Festival Report: Surf, skate en dansjes op MadNes festival 2018!

Geschreven door op 11 juli 2018 om 15:24
MadNes Festival 2023, MadNes Festival 2018 - Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Afgelopen weekend vond de inmiddels elfde editie van MadNes festival plaats op het pittoreske Ameland. De redactie van artiestennieuws was er ook dit jaar weer trouw bij en doet verslag.

MadNes festival 2018

Het blijft toch wel een uniek concept. Surfen, skateboarden, mediteren, een stoere hoofdband knutselen, ouwelullen-bingo, apenkooien op het strand, voorzichtig wat salsa pasjes oefenen, branding raften, SUPpen, BMX’en, strandbowlen, skimboarden, beach rugby of een zonnetje (of toch maar een zoet hartje?) kleuren met graffiti …  Op MadNes Festival 2018 is er letterlijk voor iedereen wat te doen.

MadNes Festival 2018 - Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

MadNes Festival 2018 – Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Festival op strand Nes

Gedurende het hele jaar staat Ameland bekend om haar rust, prachtige natuur en uitgestrekte duinen. Uitstekend dus voor een lange strandwandeling of een spelletje yahtzee in een kneuterig huisje. Eén keer peer jaar ondergaat het eiland echter een complete metamorfose en wordt het omgetoverd tot een surf- & skate walhalla: MadNes festival. Eigenlijk moet je er zelf bij zijn om het te zien of te geloven, en laten wij dat nu net hebben gedaan!

MadNes Festival 2018 - Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

MadNes Festival 2018 – Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

De reis

Het is vrijdagochtend en eigenlijk veel te vroeg voor een vrije dag. Maar ja, we hebben ons dit jaar iets beter voorbereid dan vorig jaar (lees: we hebben ons zowaar ingeschreven voor wat clinics) en hebben dus een strak programma!

Vol goede moed beginnen wij aan onze tocht van twee uur van Utrecht naar de veerhaven van Holwerd. Onderweg ontbreekt het ons aan niets: zelf gesmeerde broodjes en wat koffies on the go. Laat MadNes 2018 maar beginnen!

slackline, hoela hoep, MadNes Festival 2018 - Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

MadNes Festival 2018 – Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

De overtocht

Eenmaal aangekomen bij Holwerd parkeren we de auto, deze heb je op Ameland namelijk nergens meer voor nodig. Tenzij je zo’n hippie busje hebt waar je in kunt slapen, eten en weet ik het wat nog meer. Wat een creatieve exemplaren hebben we dit jaar weer gezien! Misschien een idee voor volgend jaar @redactie Artiesten Nieuws?” Helaas beschikken wij niet over zo’n hippe bus. Dus stallen wij onze auto voor 5 euro per dag en laden wij ons bolderkarretje (tip!) vol met kites, kampeer- en slaapspul en vertrekken wij naar de boot.

Eenmaal aangekomen op Ameland staan daar keurig een aanhanger en pendelbussen klaar om alle zwaarbepakte festivalgangers in no time naar de camping te brengen. Net als vorig jaar verloopt dit verrassend soepel, het is duidelijk dat MadNes de organisatie wederom tip top in orde heeft.

MadNes Festival 2018 - Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

MadNes Festival 2018 – Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

De camping

Als we aankomen op de camping krijgen we gelijk een vertrouwd gevoel. Wat een heerlijk huiselijk gebeuren is het toch! Het is niet te vergelijken met een festival als Pinkpop of Lowlands (al zijn die ook zeker niet verkeerd). De camping heeft een intieme setting en is lekker kleinschalig.

tent, camping, MadNes Festival 2018 - Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Camping op MadNes Festival 2018 – Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Campingfaciliteiten

Op de camping zijn alle voorzieningen die je nodig hebt. Er is genoeg sanitair aanwezig en een campingwinkel met verkoopwaren van condooms tot haarborstels. Koop je liever drank of zelfgebakken pannenkoeken? Geen probleem! Overal zie je geïmproviseerde pop-up barretjes van ervaren festival/campinggangers.

