Live Report: Airbourne doet Melkweg op grondvesten schudden

Geschreven door op 16 oktober 2017 om 15:31
Airbourne in de Melkweg - Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Vrijdag 13 oktober stond de Amsterdamse Melkweg in het teken van onvervalste Australische rock-‘n-roll met Airbourne. Artiesten Nieuws was erbij en genoot van een knallende show!

Voorprogramma Desecrator warmt publiek op voor Airbourne

De Australische thrashmetalband Desecrator krijgt de taak om het publiek in de Melkweg op te warmen. De band betreedt om 20:00 uur stipt het Amsterdamse podium en knalt er gelijk in. Met snelle en ruige thrashmetal-songs probeert de band, die doet denken aan een mix van Metallica en Iron Maiden, het publiek wakker te schudden.

De fans lijken echter nog niet helemaal warm te lopen voor de thrashmetalband en dit hebben de rockers zelf ook door. Daarop besluit de band om het publiek te trakteren op covers van klassiekers als ‘Born To Be Wild’ en ‘Am I Evil?’. Met succes. Het publiek lijkt eindelijk wakker en blèrt op vol volume met de band mee.

“Are you ready to rock?”

Even na 21:00 uur is het dan toch echt tijd voor de hoofdact van de avond: Airbourne! De band stormt het podium op en opent met ‘Ready To Rock’, een letterlijke vraag aan de fans. Het aanwezige publiek laat weten er klaar voor te zijn door massaal mee te zingen en de eerste moshpits zijn al bij de openingssong een feit. De toon is gezet! Een betere opener voor een ouderwetse rock-‘n-roll show is niet denkbaar.

Airbourne in de Melkweg - Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Airbourne in de Melkweg – Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Vergelijking met AC/DC

De term ‘ouderwetse rock-‘n-roll’ is overigens bewust gekozen. Airbourne wordt al jaren veelvuldig vergeleken met een andere Australische rockband: het legendarische AC/DC. De rockers zien de vergelijkingen met hun idolen als het grootst mogelijke compliment. De band wil maar één ding: het publiek vermaken. En dat ze dit als geen ander kunnen, bewijzen ze vanavond in de Melkweg.

Bier en rock-‘n-roll

Naast rock-‘n-roll voert nog een ander onderwerp de boventoon deze avond: alcohol. Zo gooit de band gedurende de show meerdere bekers met bier het publiek in en staat er een rij halve liters Amstel op het podium opgesteld. Dit is niet voor niks. Af en toe grijpt frontman Joel O’Keeffe één van de blikken, om ze vervolgens al headbangend tegen zijn hoofd te slaan. De blikken breken open en het bier spuit over het publiek, een extra show-element bij deze heerlijk ‘hersenloze’ rockavond.

Airbourne in de Melkweg - Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Airbourne in de Melkweg – Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Jack & Coke voor Lemmy

Airbourne bracht in november 2016 haar laatste plaat ‘Breakin’ Outta Hell’ uit. Het afsluitende nummer van het album, ‘It’s All For Rock N’ Roll’, is een eerbetoon aan de in 2015 overleden Motörhead-frontman Lemmy KilmisterVoordat de band het nummer vrijdagavond in de Melkweg speelt, open frontman Joel O’Keeffe een coolbox die op het podium staat.

De zanger en gitarist schept plastic bekers vol met ijs en haalt blikjes cola en een fles Jack Daniels whiskey tevoorschijn. De bandleden schenken de Jack & Cokes in en proosten op Lemmy, om de alcoholische versnaperingen vervolgens uit te delen aan de fans die zich vlak voor het podium bevinden. Een passend eerbetoon aan de legendarische rock-held Lemmy Kilmister.

Luchtalarm

Tijdens de encore wordt een ouderwets luchtalarm door een roadie op het podium geplaatst. Drummer Ryan O’Keeffe loopt het podium op en geeft een flinke slinger aan het alarm, dat vervolgens door de zaal schalt. Die-hard fans weten al wat er komen gaat. Tijd voor ‘Live it Up’, één van de bands grootste hits en afkomstig van het uit 2013 stammende album ‘Black Dog Barking’.

“What a rock n’ roll party”

Afsluiter van de avond is ‘Runnin’ Wild’, misschien wel de grootste hit van de band. De heren laten het publiek nog één laatste keer losgaan en de Melkweg schudt op zijn grondvesten. Frontman Joel O’Keeffe besluit het balkon op te klimmen, om de fans die onder hem staan nog even te trakteren op een bierdouche.

Terwijl de laatste klanken van de gitaren nog door de zaal nadreunen, bedankt de band het publiek en deelt het nog een aantal plectrums en setlists uit. Met pijn in de nek en suizende oren verlaten de fans de Melkweg.

“What a rock n’ roll party in Amsterdam last night,” zegt de band een dag later via social media. Wij hebben hier niets aan toe te voegen.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.