Top 5 beste short films van 2015

Geschreven door op 26 december 2015 om 18:09

Dit jaar was ook een Nederlandse short film genomineerd voor beste short films van 2015. Bekijk hier de genomineerden en de winnaar.

A Single Life – Nederlandse productie

Het Utrechtse trio Job, Joris en Marieke creëerden de korte animatie A Single Life. ”Het was voor ons al bizar om genomineerd te zijn en om dit feest van de uitreiking hier in Los Angeles mee te maken’’, zei Job namens het drietal. Zijn woorden zeggen eigenlijk genoeg, ze hebben de Oscar helaas niet gewonnen. ”Heel jammer dat we hebben verloren, maar we komen terug.” Het was de eerste keer in elf jaar tijd dat Nederland weer voor een Oscar was genomineerd. De animatie, die twee minuten duurt, gaat over een vrouw die dankzij een mysterieuze single door haar eigen leven kan reizen. Bekijk hieronder de trailer.

Job, Joris en Marieke maakten dit jaar ook een veelbekeken en veelgeprezen animatie over de Tour de France die in Utrecht van start ging. Momenteel werken zij aan een prentenboek, Wie doet dat toch?. De ‘geïllustreerde whodunnit’ moet eind 2016 uitkomen.

Feast – winnaar

Feast werd gemaakt door vijftig personen die het einde van de uitreikingen allemaal in hun handen konden klappen: Feast was de winnende short film. “De animatiefilm is er een met een goede visie, maar wel wat middle of the road. Dat is een smaakverschil. Wij houden meer van een verhaal met een randje”, zo sprak Job.

Andere genomineerden beste short films:

Me and My Moulton

The Bigger Picture

The Dam Keeper

Nederland won in 2001

Erg populair zijn de Nederlandse short films vaak niet. De laatste keer dat Nederland een Oscar won voor beste korte animatie was in 2001 voor het filmpje Father and Daughter van Michael Dudok de Wit (hieronder te bekijken). De laatste keer dat Nederland een Oscar voor lange speelfilm won, was in 1998. Dat jaar won Karakter van Mike van Diem.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Nieuws