Bij binnenkomst krijg je van het MadNes personeel een polsbandje waar je geld op kunt zetten (geen muntjes, fijn!), een programmaboekje vol met nuttige tips en wandel/fiets routes en twee gratis etensbandjes. Lekker geregeld hoor MadNes!

slackline, zonnen, MadNes Festival 2018 - Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

MadNes Festival 2018 – Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Fiets, wandel of skate

Zoals eerder vermeld, heb je op dit festival eigenlijk niets aan je auto. Alles wat je nodig hebt is een skateboard of een gezond paar benen. Dit laatste lijkt een dingetje te zijn op dit festival. Naarmate de dagen vorderen nemen de festivalgangers op krukken of met medisch verband aanzienlijk toe. Of het iets te maken heeft met de extreme sporten op het festival, of zijn het gewoon diehards met pech voor het festival? Dat weten we niet.

Enfin, op de camping staan genoeg fietsen die je kunt huren voor vier muntjes. Behoor jij tot de festivalgangers op krukken of heb je simpelweg een luie dag? Geen probleem, ook daar hebben ze wat voor geregeld. Elke tien minuten vertrekt er een pendelbus naar het festival.

MadNes Festival 2018 - Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Huurfiets op MadNes Festival 2018 – Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

MadNes = mad op strand Nes

Onze tent staat en onze wijnbar is geopend. Na wat wijntjes is het echt tijd om naar het festival te gaan. Met trappelende voetjes stappen we op onze fiets en vertrekken we richting het festival. Zonder kaart en vol goede moed resulteert dit in een ietwat langere fietstocht, maar ach, de omgeving is zo mooi. Onderweg worden de eerste skaters en strandyoga-professionals gespot.

kano, kayak, MadNes Festival 2018 - Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

MadNes Festival 2018 – Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Vrijheid

Als je aankomt bij het festivalterrein krijg je gelijk een gevoel van vrijheid wat je bij geen ander festival hebt. Er staan geen hekken om het terrein, deze gaan er namelijk pas s’ avonds omheen. Hierdoor krijg je een instant vakantie gevoel.

Iedereen is overdag welkom om een kijkje te nemen bij dit festival. Jong, oud, hippie, skater, surfer of gewoon strandganger. Iedereen mag een kijkje nemen en genieten van een hapje of drankje. Wist-je-datje: Zelfs honden zijn hier welkom.

labrador, zee, MadNes Festival 2018 - Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Zelfs je hond is welkom op MadNes – MadNes Festival 2018 – Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Kleurrijk, intiem en feestelijk

Het festival terrein zelf is net als voorgaande jaren te omschrijven als kleurrijk, intiem en feestelijk. Je begrijpt gelijk waarom het een surf- & skate walhalla is; tussen de tenten door staan overal skateramps en surfboards opgesteld waar ervaren skaters hun kunstjes laten zien (ik refereer hier toch naar de toenemende mate van festivalgangers op krukken/verband).

bmx, halfpipe, MadNes Festival 2018 - Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

BMX op MadNes Festival 2018 – Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Festival van veelzijdigheid

MadNes is een festival van veelzijdigheid. Overal valt wat te zien of te doen. Zingende kappers met prachtige baarden, rockbandjes op het strand en genoeg strandtentjes met biologisch eten en drinken maken dat je je eigenlijk nooit hoeft te vervelen op dit festival tussen de clinics door. Helaas waren wij te laat voor onze clinics op vrijdag (ik zag mijn carrièreswitch naar professional graffiti-er stiekem al voor me). Maar wij keken onze ogen uit naar alles wat er om ons heen allemaal te doen was.

podium, surfplanken, MadNes Festival 2018 - Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

MadNes Festival 2018 – Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Clinics

Wat MadNes echt uniek maakt zijn alle clinics waar je je van te voren voor kunt inschrijven. Altijd al extreme sporten willen uitproberen of gedroomd van een nieuwe carrière als fotograaf? Van fotografiecursus tot Spaanse les of (wind)surf clinics, het kan hier allemaal.

