Talent ontdekt rond de stationpiano’s

Geschreven door op 18 juni 2015 om 12:53
Stationpiano - Fotocredits Inge Peeters - (Redactie ArtiestenNieuws)

Ed Sheeran begon ook ooit als straatmuzikant. Zouden deze artiesten ook zo groot kunnen worden? Een ding is zeker: ze weten in ieder geval hoe ze met een piano om moeten gaan!

We gingen een middag op pad om het straattalent op beeld vast te leggen. Wat we tegen kwamen was absoluut boven verwachting! Luister hieronder naar het talent wat er in Utrecht en Amsterdam rond loopt. Ook hebben we verschillende muzikanten gesproken die een YouTube kanaal hebben achtergelaten voor meer muzikaal genot.

YouTube player

Marcus kwamen we tegen op de Dam in Amsterdam. Hij trok meteen onze aandacht door zijn prachtige stem en zijn professionaliteit. Marcus is als eerste te horen in bovenstaand filmpje. Gelukkig hebben we op YouTube meer van hem gevonden! Hieronder kun je zijn cover horen van het nummer Love me like you do.

YouTube player

Toen we bij de piano op Amsterdam Centraal arriveerden, zat Janne Timmer al achter de piano. Ze is pas 16 jaar en gebruikt muziek als een uitlaatklep. “Ik ben singer-songwriter, maar dit is alleen voor mijn plezier. Natuurlijk zou ik door willen breken, maar momenteel zit ik nog gewoon op school en is muziek als hobby prima. Wel ben ik stiekem aan het overwegen om mee te doen aan De beste singer-songwriter van Nederland.” Janne’s stijl sluit vooral aan bij soul en jazz, al neigt het soms meer naar indie rock. Zoals ze in het bovenste filmpje zegt: “Dat spelen mijn handen.” Hieronder kun je luisteren naar een nummer die we gevonden hebben op haar YouTube kanaal.

YouTube player

Andres Talledo Pacheco

Andres is op dit moment acht jaar in Nederland. Sinds hij een half jaar geleden de piano op Amsterdam Centraal ontdekte, is hij er niet weg te slaan. Iedere ochtend voor zijn werk en iedere avond na zijn werk brengt hij de piano een bezoekje. “Ik kon, voordat ik deze piano ontdekte, nog helemaal geen piano spelen. Wel was mijn opa trompetist en heb ik twee jaar gitaar gespeeld. Akkoorden en muziek was dus niet nieuw voor mij. De jongeren die hier op Amsterdam Centraal spelen zijn zo goed, zij hebben mij leren spelen.” Andres heeft ons verteld dat hij zou willen spelen als Sergio Mendes, een Braziliaanse componist. “Wat hij speelt is zo zomers en blij, daar word je gewoon vrolijk van!”

Sergio Mendes – Brasil 66

YouTube player

Yaël de Vries

Ook Yaël kwamen we tegen terwijl de pianoklanken van zijn spelen door het Amsterdamse station galmden. “Het klinkt misschien cliché, want iedere musici zegt het waarschijnlijk, maar muziek is voor mij een manier om mijn gevoel te uiten. Ik ben ooit begonnen met piano spelen omdat ik naast iemand stond die me een bepaald gevoel gaf. Het was een gevoel van, hoe zeg je dat, herinnering makend? Ik wil dat gevoel overgeven aan mensen en ik hoop dat me dat lukt door hier te spelen.”

Yaël speelt een bepaald repertoire maar probeert vaak ook te improviseren met andere pianisten. Ook krijgt hij vaak reacties: “Soms komt er dan een oudere vrouw naar me toe: je hebt mijn dag gemaakt! Dat is prachtig, daar doe ik het voor.”

“We hebben ondertussen een hele vriendengroep hier opgebouwd bij de piano. We hebben elkaar hier allemaal leren kennen en ondernemen nu zelfs dingen buiten de piano.” Yaël speelt piano voor zijn hobby maar hij geeft aan dat sommige pianisten er meer mee doen. “Gert van Hoef bijvoorbeeld, die moet je echt op YouTube opzoeken. Hij is ontzettend goed en zit op het conservatorium.” We hebben het advies van Yaël gevolgd en Gert opgezocht op YouTube. Hieronder kun je luisteren naar zijn kunnen:

YouTube player

Leslie Man

Leslie spraken we tegelijk met Yaël, langs de piano op Amsterdam Centraal. “Ik maak muziek om een andere ik te tonen.” Leslie was tijdens het gesprek lichtelijk afgeleid. Praten over muziek is leuk natuurlijk, maar muziek maken, daar draait het om! Wel wil hij er niks professioneels mee doen. “Het is prima zo, het hoeft van mij niet verder te gaan dan dit. De piano is vrij, ik ga weer spelen!” Hoe Leslie speelt, kun je aan het einde van ons filmpje zien en horen.

YouTube player

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Nieuws · Videos