Wist je dit al over de piano?

Geschreven door op 12 oktober 2015 om 11:35
Hohe Messe, Us the Duo, Hardstyle Pianist - Piano, muzekinstrumenten - CC0 Creative Commons

De piano is één van de populairste muziekinstrumenten ter wereld. Maar hoeveel weet je eigenlijk over dit instrument? 

Wist je dit al?

De piano is een prachtig instrument met een interessant verleden. Na het lezen van deze weetjes zul je de piano op een nieuwe manier bekijken.. Of wist je alles al?

De Steinway Piano had een andere naam kunnen hebben

De wereldberoemde Steinwayvleugels behoren tot de beroemdste en duurste piano’s ter wereld. De Steinway piano had eigenlijk een compleet andere naam kunnen hebben. Toen de oprichter van Steinway & Sons in 1851 met zijn zoons emigreerde naar de Verenigde Staten, veranderde hij zijn naam van Engelhard Steinweg naar Henry Steinway.

YouTube player

Wil je je woonkamer met zo’n Steinway vleugel oppimpen? Dan moet je flink wat geld neertellen. Een exemplaar kost al snel zo’n € 75.000.

De piano heeft meer dan 12.000 onderdelen

Een piano lijkt misschien een eenvoudig instrument om te bedienen. Toch heeft het instrument meer dan 12.000 onderdelen. Hiervan kunnen er zo’n 10.000 bewegen.

Éen van deze onderdelen is het mechanisme dat de hamers terug brengt naar hun oorspronkelijke positie zodra deze de snaren raken. Zonder dit mechanisme zouden de hamers gewoon op de snaren blijven zitten en het geluid dempen.

Het grote aantal bewegende onderdelen is één van de redenen waarom het stemmen zo’n ingewikkeld proces kan zijn.

De uitvinder had zelf maar weinig interesse in de piano

De uitvinder van de piano: Bartolomeo Cristofori, maakte eigenlijk maar weinig piano’s. Hij was niet bepaald onder de indruk van zijn uitvinding en was meer geïnteresseerd in het klavecimbel.

Een klavecimbel is de voorloper van de piano. In tegenstelling tot de piano (waarbij de snaren aangeslagen worden) worden de snaren van een klavecimbel getokkeld.

De piano heette oorspronkelijk pianoforte

De originele naam van de piano is eigenlijk pianoforte. Dat betekent letterlijk: zacht en sterk. Hiermee werd aangegeven dat je hard en zacht op het instrument kunt spelen. Dit was toentertijd erg bijzonder, want bij het klavecimbel, één van de voorlopers van de piano, was dit onmogelijk.

Bij de piano slaat er een hamertje tegen de snaar wanneer je een toets indrukt. Maar bij de klavecimbel wordt de snaar ‘getokkeld’ (net zoals bij een gitaar) wanneer er op een toets wordt gedrukt. De snaar wordt dan even ‘opgepakt’ en weer losgelaten. Daarom duren de tonen bij een klavecimbel korter en kan er ook niet hard of juist zacht gespeeld worden.
Omdat de naam verder ingekort werd tot piano, heeft de term pianoforte inmiddels de betekenis gekregen van “authentiek” instrument van de barok- en klassieke periode.

Een ‘jonkie’ onder de instrumenten

In vergelijking met veel andere instrumenten, is de piano relatief nieuw. Het muziekinstrument is in 1698 uitgevonden door Bartolomeo Cristofori in Italie.

Koning der Instrumenten

De piano dankt zijn bijnaam ‘Koning der Instrumenten’ aan zijn brede toonbereik. Het muziekinstrument kan namelijk de laagste toon van de contrafagot en de hoogste toon van de Piccolo bereiken. Er is geen ander instrument dat zo’n volledig toonbereik kan evenaren!

Piano - CC0 Creative Commons, Donald Gould

Piano – CC0 Creative Commons

Pianotoetsten waren van ivoor

Pianotoetsen werden oorspronkelijk gemaakt van Ivoor. Dit duurde ongeveer tot 1950. De vraag naar piano’s groeide en de kosten van de toetsen werden hierdoor te hoog. Daarnaast zijn ivoren toetsen alles behalve diervriendelijk. Gelukkig zijn pianomakers daarom overgegaan op plastic toetsen.

Het populairste muziekinstrument ter wereld

De piano is het meest populaire muziekinstrument ter wereld! Het instrument wordt geassocieerd met veel klasse en romantiek. Het staat samen met het Drumstel en de gitaar in de top 3 van de meest gekozen instrumenten voor leerlingen in de muziekschool.

Alleen in de Verenigde Staten zijn al meer dan 10 miljoen Piano’s te vinden. Deze staan voornamelijk in huizen, bedrijven, scholen en andere instellingen. In Nederland kun je zelfs op het treinstation genieten van live pianomuziek.

De piano is ongelofelijk veelzijdig

De enorme populariteit van de piano is niet zo vreemd. Het instrument is namelijk ongelofelijk veelzijdig. We zien het muziekinstrument terug in de meest uiteenlopende muziekgenres. Denk daarbij niet gelijk aan Jazz en Klassiek, want het instrument gaat ook goed samen met dancemuziek. Onze eigen Nederlandse Wibi Soerjadi heeft dat dubbel en dwars bewezen. De pianist heeft onlangs een dancenummer gemaakt en het resultaat mag er wezen!

Piano weetjes

De piano is niet alleen mooi, maar vooral een veelzijdig instrument dat tot meer in staat is dan je zou denken. Hoe zit het met jouw kennis van de piano? Kende je alle bovenstaande feiten al?

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Djuna Vaesen

Djuna Vaesen, Redacteur bij www.artiestennieuws.nl
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Featured · Fun Content · Lijstjes · Nieuws