Tip: de inschrijfdatum van de clinics vind ongeveer 1 à 2 weken voor het festival plaats. Houd dit goed in de gaten en schrijf je op tijd in! Want populaire clinics zoals surfen en blokarten zijn al heel snel vol. Zonder inschrijving kun je vaak nog op een reservelijst worden geplaatst en is de kans groot dat je ook nog wat toffe activiteiten kunt doen. Daarnaast zijn er genoeg activiteiten te doen zonder inschrijvingen zoals strand hoelahoepen, slacklinen of ziplinen over het festivalterrein.

surfen, MadNes Festival 2018 - Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Surfclinic tijdens MadNes Festival 2018 – Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Muziek & dans

Op MadNes hoef je geen techno muziek verwachten. Wat je hier wel vindt? Rock, pop, jazz, reggae & zwoele deuntjes. Op muzikaal gebied heeft MadNes genoeg te bieden. Overdag spelen er genoeg kleine bandjes en je mag er zelfs je eigen muziek maken. S’ Avonds gaat het er in de mainstage tent pas echt helemaal los met optredens van acts als Carvãna Sun, Jaya the Cat of Muyayo Rif (Tip!).

Zelfs Kees van Hondt ontbreekt niet op dit festival, wat resulteert in een afgebroken apres-ski bar (ja die was er ook) vol met ski’s, kerstbomen, kerstmannen en kilo’s in de lucht. Wat een uitzicht! Ook hebben wij onze eerste moshpit en stagedive overleefd. Grensverleggend dit festival, ik kan niet anders zeggen.

band, MadNes Festival 2018 - Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

MadNes Festival 2018 – Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Geslaagde 11e editie

MadNes festival 2018 wat was je leuk! Wat heb je ons verrast met je toffe optredens, lieve mensen en relaxte sfeer. Wij hebben niets anders dan lof voor de organisatoren Sjors, Steven, Floris, Danny en Symen: Dank jullie wel. Het is duidelijk dat jullie niet alleen erg goed zijn in wat jullie doen, maar dat jullie ook echt jullie ziel en zaligheid in dit festival stoppen. Wij houden van MadNes met haar intieme sfeer en unieke karakter. En dat jullie het dit jaar in een groen jasje hebben gestoken, vinden wij helemaal lief voor onze planeet.

MadNes Festival 2018 - Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

MadNes Festival 2018 – Fotocredits Djuna Vaesen (ArtiestenNieuws)

Volgend jaar terug!

Wij komen volgend jaar zeker weer terug! Ben jij helemaal enthousiast geworden en wil jij er volgend jaar ook bij zijn? Dat kan! MadNes 2019 vindt volgend jaar plaats op 5, 6 en 7 juli. Blok deze datum dus snel in je agenda en houd de Facebookpagina en website goed in de gaten.

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan even dit filmpje. Is de promo-film van 2018, leuk!

Tips

Om het gemakkelijk te maken, hier de eerder gegeven tips nog even op een rijtje:

  1. Neem een bolderkar mee voor al je spullen
  2. Schrijf je op tijd in voor de clinics (1 à 2 weken voor het festival)
  3. Luister naar Carvãna Sun, Muyayo Rif en Jaya the Catà op Spotify!

Heb jij nog iets toe te voegen? Een leuke ervaring gehad die je echt even moet delen of een op/aanmerking? Of ben je de liefde van je leven tegengekomen maar je weet zijn/haar naam niet meer? Laat het ons dan weten!

Meer info over MadNes? Ga dan naar www.madnesfestival.nl

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Stephanie Stam

webredacteur op www.artiestennieuws.nl
Stephanie Stam, webredacteur bij ArtiestenNieuws
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.