B.B. King, we zullen je bluessoul missen

Geschreven door op 15 mei 2015 om 15:31
BB King - Fotocredits Jean Luc Ourlin - Flickr (CC BY-SA 2.0)

B.B. King a.k.a. the king of Blues, winnaar van vijftien Grammy’s en volgens Rolling Stone een van de beste artiesten aller tijden is gisteren overleden.

De man die o.a. grote hits scoorde als Whole Lotta Love, You Know I Love You en Everyday I Have the Blues.

GENIETEN VAN DE GROOTSTE HITS

Laten we even gaan genieten. Sluit je ogen en zak langzaam wat onderuit op je stoel. Pak er een lekker drankje bij en laat je even helemaal meenemen door de klanken van de instrumenten. B.B. King was niet zomaar een artiest, hij had soul. De blues stroomde door zijn aderen en dat bleek uit ieder optreden. Geniet hieronder van een van onze favoriete nummers van B.B. King: Ten long years.

YouTube player

B.B. KING IS 89 JAAR GEWORDEN

Wie 89 jaar oud wordt mag in zijn handjes klappen! In dit geval mogen wij onze handen klappen: we hebben heel lang van de bluesartiest mogen genieten. De Amerikaanse zanger en gitarist overleed op 89-jarige leeftijd. Zijn gezondheidstoestand was de laatste tijd zeer slecht en onlangs werd bekend dat hij palliatieve zorg kreeg. Het doet pijn om van iemand, vooral van iemand die zo speciaal is, afscheid te nemen. Maar wij zijn van mening dat hij ergens hierboven, op een wildvreemde plek voor ons, nog betere blues speelt dan ooit tevoren.

GEÏNSPIREERD DOOR GROOTHEDEN

King raakte in de ban van zwarte muzikanten als T-Bone Walker en Lonnie Johnson waardoor hij Gospel ging zingen in de plaatselijke kerk. Tevens verfijnde hij later zijn gitaartechnieken en begon hij zelfs eigen nummers te schrijven. Op de radio startte de artiest onder de naam ‘The Pepticon Boy’, wat later ‘Beale Street Blues Boy’ werd met uiteindelijk de naam: ‘B.B. King’. Door zijn talent lijkt hij in sneltreinvaart bekend te zijn geworden. Van singles, naar albums, naar televisieshows en films met uiteindelijk ongeveer 300 optredens per jaar. In 1988 bereikte hij een nieuwe generatie fans doordat hij samen met U2 een single opnam met de titel “When Love Comes To Town”.

YouTube player
BB King - Fotocredits Jean Luc Ourlin - Flickr (CC BY-SA 2.0)

BB King – Fotocredits Jean Luc Ourlin – Flickr (CC BY-SA 2.0)

B.B. KING’S BLUES CLUB

Kun je toch nog niet helemaal afscheid nemen van de talentvolle bluesartiest? Op Beale Street in Memphis, op Universal City Walk in Los Angeles en in New York op Times Square zijn B.B. King’s Blues Clubs te vinden. Deze zijn steeds een aantal jaren na elkaar geopend door een groot bedrijf ter ere van B.B. King. Vanaf 2000 zijn er ook clubs geopend bij Foxwoods Casino in Connecticut, een in Nashville, in Orlando op International Drive, in West Palm Beach en in het Mirage Hotel in Las Vegas.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · B.B. King Nieuws · Nieuws