Live Report: Train vol op stoom tijdens show in AFAS Live

Geschreven door op 16 oktober 2017 om 17:42
Train - Foto Ralph Arvesen (Wikimedia Commons)

Op zaterdag 14 oktober was het podium in het Amsterdamse AFAS Live het domein van de Amerikaanse poprockband Train. Samen met  support act The Brahms zorgden zij voor een geweldige show. Artiesten Nieuws was erbij en genoot van een mooie show!

Support act: The Brahms

The Brahms is een nog vrij jonge Nederlandse band. Opgericht in 2014. De band kreeg al snel enige bekendheid in Nederland, wat resulteerde in een tweetal EP’s. Vorig jaar kreeg de band de 3FM Award voor beste alternative act. Daarna werd het wat stil. De band is volop bezig met de voorbereidingen voor een eerste album. Tijdens het optreden wisten de heren te vertellen dat dit album in februari 2018 uit moet komen.

Band schudt schroom van zich af

Het optreden begint wat moeizaam. Je merkt dat het een nog jonge band is die nu voor een groot publiek staat. Maar gaandeweg het optreden schudt de band alle schroom van zich af en maakt het er een verdienstelijk show van. Het vooral jongere deel van het publiek kan hun muziek wel waarderen.

Er worden al verschillende nummers gespeeld die straks op het nieuwe album zullen staan. Toch gaat het publiek pas echt los wanneer de band hun wat oudere nummers brengen. Zeker wanneer de track ‘Sleep’ gespeeld wordt.

Train rijdt AFAS Live binnen

Om klokslag 21.00 uur horen we in de verte een trein aankomen. Binnen no time arriveert Train op het podium. Zonder veel poespas, iets wat je toch vaak ziet, begint de band aan de show. Het openingsnummer ‘Drink Up’ zet het publiek direct in beweging en de track wordt volop meegezongen, iets wat overigens bij alle nummers het geval is.

Zanger Patrick Monahan weet direct het publiek voor zich te winnen. Hij is een prima entertainer die veel met zijn publiek bezig is. Maar op een wat “bescheiden” manier. En dat past prima bij deze band.

Train in AFAS Live - Foto :Nikki de Haas (Artiesten Nieuws)

Train in AFAS Live – Foto :Nikki de Haas (Artiesten Nieuws)

Technische problemen

Als het tweede nummer wordt ingezet, ’50 Ways To Say Goodbye’, dreigt het heel even mis te gaan. Zanger Patrick is wat warrig met zijn tekst. Al snel blijkt dat er wat mis is met zijn oortje. Maar professioneel lost hij het razendsnel weer op en kan de show verder gaan.

Zorgvuldig gekozen setlist

Het is een aaneenschakeling van oude en nieuwe nummers (onder andere van laatste album ‘A Girl, a Bottle, a Boat’) die nooit vervelen. De afwisseling in nummers is zorgvuldig gekozen. Niet de hits tot het laatst bewaren, maar gewoon keurig verdeeld over het gehele programma.

Leuk is dat de band ieder optreden een nummer brengt van de onlangs overleden Tom Petty, dit keer ‘You Don’t Know How It Feels’. Een nummer dat precies past bij Train en ook prima wordt neergezet.

Train in AFAS Live - Foto :Nikki de Haas (Artiesten Nieuws)

Train in AFAS Live – Foto :Nikki de Haas (Artiesten Nieuws)

Kippenvel

Zanger Patrick Monahan zorgt voor een kippenvel moment nadat hij het publiek vraagt of hij een nummer mag zingen zonder gebruik te maken van  zijn microfoon. Lastig natuurlijk, omdat AFAS Live een grote zaal is. De zanger brengt het nummer ‘Always Midnight’.

Het ondertussen muisstil geworden publiek luistert naar een werkelijk prachtige uitvoering van dit nummer met slechts een paar pianoklanken op de achtergrond. Als op het eind de bandleden en twee achtergrondzangeressen hem begeleiden is het helemaal af. Hier laat de band zien en vooral horen over welke zangkwaliteiten deze band beschikt.

Train in AFAS Live - Foto :Nikki de Haas (Artiesten Nieuws)

Train in AFAS Live – Foto :Nikki de Haas (Artiesten Nieuws)

Train raast door

Na dit prachtige nummer raast Train echter weer gewoon door. De bandleden nemen weer achter hun instrumenten plaats en gaan door waar men was gebleven. Ook nu blijkt de veelzijdigheid van de band.

Verschillende invloeden zijn in de muziek verwerkt. Soms best wel wat stevige rock, dan weer nummers met een duidelijke Zuid-Amerikaanse invloed. Het nummer ‘Working girl’ bevat zelfs wat Beach Boys invloeden. Niet vreemd natuurlijk, daar Train een echte West Coast-band is. Na de hits ‘Hey Soul Sister‘ en ‘Play That Song’ is het klaar en verlaat de band het podium.

Train in AFAS Live - Foto :Nikki de Haas (Artiesten Nieuws)

Train in AFAS Live – Foto :Nikki de Haas (Artiesten Nieuws)

Mooi slot van een mooie avond

Zoals het hoort geeft de band natuurlijk nog een toegift. En lang hoeft het publiek hier niet op te wachten. Een drietal nummers krijgt het publiek nog voorgeschoteld. Met een cover van Queen-track ‘Under Pressure’ geeft zanger Patrick eigenlijk zijn band en achtergrondzangeressen het podium. Zij mogen laten zien en horen wat zij in zich hebben. En dat is behoorlijk wat. Het wordt een prachtige uitvoering van een dito nummer.

Het optreden wordt vervolgens echt afgesloten met de bands enorme hit ‘Drops of Jupiter’. Een mooi slot van een mooie avond met twee heel verschillende, maar prima bands.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.