edities (in 2017 en 2018), leek dit niemand iets te deren. Na een korte opwarmoefening rennen alle de deelnemers van de watersportclinics enthousiast het zeewater in.

Clinic Brandingraften @ MadNes Festival 2019 - Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Clinic Brandingraften @ MadNes Festival 2019 – Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Stevige wind en hoge golven

De stevige aanlandige wind was dit jaar uitermate gunstig voor  de watersporters. Op zee krioelde het ook van de wind- en kitesurfers. Dankzij de hoge golven waren ook de golfsurfers ook goed vertegenwoordigd.

Kitesurfles @ MadNes Festival 2019 - Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Kitesurfles @ MadNes Festival 2019 – Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Strandactiviteiten

Wie even wil opwarmen na een duik in de zee, kan meedoen aan een legio sportactiviteiten op het strand. Denk aan racen met een blokart, balanceren op slacklines, ziplinen over het festivalterrein, zandhappen tijdens powerkiten of met een BMX of skateboard over een pumptrack rijden.

Archery Tag @ MadNes Festival 2019 - Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Archery Tag @ MadNes Festival 2019 – Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Strandsporten tijdens MadNes 2019

Naast een groot aantal extreme sporten, kunnen bezoekers aanhaken bij een potje beachvolleybal, archery tag of apenkooien in het zand.

MadNes Festival 2019 - Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Beachvolleybal @ MadNes Festival 2019 – Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Cultuur

Tussen alle sportactiviteiten door is het altijd fijn om even uit te rusten tijdens een strandmeditatie, een workshop beatboxen of een lezing over de surfers lifestyle. Sla een potje bingo en ‘grunten voor munten’ bij Satans Buurtcafé vooral niet over.

Diversiteit

Wat MadNes 2019 zo uniek maakte, is de diversiteit van het publiek. Overdag is het festival vrij toegankelijk. Hierdoor bestaat het publiek overdag uit een grappige mensenmix. Tussen de vele adrenalinejunkies vind je hier  en daar dus ook wat ANWB-stellen, hippies, nieuwsgierige Amelanders en kinderen.

Schilderen @ MadNes Festival 2019 - Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Schilderen @ MadNes Festival 2019 – Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Intieme sfeer

Vanwege de kleinschalige opzet heerst er een intiem en relaxt sfeertje op het terrein van MadNes 2019. Kinderen zijn druk aan het knutselen in het ‘Lucky People Center’, of hoelahoepen terwijl hun ouders naar een bandje kijken met een biertje in de hand.

Hoelahoepen @ MadNes Festival 2019 - Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Hoelahoepen @ MadNes Festival 2019 – Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Kopje thee van rioolwater

Nieuw dit jaar, waren een drijvende bar en een bubbelbad met drijfzand. Ook werd dit jaar een een circulair rioolwater systeem ingezet om het toiletwater te zuiveren. Dit water kan hergebruikt worden om een kopje verse muntthee van te maken.

Zipline @MadNes Festival 2019 - Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Ziplinen over het festivalterrein @MadNes Festival 2019 – Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Muziekprogramma

Na een middag wind- en golfsurfen, is het tijd om te crowdsurfen! In de avonden ligt de nadruk vooral op het muziekprogramma en is het festival uitsluitend toegankelijk voor 18+ festivalbezoekers met een polsbandje.

Op MadNes kom je geen overprized  popsterren tegen, maar echte muzikanten! Liefhebbers van brass, punk, reggae, Balkan, hiphop, psychedelische rock, surf, trippende elektro, pop en folk kunnen nieuwe bands ontdekken, crowdsurfen en meespringen in de moshpit.

I'm With Stupid @ MadNes Festival 2019 - Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

I’m With Stupid @ MadNes Festival 2019 – Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Springen en swingen

Een van de hoogtepunten op vrijdagavond was het optreden van brassband Gallowstreet. De mannen zetten de Hoempert volledig op zijn kop. Niet veel later trok de trippy elektro hiphop van Fata Boom de BaroNes vol springend publiek.

Op zondag was het de sassy gitarist van The Phantom Four die de show stal. Andere Bands die optraden waren Bukahara en España Circo Este. De Utrechtse reggaerock band I’m With Stupid trad zelfs meerdere keren op tijdens het weekend.

The Phantom Four @ MadNes Festival 2019 - Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

The Phantom Four @ MadNes Festival 2019 – Fotocredits: Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Over MadNes

MadNes Festival vindt jaarlijks plaats op en rondom strand Nes op Ameland. Het kleinschalige festival combineert surfen, skaten, muziek en meer op een duurzame manier. De 14e editie van MadNes Festival vindt plaats op op 3, 4 en 5 juli 2020. Voor meer informatie, kijk op de website van MadNes.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Djuna Vaesen

Djuna Vaesen, Redacteur bij www.artiestennieuws.nl
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.